Пошук
Архіви

РЕГІОНАЛЬНИЙ СЕМІНАР НА БАЗІ КЗ «КОЛОМИЙСЬКА МІСЬКА ПУБЛІЧНА БІБЛІОТЕКА»

19 вересня 2023 р. на базі бібліотек Коломийської територіальної громади відбувся регіональний семінар на тему: «Професійна діяльність бібліотек у житті територіальних громад Коломийщини».

Івано-Франківська обласна універсальна наукова бібліотека ім. І Франка провела регіональний семінар. До Коломийської міської публічної бібліотеки прибули представники бібліотек тринадцяти громад Коломийського району.

Відкрили семінар: Мирослава Корнелюк, заступниця начальника управління культури, національностей та релігій Івано-Франківської ОДА, яка зауважила, що вимоги суспільства обумовлюють необхідність бібліотек у фахівцях нового типу, які мають високий рівень професіоналізму, широкий кругозір, володіють комп’ютерними технологіями; Дмитро Самуляк, заступник голови Коломийської районної ради, який наголосив про важливість розвитку і підтримки бібліотек у територіальних громадах; Людмила Бабій, директорка Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка, яка зазначила, що участь у даному семінарі – це унікальна можливість ознайомитися і поділитися досвідом роботи зі своїми колегами з різних куточків Івано-Франківщини, підвищити власну кваліфікацію та відзначила надзвичайно позитивне відношення та належну увагу представників органів місцевої влади до проблем бібліотечних установ.

Своє бачення краєзнавчої діяльності сучасної бібліотеки висловила Ярослава Ткачук, генеральний директор Національного музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття ім. Й. Кобринського, яка також представила друковані видання музею. Депутатка обласної ради Орися Книшук розповіла про роботу бібліотек Матеєвецької громади та презентувала книжку про знаного господарника, благодійника і мецената Петра Книшука. Редактор газети «Вільний голос» Валентина Близнюк говорила про важливість друкованих видань для збереження історичної пам’яті та роботи краєзнавців.

Учасників семінару привітав начальник управління культури та туризму Коломийської міської ради Станіслав Баланович, який розповів про пророблену роботу, зміни, які вдалось втілити у культурі міста. Заступниця начальника Мар’яна Кодіна окреслила поступ закладів, шляхи подолання проблем, особливості роботи у воєнний час.

Директорка КЗ «Коломийська міська публічна бібліотека» Наталія Тарновецька у доповіді розкрила напрями роботи бібліотек, позитивні зміни, які відбулись завдяки втіленим проєктам та інноваціям, ділилась набутим досвідом.

Керівниця Молодіжного простору Ірина Карашівська розповіла про пріоритети у роботі з молоддю.

Із доповіддю «Професійна діяльність бібліотек Коломийщини в умовах воєнного часу» виступила завідувачка науково-методичного відділу Івано-Франківської ОУНБ ім. І.Франка Віра Хімейчук.

У бібліотеці для дітей гостей зустріла юна актриса-Сорока, учасниця театру «Ілюзія» і запросила на виставу «День добрих справ» за участю дітей з особливими потребами. Провідний бібліотекар Надія Дідик цікаво та професійно розповіла про роботу закладу.

Приємна зустріч із воєнним оркестром «Едельвейс» 10-ї гірсько-штурмової бригади чекала на учасників семінару у бібліотеці для дорослих. Разом з гостями відбулося відкриття першого поверху бібліотеки після ремонту. Про роботу над створенням простору, проєкти і заходи ішлося у презентації провідного бібліотекаря Віри Тороватової. Далі бібліотекарі перейшли у «Простір дружний до дитини», що діє за проєктом «Відповідь на кризу в Україні-2022» і реалізується Молодіжною організацією «СТАН» у партнерстві з чеською гуманітарною організацією «Людина в біді» за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Канади. Тетяна Олейник, кураторка простору, ділилася здобутками, розповідала про заходи та перспективи розвитку простору.

Атмосферно і тепло зустріли учасників семінару у бібліотеці для юнацтва, де діє проєкт від ГО «Сильно» в рамках проєкту «ТиХо», який реалізовує ГО «Платформа Ініціатив «Теплиця» за підтримки Уряду Японії і Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ). Про співпрацю і організовані події за цим проєктом, про нові форми роботи розповіла провідна бібліотекарка Сніжана Ільядіс.

Підводячи підсумки, головний спеціаліст відділу культури і мистецтв управління культури, національностей та релігій Івано-Франківської обласної державної адміністрації Оксана Ющишин наголосила на важливості бібліотек впродовж історії і особливо у воєнний час, проаналізувала роботу книгозбірень Коломийської територіальної громади.

Людмила Бабій, директор обласної наукової бібліотеки ім. І.Франка говорила про кращі зразки роботи книгозбірень області і держави, про перспективи і важливість обміну досвідом фахівців задля розвитку бібліотечної галузі.

Коментарі виключені.