Пошук
Архіви

БУКАЧІВСЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА

Створена: 23 грудня 2018 року

Кількість рад, що об`єдналися: 7 (Букачівська селищна, Вишнівська, Козарівська, Колоколинська, Луковець-Вишнівська, Черніська, Чагрівська сільські ради), 12 сіл

Площа громади: 139.3 км 2

Чисельність населення: 4964 осіб

Голова ОТГ: Вітер-Любевич Олександра Іванівна

Відділ освіти, культури, туризму, молоді та спорту: Бойчук Оксана Василівна bukachvc@gmail.com

Завідувач Букачівської селищної бібліотеки: Войтко Наталія Йосипівна

Містечко Букачівці розташовано неподалік лівого берега Дністра, над річкою Свірж. До 1959-го селище було районним центром і лише зараз вдруге перебрало на себе частину ознак районного статусу, ставши центром територіальної громади. До складу Букачівської ТГ увійшли села: Козарі, Журавеньки, Вишнів, Зруб, Чернів, Посвірж, Букачівська Слобода, Витань, Луковець-Вишнівський, Луковець-Журівський, Колоколин, Чагрів.

Букачівська громада багата на природні запаси: глина, водні ресурси (річки Дністер, Свірж, ставки та озера), ліси, рекреаційні території.

Мережу закладів освіти Букачівської громади складають: Букачівський ліцей, Вишнівська філія Букачівського ліцею, Чернівська гімназія та її дошкільна група, Козарівська гімназія та її дошкільна група, Букачівський ЗДО (ясла-садок) «Малятко».

Серед історико-культурних памяток громади, слід відзначити дерев’яні церкви у селах Вишнів (церква Св. Архистратига Михаїла 1804 р.), Журавеньки (церква Успіння Пресвятої Діви Марії 1899р.) та муровану церкву в с. Чернів (церква Преображення Господнього 1890 р.). На території громади знаходяться археологічні пам’ятки місцевого значення: курганні могильники Вишнів І (с. Вишнів) та Козарі І, (с. Козарі), городища Журавеньки І та Журавеньки ІІ.

Своєрідною і унікальною памяткою будівництва є млин, який спорудили ще в ХІХ ст. Цеглу для побудови привозили з Австрії. Млин тричі переоснащувався: спочатку був водяний, після того, як русло річки Свірж змінилося, переобладнали як паровий, а пізніше зробили електричним. До млина приїжджали з усієї околиці, бо тільки тут робили грісову муку для місцевих смаколиків – грісових пирогів.

Значну частину території громади складають землі сільськогосподарського призначення, тому населення працює переважно в сільському господарстві, м’ясопереробній галузі, оптово-роздрібній торгівлі.

Охорону здоров’я у Букачівській ТГ забезпечують Букачівська міська лікарня з амбулаторією первинної медицини та 4 ФАПи в селах: Козарі, Журавеньки, Вишнів, Чернів. В процесі впровадження медичної реформи в 2018 році створено амбулаторію загальної практики. У складі «Центру безпеки громади» функціонує пункт надання екстреної допомоги комунального підприємства «Обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф».

У Букачівській територіальній громаді працює 7 книгозбірень: Букачівська селищна бібліотека та Вишнівська, Козарівська, Колоколинська, Луковець-Вишнівська, Чернівська, Чагрівська сільські бібліотеки.

Пріоритетним напрямком діяльності бібліотек регіону є національно-патріотичне виховання, прищеплення молодому поколінню поваги до історичної пам’яті минулого, любові до рідної культури, мови, традицій.

Одним із важливих векторів роботи читалень ТГ є краєзнавство. Бібліотеки громади популяризують фонди краєзнавчої літератури за допомогою змістовно оформлених книжково-ілюстративних виставок про історію та сьогодення рідного краю. Предметним у цьому плані є пошук, зібрання та узагальнення невідомих документів про рідне село та представлення їх відвідувачам у краєзнавчих кутках, які постійно поповнюються новими матеріалами. Справжньою народознавчою бібліотекою-музеєм є книгозбірня в селі Чагрів. Тут експонуються предмети народного одягу, вишиті рушники, обруси, господарський реманент.

Ґрунтовною і цікавою у плані збереження та популяризації історії своєї малої батьківщини є книга заслуженого журналіста України, уродженця Букачівців Михайла Мазура у співавторстві із Романом Коритком «Букачівці. Опільське містечко на берегах Свіржа». Це вісімнадцяте видання із циклу про села Рогатинщини.

Важливою формою залучення жителів громади до змістовного дозвілля є діяльність клубів за інтересами, які гуртують навколо бібліотек значну кількість населення різних категорій та віку. При Букачівській селищній бібліотеці працює юнацький клуб «Діалог», у Чагрівській сільській книгозбірні діє клуб «Господарочка».

Серед нагальних проблем життєдіяльності книгозбірень Букачівської ТГ в сучасних умовах є їхня комп’ютеризація. Жодна із бібліотек громади не має належного технічного оснащення та доступу до мережі Інтернет.

Графік роботи:

Букачівська селищна бібліотека: 09.00 – 17.00

вихідний день: понеділок

Бібліотека с. Колоколин (0,25 ставки)

вівторок, четвер 10.00 – 15.00

Бібліотека с. Чагрів (0,5 ставки)

вівторок, середа 10.00 – 17.00, четвер 10.00 – 16.00

Бібліотека с. Луковець (0,5 ставки)

середа, п’ятниця 09.00 – 17.00, субота 09.00 – 13.00

 

 

Коментарі виключені.