Пошук
Архіви

Імідж та професійна етика бібліотекаря

23 травня 2024 р. науково-методичний відділ Івано-Франківської ОУНБ ім. І. Франка організував онлайн профстудію для бібліотечних працівників територіальних громад Івано-Франківщини, стаж роботи яких до 3-х років.

Сучасне становище бібліотек в інформаційному середовищі примушує їх активізувати свої зусилля для того, щоб довести свою значимість, необхідність, постійно підвищувати свій престиж.

Бібліотека виробляє свій індивідуальний образ, в основі якого лежать такі цінності як інформація, культура, мистецтво, освіта тощо. Найбільш актуальним для бібліотеки стає завдання – створити позитивний імідж та зламати стереотипи зневажливого ставлення до бібліотечної професії як рутинної та неперспективної.

Модерувала захід Віра Хімейчук, завідувачка науково-методичного відділу обласної книгозбірні. В ході консультації вона наголосила, що становлення позитивного іміджу сучасної бібліотеки має реалізовуватися комплексно. Це має бути професійний підхід до організації бібліотечно-інформаційного обслуговування, запровадження нових видів інформаційних послуг та їх реклама, розширення бібліотечного простору віртуальною складовою, оформлення приміщень бібліотек та створення комфортних умов для навчання, розвитку, дозвілля і спілкування користувачів.

Учасникам зустрічі були представлені основні компоненти для формування іміджу бібліотеки, а саме: професійна етика бібліотечних працівників, реклама послуг бібліотеки, соціальні медіа, зв’язки з громадськістю, оформлення приміщення бібліотеки.

Цікавою та корисною була інформація про новий термін у бібліотечній справі – «сервісна бібліотека». Бібліотекарі дізналися про функції та роль сервісної бібліотеки, а також як саме вона впливає на позитивний імідж бібліотеки.

Наприкінці зустрічі Віра Хімейчук висловила щирі слова вдячності колегам за пророблену роботу, за компетентність, ініціативність, неабиякий творчий підхід до улюбленої бібліотечної справи.

Коментарі виключені.