Пошук
Архіви

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ДО ПЛАНУВАННЯ РОБОТИ БІБЛІОТЕК ОБЛАСТІ на 2021 рік

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ДО ПЛАНУВАННЯ РОБОТИ БІБЛІОТЕК ОБЛАСТІ на 2021 рік

«Попри всі інші державотворчі елементи, не занехаймо

культури, бо цей дар більше від будь-якого іншого зробить

Україну улюбленим домом для нашого народу та могутнім,

миротворчим, гідним міжнародної уваги та пошани

членом людства»

Блаженніший Любомир Гузар

ПРОПОНУЄМО ЗВЕРНУТИ УВАГУ на:

–      особистий внесок бібліотек в реалізацію Цілей сталого розвитку

Бібліотеки – унікальні соціальні інституції, які можуть бути включені в усі галузі та сфери суспільного життя і мають великий потенціал долучитися до їхнього інтенсивного поступу.

Зараз відбувається втілення Глобальних цілей сталого розвитку через державні документи стратегічного планування, а також узгодження Цілей з реальними потребами, визначеними на рівні громад.

Орієнтир діяльності бібліотек – УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №722/2019 Про Цілі сталого розвитку (ЦСР) України на період до 2030 року, яких на сьогодні дотримуються всі країни світу, встановлюють власні показники розвитку і включають 17 цілей і 169 конкретних завдань.

Дороговказом для розвитку бібліотек щодо сприяння реалізації Порядку денного ООН до 2030 року можна вважати статтю Валентини Пашкової, віце-президента Української бібліотечної асоціації, координатора американських центрів Посольства США в Україні, міжнародного тренера ІФЛА. (Див. джерело: Пашкова В. Бібліотеки і реалізація Порядку денного ООН до 2030 р. / Валентина Пашкова // Бібл. планета. – 2017. – № 1. – С. 6–10).

ЦСР-1 «Подолання бідності» – продуктивна зайнятість і гідна праця є найважливішими елементами скорочення бідності. Бібліотеки сприяють реалізації цієї цілі шляхом надання: доступу до інформації та ресурсів, що уможливлюють покращення людиною свого життя; можливостей оволодіння новими навиками, потрібними для освіти та працевлаштування та ін.

ЦСР-3 «Підтримання хорошого здоров`я» – добрий фізичний стан людини сприяє збільшенню продуктивності на ринку праці та сприяє її благополуччю. ДУ «Центр громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України», Благодійний фонд «Бібліотечна країна» та Українська бібліотечна асоціація уклали Меморандум про співпрацю щодо промоції здорового способу життя та свідомого ставлення до здоров’я через бібліотечну мережу України (12.08.2020).

Що може запропонувати бібліотека у цьому напрямку? Це може бути: висвітлення профілактики захворювання на короновірус та дотримання санітарно-гігієнічних вимог, інформування щодо наслідків гіподинамії та надмірної ваги; популяризація медіа ресурсів для танцювальних занять, онлайн консультації сімейних лікарів; мережеві акції, челенджі, відеоролики, вікторини, що спонукатимуть до оздоровчо-профілактичних дій і вчинків.

ЦСР-4 «Якісна освіта», яка є засобом отримання гідної роботи, особливо для молодих людей, а навчання впродовж усього життя потрібне для того, щоб набувати необхідних навичок. Бібліотеки сприяють освіті дорослих. Освіта дорослих забезпечує підтримку особи впродовж її кар’єри та життя, пропонує нові можливості для працевлаштування, допомагає людям, які свого часу не закінчили навчання, продовжити його тощо. Сьогодні бібліотеки: надають перспективи професійної перекваліфікації та проходження дистанційних навчальних курсів з отриманням сертифікату; створюють інклюзивні простори, які дають рівні можливості всім мешканцям отримувати якісні послуги.

ЦСР-5 Бібліотеки можуть сприяти реалізації і такої цілі як забезпечення гендерної рівності, пропонуючи: безпечне та привітне місце для зустрічей та спілкування; програми та послуги для задоволення потреб жінок і дівчат, зокрема стосовно їх прав чи здоров’я; доступ до інформації та інформаційно-комунікаційних технологій, що допомагають жінкам опановувати бізнесові навички та ін. Створення гендерних book-студій вільного спілкування, соціального проєкту для жінок «Майстерня професійного розвитку» чи проєкту з освіти для дорослих – для майбутніх бізнесвумен «Формула успіху», або проєкту для дівчат «Мій потенціал для розвитку громади» сприятимуть культурному та інтелектуальному розвитку, психологічному розвантаженню жінок та людей похилого віку, підвищенню рівня поінформованості економічно неактивних багатодітних жінок, а також жінок, які опинилися в складних життєвих обставинах до суспільних процесів та рішень у громаді, виявленню активної соціальної позиції жінок. Можна організовувати колективні зустрічі, різноманітні заходи для дозвілля, уроки комп’ютерної грамотності, заходи для надання психологічної допомоги, консультативні послуги як започаткувати бізнес та інші ініціативи, що сприятимуть соціальній згуртованості людей.

У співпраці з органами державної влади та громадськими організаціями в публічних просторах бібліотек рекомендуємо активно проводити тематичні семінари, презентації, засідання «круглих столів», організовувати сімейні клуби, зустрічі та консультації користувачів з юристами, психологами, лікарями, фахівцями центру зайнятості, з педагогами для протидії стереотипному вихованню дітей; рекламні кампанії серед молодих сімейних пар та людей репродуктивного віку з популяризації спільного догляду та виховання дітей; влаштовувати перегляди фільмів та проведення дискусій.

Плануючи проєктні ініціативи, пам’ятаймо що:

11 лютого — Міжнародний день жінок і дівчат в науці. Популяризація STEM-освіти.

1 березня — День без дискримінації

Відзначення у березні міжнародної ініціативи «Місяць жіночої історії».

15 травня — Міжнародний день сім’ї.

2-га неділя травня — День матері.

3-тя неділя червня — День батька.

11 жовтня — Міжнародний день дівчат.

15 жовтня — Міжнародний день сільських жінок.

18 жовтня — Європейський день протидії торгівлі людьми.

25 листопада — Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок. Початок Глобальної кампанії «16 днів проти ґендерного насильства».

18 грудня — День ухвалення Конвенції ООН з ліквідації всіх форм дискримінації щодо жінок.

ЦСР-8«Гідна праця та економічне зростання» запускає ланцюговий процес перетворень задля досягнення ряду інших ЦСР та слугує запорукою побудови мирного й інклюзивного суспільства. Бібліотеки сприяють реалізації ЦСР-8, надаючи доступ до інформації та навчаючи пошуку роботи, створюють умови для підвищення рівня зайнятості населення. Бібліотечні ініціативи, що спрямовані на досягнення вищезгаданої цілі можна умовно поділити за наступними напрямами:

Просвітницька діяльність бібліотек з профорієнтації та професійної адаптації молоді. Наприклад, організація ярмарків професій, Днів робітничих професій, профіFest тощо.

Сприяння підвищенню зайнятості населення, інформування про нові можливості для працевлаштування. Бібліотеки можуть стати містком між Центром зайнятості та місцевими мешканцями, допомагаючи консультаціями щодо написання резюме. У бібліотеках можуть проводитися ярмарки вакансій для безробітних, тренінги з основ комунікації, «Тайм- менеджмент для майбутніх лідерів», «Перший крок до мрії», «Секрети сімейного гаманця» у рамках «Бізнес-школи» та «Школи менеджменту» за підтримкою фахівців цих галузевих знань. Курси «Фінансова грамотність» для молоді з основ підприємництва та бізнесу з тем, таких як «Гроші, ви звідки?», «Історія успіху мільйонерів», «Кредит та депозит: дві сторони однієї медалі», «Вдала рекламна кампанія – запорука успіху!» та ін.

Бібліотеки надають можливості для самореалізації потенціалу економічно активного населення та розвитку креативної економіки, наприклад, організовуючи «школи з основ підприємницької діяльності», де можна зробити бізнес-моделювання власної справи.

Сталий розвиток туризму та позитивні соціальні й економічні наслідки цього. На обласному та місцевому рівні краєзнавча діяльність бібліотек сприяє досягненню ЦСР. Зокрема, під час формування краєзнавчих ресурсів, продуктів і послуг бібліотеки звертають увагу на те, щоб вони були спрямовані на інформаційне забезпечення процесу вирішення завдань, зазначених у регіональних програмах розвитку краєзнавства і туризму. Досить цікавою є послуга «бібліотечний етнотуризм» (створення туристичних маршрутів), яка дасть можливість проводити екскурсії та знайомити з принадами краю.

Бібліотеки ведуть роботу щодо збирання, збереження, забезпечення доступності і популяризації первинних джерел краєзнавчої інформації: неопублікованих документів і місцевих артефактів. Ця робота набуває особливого значення при відсутності у населених пунктах музеїв. В рамках цієї діяльності потрібно документувати матеріали: записувати усну чи візуальну краєзнавчу інформацію на відповідні матеріальні носії; створювати краєзнавчі документи та/або сприяти їх створенню (місцевими жителями, краєзнавцями-дослідниками).

Часто бібліотеки є своєрідним краєзнавчим центром, поєднуючи бібліотечні, архівні і музейні форми краєзнавчої діяльності. Сьогодні, коли між громадами зростає конкуренція за туристів, мешканців, все активніше та креативніше необхідно підходити до використання промоції, домогтися включення таких сільських бібліотек у туристичну мапу ОТГ.

Безпека та гігієна праці — головний аспект гідної роботи. 28 квітня визнано Всесвітнім днем безпеки та гігієни праці на роботі, а 7 жовтня — Всесвітнім днем дій за гідну працю. В контексті пандемії COVID-19 безпека та гігієна праці набувають ще більшого значення. Це головний аспект гідної роботи. Працівники, зокрема й бібліотекарі, мають відчувати себе безпечно на своїх робочих місцях і не піддаватися надмірним ризикам.

Екологічна складова – один з головних напрямів Концепції сталого розвитку, прийнятої ООН. І якщо подивитись на Цілі Сталого Розвитку, визначені в цій Концепції, то можна побачити, що практично всі вони в той чи інший спосіб пов’язані з екологією. У світі екологічна тематика стає все популярнішою.

Екологічна робота є одним з трендів для бібліотек світу. Є установи, які вже активно включилися у роботу і ставлять перед собою амбітні завдання: зміна поведінки людей, вплив на громадську думку, сприяння втіленню соціально-відповідальних дій. Вони розгорнули масштабну просвітницьку кампанію щодо важливості охорони навколишнього середовища, яка призначена всім верствам населення. Бібліотеки нашої області також відграють роль у формуванні екологічної свідомості членів своєї громади. Рекомендуємо активніше брати участь в екологічних проєктах та створювати кейси успішного їх втілення в життя.

Формувати екологічну культуру можна за допомогою таких форм: екологічні марафони та тижневики; зустрічі з екологами, біологами, генетиками; змагання, конкурси, вікторини; відео та літературні подорожі; віртуальні екскурсії; екологічні акції «Чисті джерела», «Чисте узбіччя», «Майбутнє лісу в твоїх руках» та квести; тренінги, форуми, круглі столи; дні інформації; автограф-сесії; екологічні свята відповідно до календаря екологічних дат; прес-конференції; майстер-класи; літні майданчики та виїзди на природу; гуртки юних любителів природи, сюжетно-рольові ігри за допомогою ляльок та театральні постановки; виставки-огляди з екологічної літератури; виставки малюнків та творчих робіт з природних матеріалів; бібліотечні проєкти – «Друге життя пластику», «Екоказка у ляльковому театрі», «Екодіалог», «Раціональність споживання енергії. Збережемо планету разом» та ін.

модернізацію бібліотек з перетворенням їх у сучасні простори, які надихають ззовні і зсередини, сприяють навчанню впродовж життя, дозволяють зустрітися з друзями та змістовно відпочити, долучають до соціальної взаємодії.

За останні двадцять років світ кардинально змінився. Змінилися інтереси людей, підходи до пошуку інформації, формати її подачі та сприйняття. Сьогодні в суспільстві великий запит на інноваційність. Бібліотеки не можуть залишатися осторонь сучасних трендів. Саме тому був запущений проєкт «Чотири простори бібліотеки: інноваційна модель діяльності». Такий формат книгозбірні буде цікавим для всіх мешканців громади, а самі бібліотеки стануть для них платформою для реалізації творчого потенціалу та отримання знань і навичок, які допоможуть у житті.

Необхідна постійна робота над оновленням бібліотечно-інформаційного ресурсу. До цього відноситься вивчення бібліотечного фонду і як результат – списання зношених, дублетних і тих, що втратили свою актуальність, наукову та виробничу цінність документів.

Незалежно від приміщення має бути дитячий куточок з книгами, настільними іграми та іграшками для найменших відвідувачів, відпочинковий простір для старшого покоління читачів.

Регулярно проводити як власні, так і партнерські просвітницькі заходи: зустрічі з письменниками та видатними особистостями, зустрічі, презентації, вернісажі, профорієнтаційні заходи, майстер-класи, засідання клубів та гуртків за інтересами. За потреби – розвивати інклюзивний напрям роботи.

Завдяки такій трансформації бібліотека стане платформою для масштабних культурно-освітніх інновацій та соціально-корисних громадських ініціатив у громаді, центром соціально-культурної адаптації і реабілітації незахищених верств населення (людей похилого віку, дітей з малозабезпечених сімей, осіб із обмеженими фізичними можливостями), надаючи їм вільний доступ до інформаційних технологій та ресурсів.

Пам’ятаймо, що дуже багато залежить від того, якою буде бібліотека саме від її працівника – бібліотекаря!

–      грантову діяльність та залучення позабюджетних коштів

Грантова діяльність та залучення позабюджетних коштів стане суттєвим джерелом додаткових фінансів для реалізації проєктів розвитку кожної бібліотеки ОТГ. Долучення бібліотечних фахівців з ОТГ до їх написання допоможе подати свою першу заявку до регіонального осередку Громадського бюджету та шукати грантодавців у Всеукраїнському масштабі.

Це дієвий інструмент розвитку бібліотеки, сприяє запровадженню нових підходів до надання бібліотечних послуг, а також спонукає їх до пошуку нових та креативних форм роботи з користувачами, що більш ефективно відповідають вимогам громади.

–                    рівень особистісної, громадянської та професійної відповідальності бібліотекаря відповідно до вимог часу

Бібліотекарі мають стати громадськими активістами або тісно співпрацювати з ними, щоб реалізовувати цікаві, корисні та дієві ініціативи, які сприяють розвитку громад.

Контекст роботи бібліотекаря за останній час дуже змінився. Пандемія та карантинні обмеження заставили вийти за межі власного комфорту, своїх компетенцій і знань, за межі професійних звичок і традицій, звичних каналів комунікації з своїми читачами. І в майбутньому маємо бути готові до подібних чи інших нововведень. Бібліотекарі мають подбати про те, щоб створити для своїх користувачів нешкідливі умови для їх здоров`я.

В літній час потрібно якнайповніше використовувати поза бібліотечний простір. Чудово, якщо книгозбірня має такий простір поряд, однак можливостей є безліч. Це може бути парк відпочинку, сад біля бібліотеки, вулиці міста чи села. Важливо, щоб такий захід не був одноразовим. Можна створити програму, проєкт, або ініціювати акцію «Літні канікули з книгою», «Літо – час читати», «Літо з книгою», «Бібліотека у затінку» та ін. Головне – безпечне спілкування та можливість розповісти про можливості книгозбірні, цікаві поступлення та послуги, розвивати та підтримувати робочу базу даних потенційних відвідувачів та партнерів книгозбірні, зав`язувати корисні для установи знайомства для подальшого надання послуг або проведення спільних заходів.

При плануванні заходів для кожної категорії користувачів активніше застосовувати такі форми бібліотечної роботи, які дозволять розкрити їх потенціал та можливості. Діалогово-дискусійні форми роботи, а саме: круглі столи «Як вирватись із кола невігластва», відкриті трибуни: «Чи дійсно влада на боці людей?», «Час говорити вголос», «Момент прямих запитань та прозорих відповідей»; години спілкування: «Табу і без табу», «Як не потрапити в рабство власних ілюзій», «Говори, що думаєш, але думай, що говориш» та інші заходи, які спрямовані на розкриття внутрішнього потенціалу, удосконалення знань, особистісне зростання, розширення кругозору зацікавлять активних відвідувачів.

Часто молодь не вміє і боїться висловлювати вголос свою думку, тому доречним і корисним буде проведення тренінгу з ораторського мистецтва «VIP-спікер». Такі тренінги сьогодні набувають популярності в цілому світі та мають хороші результати. Ведучими тренінгових занять повинні бути професіонали – тренер і логопед.

Досить дієвими та актуальними є комунікативно-інформаційні форми масової роботи, зокрема спікер-локації: Щоб їх організувати та провести, бібліотекарі мають проявити свої комунікативні навички. Насамперед треба запросити експертів з конкретних питань (відомих творчих особистостей, священників, фахівців різних установ). Модератором спікер-локації може бути бібліотекар, відповіді на запитання даватимуть експерти.

Бібліотеки за допомогою своїх специфічних засобів та форм роботи можуть привернути загальну увагу до потреб та проблем людей поважного віку. Радимо використовувати, крім традиційних, такі форми роботи,: кінопокази (демонструвати фільми, що надихають до життя, дарують позитивний, оптимістичний настрій); посиденьки: «Тет-а-тет з книжкою»; «З горнятком чаю бесіди тепліші»; «Ми пишемо книгу власного життя»;  «Почувайтесь, як удома»; «Розмови по щирості»; клуби за інтересами та майстер-класи: «Віра. Надія. Любов»; «Терапія книгою»; «Майстерня талантів»; «Зроби з любов’ю власними руками»; «Реалізуй свої таланти тут, сьогодні»; «І старість повна насолоди, якщо вміти нею скористатись» (Луцій Анней Сенека); інформаційні години: «Як не потрапити до рук шахраїв»; «Розвіюємо міфи гомеопатії, фіто- та синтетичних препаратів»; огляди літератури, книжкові виставки: «Книжки, що повернуть вас у молодість»; «Усе, що потрібно для бадьорості духу»; «Збираємо багатий урожай»; «Все про лікарські трави»; «Книги, що лікують душу». У бібліотеках варто час від часу організовувати виставки робіт декоративно-прикладного мистецтва, створених людьми золотого покоління.

Стає очевидним, що без активної роботи в онлайн-площині бібліотеки втрачають своїх потенційних користувачів. Контент веб-сайтів, блогів та сторінок в соцмережах має постійно оновлюватися. Епідемія коронавірусу поставила бібліотеки у ситуацію швидкого реагування і розвитку онлайнових сервісів. Як не зменшувати активності без реальних користувачів і реальних подій? Як не втратити свого читача? З допомогою програм Viber, Zoom, скайп-зв`язку можна проводити казкотерапевтичні заняття, флешмоби, години інформації, бесіди-обговорення, що стосуються сімейних цінностей, здорового способу життя та ін. з користувачами різного віку. Цікавим для онлайн-аудиторії може бути проведення майстер-класів, виступи письменників, відомих людей чи митців. Режим прямого ефіру дасть ефект живого спілкування, глядачі можуть писати коментарі, висловлювати свої емоції, ставити запитання.

Пропонуємо використовувати крім мережі Фейсбук ще й Інстаграм.

Рекомендуємо ідеї та теми постів: з привітаннями чи інформацією про актуальні свята, календарні події та знаменні дати, професійні та церковні свята тощо; реклама заходів новини з життя бібліотеки; культурні події району / міста / села; батли між авторами (обрати улюбленого письменника); розповіді про улюблені книги від читачів (читач рекомендує); підбірки книг з фонду бібліотеки. Наприклад, «Книги для весняного настрою», «10 моторошних трилерів, від яких холоне кров», «Книги лауреатів Нобелівської премії минулих років з фонду нашої бібліотеки», «Зроби своїми руками: мило, хліб, пиво», «Книги, які допоможуть побудувати кар’єру», «Книги, які надихнуть вас на подорож», «10 книг, які варто взяти в дорогу», «Книги для літнього читання», «Час позитиву: 10 веселих книг» тощо; лайфхаки для аудиторії з вашої тематики у вигляді: порад; досвіду; статей; відео в сторіз або в пості; марафони, наприклад – «Кожен тиждень читаємо нову книгу», благодійні акції (речі, іграшки для дітей, допомога на лікування чи для малозабезпечених) та ін. Підберіть цікаві для вас і ваших читачів теми та ідеї для постів, наповніть своєю родзинкою і сміливо відправляйте читачам.

Спостерігається зацікавленість бібліотек такою інтерактивною роботою як Форумтеатр – методики, яка спрямована на вирішення соціальних проблем. Теми вистав – найрізноманітніші проблеми суспільства: стосунки між членами родини, співробітниками, представниками різних націй, культур, релігій, проблеми ВІЛ-інфікованих, людей з обмеженими можливостями, питання щодо наркоманії, алкоголізму, торгівлі людьми тощо. У ході вистави актори розігрують добре знайому глядачам проблемну ситуацію з реального життя, а глядачі упродовж кількох годин «проживають» цю ситуацію, пропускаючи її крізь себе, ставлячи себе на місце головного героя та намагаючись змінити ситуацію на краще. У «Форум-театрі» сценою може стати будь-який майданчик або кімната, пишні декорації замінюють прості стільці, столи, пуфики. Ця форма реально надає можливість різним соціально-віковим групам приміряти на себе ту чи іншу проблемну ситуацію, змінити своє ставлення до неї або до героїв, побачити або відчути шляхи її вирішення.

 

При підготовці планів використовувати:

«Календар знаменних і пам`ятних дат»,

підготовлений Національною бібліотекою України ім. Ярослава Мудрого (сайт),

«Календар знаменних і пам`ятних дат Івано-Франківської області на 2021 рік»,

підготовлений ОУНБ ім. І. Франка (сайт).

Календар знаменних і пам’ятних дат на 2021 рік

СІЧЕНЬ

1Новорічне свято

–                 Всесвітній день сім’ї (глобальний сімейний день виріс з відзначення дня тисячоліття ООН, що включав поширення дитячої книги 1996 року «Один день в світі»)

–112 років від дня народження Степана Бандери (1909-1959), головного провідника ОУН, уродженця с. Старий Угринів Калуського району

2 – 95 років від дня народження Віри Вовк (Селянській) (1926), української поетеси, перекладачки і літературознавця в Бразилії, дитячі роки пройшли на Косівщині

3 – 80 років від дня народження Ярослава Ясінського (1941), поета, прозаїка, лауреата обласної премії ім. В. Стефаника та премії Т. Мельничука, уродженця с. Ліски Коломийського району

4 – Всесвітній день азбуки Брайля (резолюція ООН від 1 листопада 2018 роки)

6Святвечір. Багата кутя

–425 років від дня народження Богдана (Зиновій-Богдан) Михайловича Хмельницького (бл. 1596–1657), українського військового, політичного та державного діяча

–80 років від дня народження Ганни Танасівни Чубач (1941), української поетеси

7Різдво Христове

12 – 145 років від дня народження Джека Лондона (Джон Гріффіт Лондон) (1876–1916), американського письменника, публіциста

–80 років від дня народження Раймонда Волдемаровича Паулса (1936), латиського композитора, піаніста, диригента

13Щедра кутя

–       День пам’яті преподобної Меланії [Маланки (?–439)

14Новий рік за старим стилем

–       День святого Василя Великого

18Святвечір водохресний. Голодна кутя

19Богоявлення Господнє. Водохреще

20Свято Іоанна Хрестителя

22 – День Соборності України. Відзначається в Україні згідно Указу Президента (№ 42/99 від 21 січня 1999 року) щорічно в цей день (день проголошення у 1919 році Акта злуки)

23 – 100 років від дня смерті Леонтовича Миколи Дмитровича, українського композитора, хорового диригента, музично-громадського діяча, педагога, збирача музичного фольклору (1877–1921)

25День Тетяни

27Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту. Відзначається згідно з резолюцією (60/7) Генеральної Асамблеї ООН

–                 130 років від дня народження Павла Григоровича Тичини (1891–1967), українського поета, державного та громадського діяча

28 – 70 років від дня народження Леоніда Костянтиновича Каденюка (1951-2018), льотчика-космонавта (першого космонавта незалежної України)

29День пам’яті Героїв Крут. Відзначається в Україні згідно з Указом Президента (№ 15/07 від 15 січня 2007 року).

–                 155 років від дня народження Ромена Роллана (1866–1944), французького письменника, музикознавця, громадського діяча, лауреата Нобелівської премії у галузі літератури (1915)

Цього місяця виповнюється

–180 років від дня народження Архипа Івановича Куїнджі (1841–1910), російського живописця-пейзажиста, педагога

–160 років тому (1861) у Петербурзі вийшов у світ «Букварь Южнорусскій», посібник для навчання грамоти українською мовою, укладений Т. Г. Шевченком

 

ЛЮТИЙ

2 – 120 років від дня народження Валер'яна Петровича Підмогильного (1901–1941), українського письменника і перекладача

4Всесвітній день боротьби із захворюванням на рак. Відзначається щорічно з ініціативи ВОЗ

9 – 580 років від дня народження Нізамеддіна Міра Алішера Навої (Алішер Навої) (1441–1501), узбецького поета, мислителя, просвітителя, державного діяча

День безпечного Інтернету. Запроваджено з просвітницькою метою щодо відповідальнішого підходу до використання онлайнових технологій та мобільних телефонів, особливо серед дітей та молоді, в усьому світі. Відзначається щорічно з 2004 р. у другий вівторок лютого за ініціативою європейських некомерційних організацій. Сайт Дня безпечного Інтернету: http://www.saferinternetday.org.

12Собор трьох святителів — Василя Великого, Іоана Златоуста, Григорія Богослова

150 років від дня народження Леся Мартовича (1871-1916), відомого українського письменника, члена «Покутської трійці», уродженця с. Торговиці Городенківського району

14День святого Валентина

15Стрітення Господнє

День вшанування учасників бойових дій на території інших держав. Відзначається щорічно відповідно до Указу Президента України № 180/2004 від 11.02.2004 р.

18 – 165 років від дня народження Софії Федорівни Русової (уроджена Ліндфорс), українського педагога, письменниці, літературознавиці, громадської і культурно-освітньої діячки (1856–1940)

20День Героїв Небесної Сотні. Встановлено указом Президента України 11 лютого 2015 року з метою увічнення та гідного вшанування подвигу Героїв, які віддали своє життя під час Революції гідності (листопад 2013 року – лютий 2014 року), захищаючи європейське майбутнє України

Всесвітній день соціальної справедливості Відзначається щорічно відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН A/RES/62/10 від 18.12.2007 р. В Україні відзначається згідно з Указом Президента України №1021/2001 від 04.11.2011 р.

21Міжнародний день рідної мови. Проголошено на ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО, відзначається щорічно з 2000 р.

23 – 70 років від дня народження В’ячеслава Григоровича Медвідя (Медвєдєв), українського прозаїка, есеїста, заслуженого діяча мистецтв України, лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка (1951)

25 – 150 років від дня народження Лесі Українки (1871-1913), видатної української поетеси, перекладачки, громадсько-культурної діячки

БЕРЕЗЕНЬ

1 День «Нуль дискримінації»

3Всесвітній день письменника. Відзначається згідно з рішенням 48-го конгресу Міжнародного ПЕН-клубу, який відбувся 12–18 січня 1986 р.

Всесвітній день дикої природи

–210 років від дня народження Антіна Могильницького (1811-1873), українського письменника, греко-католицького священика, співця Манявського Скиту, уродженця с. Підгірки Калуського району, похованого у с. Яблунька Богородчанського району

690 років від дня народження Олександра Івановича Білаша (1931–2003), українського композитора

– 70 років від дня смерті Володимира Кириловича Винниченка, українського письменника, драматурга, художника, політичного і державного діяча (1880–1951).

8Міжнародний день жінки і миру. Відзначається щорічно згідно з рішенням Генеральної Асамблеї ООН A/RES/32/142 від 16.12.1977 р.

9 – день народження Тараса Григоровича Шевченка (1814–1861), українського поета, художника, мислителя

10 – День пам’яті Тараса Шевченка

13 – 65 років виповнюється Марії Вайно (1956), івано-франківській поетесі і новелістці родом з с. Букачівці Рогатинського району, двічі лауреатки Всеукраїнського конкурсу «Коронація слова», лауреатки обласної премії ім.. В. Стефаника (2014), міської премії ім. І. Франка в галузі літератури (2002), членкиня Національної спілки письменників України і Національної спілки кінематографістів (як кіносценаристка)

15Всесвітній день захисту прав споживача. Відзначається щорічно з 1983 р. під егідою Всесвітньої організації союзів споживачів

16 – 440 років від дня народження Пітера Корнеліса Гофта (1581–1647), нідерландського письменника, драматурга

17 – 165 років від дня народження Михайла Олександровича Врубеля (1856–1910), російського художника

18110 років від дня народження Любомира Дмитровича Дмитерка (1911–1985), українського письменника, одного з головних редакторів журналу «Вітчизна» (з 1962 р.)

19 день народження Ліни Василівни Костенко (1930), відомої української поетеси, громадської діячки

– 90 років від дня народження Емми Андієвської (1931), української письменниці, художниці у США, лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка

20Міжнародний день щастя. Відзначається щорічно відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН A/RES/66/281 від 12.07.2012 р.

21Всесвітній день поезії. Відзначається щорічно відповідно до резолюції 30-ї сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО від 15.11.1999 р.

Всесвітній день людей із синдромом Дауна. Відзначається щорічно відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН A/RES/66/149 від 29.02.2012 р.

Міжнародний день боротьби за ліквідацію расової дискримінації. Відзначається щорічно відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН A/RES/2142 (ХХІ) від 26.10.1966 р.

Міжнародний день лісів. Відзначається щорічно відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН A/RES/67/200 від 14.02.2013 р.

22Всесвітній день водних ресурсів. Відзначається відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН A/RES/47/193 від 22.12.1992 р.

–85 років від дня народження Михайла Осадчого (1936–1994), українського поета, прозаїка, правозахисника

23140 років від дня народження Роже Мартена дю Гара (1881–1958), французького романіста і драматурга, лауреата Нобелівської премії (1937)

24Всесвітній день боротьби із захворюванням на туберкульоз. Відзначається щорічно з 1882 р. від дня, коли доктор Р. Кох оголосив, що виявив туберкульозну бацилу. В Україні відзначається щорічно відповідно до Указу Президента України № 290/2002 від 22.03.2002 р.

–Міжнародний день права на встановлення істини щодо грубих порушень прав людини та гідності жертв. Відзначається щорічно відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН A/RES/65/196 від 03.03.2011 р.

– 70 років від дня народження Юрія Григоровича Буряка, українського поета, перекладача, мистецтвознавця, видавця, заслуженого працівника культури України, лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка (1951).

115 років від дня народження Клавдії Іванівни Шульженко (1906–1984), української та російської естрадної співачки

25Міжнародний день солідарності із жертвами рабства та трансатлантичної работоргівлі Відзначається щорічно відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН A/RES/62/122 від 17.12. 2007 р.

26День Національної гвардії України. Відзначається щорічно відповідно до Указу Президента України № 148/215 від 18.03.2015 р.

27Міжнародний день театру. Відзначається щорічно з 1962 р. відповідно до рішення ІХ Конгресу Міжнародного інституту театру при ЮНЕСКО

–150 років від дня народження Генріха Манна (1871–1950), німецького письменника

29 – 140 років від дня народження Марійки Підгірянки (1881-1963), української поетеси, народної вчительки, уродженки с. Білі Ослави Надвірнянського району

30 – Теплого Олекси

275 років від дня народження Франсіско-Хосе де Гойї (Гойя-і-Лусьєнтес) (1746–1828), іспанського живописця, гравера

3195 років від дня народження Джона Роберта Фаулза (1926–2005), англійського письменника

КВІТЕНЬ

1Міжнародний день птахів. Відзначається щорічно з 1906 р. від дня підписання Міжнародної конвенції про охорону птахів

–День сміху. Неофіційне свято. Відзначається за традицією

– 580 років від дня народження Франсуа Війона (Вільйон) (справж. – Монкорб'є чи де Лож) (між 1431 і 1432 – після 1463), французького поета

2Всесвітній день поширення інформації про проблему аутизму. Відзначається щорічно відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН A/RES/62/139 від 21.01.2008 р.

4Міжнародний день просвіти з питань мінної небезпеки та допомоги в діяльності щодо розміновування. Відзначається щорічно відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН A/RES/60/97 від 08.12.2005 р.

– 80 років від дня народження Леоніда Горлача (справж. – Коваленко Леонід Никифорович), українського письменника, літературознавця, лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка (1941)

7Всесвітній день здоров’я. Відзначається щорічно в день набуття чинності Статуту ВООЗ, 1948 р.

9 – 190 років від дня народження Шарля Бодлера (1821–1867), французького поета

11Міжнародний день визволення в’язнів фашистських концтаборів. Відзначається щорічно за ініціативою ООН у день, коли в’язні концтабору Бухенвальд почали інтернаціональне повстання проти гітлерівців

12Міжнародний день польоту людини в космос. Відзначається щорічно відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН від 07.04.2011 р.

Всесвітній день авіації і космонавтики. Відзначається щорічно за рішенням Міжнародної авіаційної федерації (ФАІ)

18Міжнародний день пам’яток і визначних місць. Відзначається щорічно з 1984 р., заснований Асамблеєю Міжнародної ради з питань охорони пам’яток і визначних місць  при ЮНЕСКО

День пам’яток історії та культури. Відзначається щорічно відповідно до Указу Президента України № 1062/99 від 23.08.1999 р.

20 – День довкілля. Відзначається відповідно до Указу Президента України № 855/98 від 06.08.1998 р. щорічно у третю суботу

21 – 205 років від дня народження Шарлотти Бронте (1816–1855), англійської письменниці

22Міжнародний день Матері-Землі. Відзначається щорічно відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН від 22.04.2009 р.

–130 років від дня народження Костя Вагилевича (1891(ін. версія 22.05.1892)-1974), поета, педагога, автора поетичних збірок «Україна непоборна» та «Триєдність», уродженця с. Ясень Рожнятівського району

255 років від дня народження Анни-Луїзи Жермени де Сталь (1766–1817), французької письменниці, публіциста, теоретика літератури

23Всесвітній день книги та авторського права. Відзначається щорічно відповідно до рішення 28-ї сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО від 15.11.1995 р.

– 60 років від дня народження Куркова Андрія Юрійовича, українського письменника, сценариста, педагога (1961)

– 130 років від дня народження Сергія Сергійовича Прокоф’єва (1891–1953), російського композитора, піаніста і диригента

24 225 років від дня народження Карла Лебрехта Іммермана (1796–1840), німецького письменника

25 – Вербна неділя

26День Чорнобильської трагедії (1986)

Міжнародний день інтелектуальної власності. Відзначається щорічно відповідно до рішення Генеральної асамблеї Всесвітньої організації інтелектуальної власності (ВОІВ), ухваленого у вересні 2000 р.

28Всесвітній день споріднених міст

Всесвітній день охорони праці. Відзначається щорічно з 2003 р. з ініціативи Міжнародної організації праці (МОП). В Україні відзначається щорічно відповідно до Указу Президента України № 685/06 від 18.08.2006 р.

–95 років від дня народження Гарпер Лі (1926), американської письменниці

29 – День пам’яті жертв застосування хімічної зброї. Відзначається щорічно відповідно до рішення 10-ї сесії Конференції держав – учасниць Організації заборони хімічної зброї C-10/5 від 11.11.2005 р.

Міжнародний день танцю. Відзначається з 1982 р. за рішенням Міжнародного комітету танцю при Міжнародному інституті театру ЮНЕСКО

30Міжнародний день джазу. Відзначається щорічно відповідно до ініціативи ЮНЕСКО з листопада 2011 р.

ТРАВЕНЬ

1 – День міжнародної солідарності трудящих. Відзначається щорічно відповідно до рішення конгресу ІІ Інтернаціоналу 14–21 липня 1889 р. (Париж)

2Воскресіння Христове

3Всесвітній день свободи преси. Відзначається щорічно відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН A/DEС/48/432 від 20.12.1993 р.

День Сонця. Відзначається щорічно з 1994 р. з ініціативи Міжнародного товариства сонячної енергії (МТСЕ)

5Міжнародний день акушерства. Неофіційне свято. Відзначається щорічно з 1987 р. за пропозицією Міжнародної конфедерації акушерок

–185 років від дня народження Генрика Сенкевича (1836-1916), польського письменника, автора роману «Пан Володийовський», дія якого відбувається також і в Станиславові

–185 років від дня народження Сидора Івановича Воробкевича, українського письменника, композитора, музично-культурного діяча, педагога, редактора, художника, священника (1836–1903)

– 90 років від дня народження Миколи Кіндратовича Кондратюка (1931–2006), українського оперного та концертно-камерного співака (баритон), музично-громадського діяча, народного артиста СРСР, лауреата Державної премії УРСР ім. Т. Г. Шевченка

6День Великомученика Юрія (Георгія) Побідоносця

–150 років від дня народження Рабіндраната Таґора (Тхакур Робіндронатх) (1861–1941), індійського бенгальського поета, прозаїка, лауреата Нобелівської премії (1913)

7День міста Івано-Франківська

–100 років від дня народження Юрія Мельничука (1921-1963), письменника, громадського діяча, уродженця в с. Мала Кам’янка Коломийського району

– 80 років від дня народження Ореста Мирославовича Субтельного (1941–2016), канадського історика українського походження, автора книги «Ukraine: A History» (Україна: Історія), яку досі вважають одним із кращих посібників з історії України

8–9 – Дні пам’яті та примирення, присвячені пам’яті жертв Другої світової війни. Відзначаються щорічно відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН від 22.11.2004р

8 – Міжнародний день Червоного Хреста і Червоного Півмісяця. Відзначається щорічно в день народження Анрі Дюнана (1828–1910), засновника Міжнародного руху Червоного Хреста і Червоного Півмісяця

9 – 75 років від дня Перемоги над німецько-фашистськими загарбниками

День Матері. Відзначається щорічно в другу неділю травня відповідно до Указу Президента України № 489/99 від 10.05.1999 р.

10 – 60 років виповнюється Іванові Малковичу (1961), поету, редактору київського дитячого видавництва «Абабагаламага», родом з с. Нижній Березів Косівського району

14 – 150 років від дня народження Василя Стефаника (1871-1936), видатного українського письменника-новеліста, громадсько-політичного діяча, уродженця с. Русова Снятинського району

–50 років створення Івано-Франківської обласної організації Національної спілки письменників України (1971)

15Міжнародний день сім`ї. Відзначається щороку відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН А/RES/47/237 від 20.09.1993 р.

–75 років від дня народження Ірини Яцури (1946-2004), письменниці, вчительки, громадської діячки, лауреатки Надвірнянської районної премії ім. Надії Попович (2002) та обласної премії ім. Марійки Підгірянки (2003) у галузі літератури, уродженки м. Надвірна

– 130 років від дня народження Михайла Опанасовича Булгакова (1891–1940), російського письменника, драматурга, лікаря, уродженця м. Києва

16День Європи в Україні. Відзначається щорічно в третю суботу травня відповідно до Указу Президента України № 339/03 від 19.04.2003 р.

–60 років виповнюється Євгену Барану (1961), літературознавцю, есеїсту, кандидату філологічних наук, члену Національної спілки письменників України, доценту Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника, заслуженому працівнику культури, лауреату численних премій в галузі літератури, журналістики та краєзнавства, автору низки літературно-критичних есеїв про сучасний літературний процес в Україні

17День пам’яті жертв політичних репресій. Відзначається щорічно в третю неділю травня відповідно до Указу Президента України № 431/2007 від 21.05.2007 р.

Всесвітній день електрозв’язку та інформаційного суспільства. Відзначається щорічно відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН від 27.03.2006 р. в день підписання першої Міжнародної телеграфної конвенції (1865) і створення Міжнародного союзу електрозв’язку

18Міжнародний день музеїв. Відзначається щорічно відповідно до рішення ХІ Генеральної конференції Міжнародної ради музеїв, яка відбулась у травні 1977 р.

День скорботи і пам’яті жертв депортації (1944) кримськотатарського народу. Відзначається щорічно відповідно до Постанови Верховної Ради Криму № 285-1 від 26.03.1993 р.

21Всесвітній день культурного різноманіття в ім’я діалогу та розвитку. Відзначається щорічно відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН від 20.12.2002р.

День захисту від безробіття

День вишиванки

22 – Міжнародний день біологічного різноманіття. Відзначається щорічно відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН від 08.02.2001 р.

130 років від дня народження Йоганнеса Роберта Бехера (1891–1958), німецького письменника, теоретика мистецтва, державного та громадського діяча

День перепоховання праху Тараса Григоровича Шевченка (1861), українського поета, художника, мислителя на Чернечій горі, поблизу Канева

23День Героїв, щорічне свято в Україні, встановлене на честь українських вояків – борців за волю України

24День Рівноапостольних Кирила і Мефодія

День слов’янської писемності і культури. Відзначається щорічно в день вшанування пам’яті святих рівноапостольних Кирила і Мефодія відповідно до Указу Президента України № 1096/04 від 17.09.2004 р.

25 – День зниклих безвісти дітей. Відзначається з 2002 р. з ініціативи Європейського центру зниклих і таких, що зазнали сексуального насильства, дітей

2685 років від дня народження Віталія Олексійовича Коротича (1936), українського письменника, публіциста, перекладача, журналіста

29Міжнародний день миротворців ООН. Відзначається щорічно відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН від 11.12.2002 р.

30День працівників видавництв, поліграфії і книгорозповсюдження. Відзначається щорічно в останню суботу травня відповідно до Указу Президента України № 563/99 від 25.05.1999 р.

31Всесвітній день без тютюну. Відзначається щорічно відповідно до рішення ВООЗ № WHA 42.19, прийнятого на 42-й сесії Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я 17.05.1989 р.

ЧЕРВЕНЬ

1Міжнародний день захисту дітей. Відзначається щорічно з 1949 р. відповідно до ухвали Ради Міжнародної демократичної федерації жінок. В Україні відзначається щорічно відповідно до Указу Президента України № 568/98 від 30.05.1998 р.

Всесвітній день батьків. Відзначається щорічно відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН від 15.10.2012 р.

4Міжнародний день безвинних дітейжертв агресії. Відзначається щорічно відповідно до рішення Надзвичайної спеціальної сесії Генеральної Асамблеї ООН A/RES/ES-7/8 від 19.08.1982 р.

5Всесвітній день навколишнього середовища. Відзначається щорічно відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН від 15.12.1972 р.

6День журналіста. Відзначається щорічно відповідно до Указу Президента України № 251/94 від 25.05.1994 р.

8Всесвітній день океанів. Відзначається щорічно відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН A/RES/63/111 від 12.02.2009 р.

10 – 70 років від дня народження Василя Миколайовича Шкляра (1951), українського письменника, перекладача, політичного діяча, лауреата Народної премії ім. Т. Шевченка

– 60 років від дня смерті Білокур Катерини Василівни, українського живописця, представниці наївного малярства, народного художника УРСР (1900–1961)

12Всесвітній день боротьби із дитячою працею. Відзначається щорічно відповідно до ініціативи Міжнародної організації праці з 1999 р.

14 – 210 років від дня народження Гаррієт Бічер-Стоу (1811–1896), американської письменниці

–130 років від дня народження Євгена Коновальця (1891–1938), українського військового і політичного діяча, полковника Армії УНР, голови Проводу українського націоналістів

15Всесвітній день поширення інформації щодо зловживань стосовно літніх людей. Відзначається щорічно відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН A/RES/66/127 від 09.03.2012 р.

Всесвітній день донора крові. Відзначається щорічно відповідно до рішення Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я WHA 58.13 від 23.05.2005 р. Цього дня в 1868 р. народився австрійський лікар К. Ландштейнер, який відкрив групи крові у людини

–80 років від дня народження Івана Миколайчука (1941-1987), кіноактора, сценариста і режисера, заслуженого артиста України (1968), виконавця головної ролі у фільмі «Тіні забутих предків», який знімали у Верховині

17Всесвітній день боротьби з опустелюванням і засухою. Відзначається щорічно відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН A/RES/49/115 від 19.12.1994 р.

18 – 330 років від дня народження Феофана (Єлеазар) Прокоповича (1681–1736), українського церковного і громадського діяча, письменника, ученого

19 – Всесвітній день дитячого футболу. Проголошений Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) і Міжнародною федерацією футбольних асоціацій (ФІФА) з метою привернення уваги світової спільноти до проблем дітей і пропаганди здорового способу життя серед молоді

20День Святої Трійці. Зелені свята

Всесвітній день біженців. Відзначається щорічно відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН від 04.12.2000 р.

21 – День усіх святих землі Української

22День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні. Відзначається щорічно відповідно до Указу Президента України № 1245/2000 від 17.11.2000 р.

–80-а річниця початку Великої Вітчизняної війни (1941)

23Міжнародний день вдів. Відзначається щорічно відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН A/RES/65/189 від 23.02.2011 р.

25 – 135-річчя від дня народження Івана Крип’якевича (1886-1967), видатного українського історика, дійсного члена НТШ, який деякий час вчителював у Рогатинській українській гімназії

26Міжнародний день боротьби зі зловживанням наркотичними засобами та їхнім незаконним обігом. Відзначається щорічно відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН від 07.12.1987 р.

Міжнародний день на підтримку жертв тортур. Відзначається щорічно відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН від 12.12.1997 р.

27 – День молоді. Відзначається щорічно в останню неділю червня відповідно до Указу Президента України № 323/94 від 22.06.1994 р.

День молодіжних та дитячих громадських організацій. Відзначається щорічно в останню неділю червня відповідно до Указу Президента України № 599/2008 від 27.06.2008 р.; зі змінами № 600/2011 від 24.05.2011 р.

28День Конституції України. Відзначається щорічно в день прийняття Верховною Радою України Основного Закону України

ЛИПЕНЬ

1 – День архітектури України. Всесвітній День архітектури

4 – День Національної поліції України. Відзначається щорічно відповідно до Указу Президента України № 97 від 04.04.2018 р.

– 130 років від дня народження Петра Йосиповича Панча (1891–1978) (справж. – Панченко), українського письменника, драматурга, громадського діяча, лауреата Державної премії УРСР ім. Т. Г. Шевченка

– 260 років із дня смерті Семюеля Річардсона (1689–1761), англійського письменника

7День працівника природно-заповідної справи. Відзначається щорічно відповідно до Указу Президента України № 629/2009 від 18.08.2009 р.

Свято Івана Купала (Купайла). День Пророка Іоанна Хрестителя.

8День родини. Відзначається щорічно відповідно до Указу Президента України № 1209/2011 від 30.12.2011 р.

–400 років від дня народження Жана де Лафонтена (1621–1695), французького письменника

10 – – 140 років від дня народження Марселя Пруста (1871–1922), французького письменника

11 Всесвітній день шоколаду

День рибалки. Відзначається щорічно в другу неділю липня відповідно до Указу Президента України № 464/95 від 22.06.1995 р.

12День святих апостолів Петра і Павла

День українських миротворців. Відзначається щорічно відповідно до Постанови Верховної Ради України № 292-VII від 21.05.2013 р.

Міжнародний день навичок молоді

15 – 415 років від дня народження Гарменса ван Рейна Рембранта (1606–1669), голландського живописця, гравера

18 – 200 років від дня народження Уїльяма Мейкпіса Теккерея (1811–1863), англійського письменника

19125 років від дня народження Арчібалда Джозефа Кроніна (1896–1981), англійського письменника

21 – 80 років з дня смерті Богдана Лепкого (1872-1941), українського письменника, поета-лірика і новеліста, професора Краківського університету. Часто бував на Прикарпатті, зокрема в с. Черче Рогатинського району

– 115 років від дня народження Олени Іванівни Теліги, української поетеси і громадської діячки (1906–1942)

26 – 90 років від дня народження Івана Михайловича Дзюби (1931), українського літературознавця, публіциста, громадського та державного діяча, Героя України, лауреата Державної премії УРСР ім. Т. Г. Шевченка

–165 років від дня народження Джорджа Бернарда Шоу (1856–1950), англійського драматурга, публіциста, критика

28День хрещення Київської Русі-України. Відзначається щорічно відповідно до Указу Президента України № 668/2008 від 25.07.2008 р.

День рівноапостольного князя Володимира Великого, хрестителя України-Руси

–75 років від дня народження Михайла Федотовича Слабошпицького (1946), українського письменника, літературознавця, публіциста, громадського діяча, лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка

30 – Міжнародний день дружби

Всесвітній день боротьби з торгівлею людьми

 

СЕРПЕНЬ

180 років від дня народження Ів Сен-Лорана [повне ім’я – Ів Анрі Дон Матіє Сен-Лоран (1936–2008)], французького дизайнера-модельєра

2День пророка Іллі

6Всесвітній день боротьби за заборону ядерної зброї (День Хіросіми)

165 років від дня народження Аполлінарія Михайловича Васнецова (1856–1933), російського живописця, графіка

9Міжнародний день корінних народів світу. Відзначається щорічно відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН A/RES/49/214 від 17.02.1995 р. 1

14 – Медовий Спас. Винесення чесних древ Животворящого Хреста Господнього. Перший Спас (Маковія)

15 – 250 років від дня народження Вальтера Скотта (1771–1832), англійського і шотландського письменника

– 100 років від дня народження Степана Йосиповича Рєпіна (1921), українського живописця

18 – 65 років виповнюється Василю Герасим’юку (1956), українському поету, радіожурналісту, лауреату Національної премії України ім. Т. Шевченка за збірку поезій «Поет у повітрі» (2003), дитинство якого пройшло на Косівщині

19Преображення Господнє. Яблучний Спас

Всесвітній день гуманітарної допомоги. Відзначається відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН від 05.03.2009 р.

День пасічника. Відзначається щорічно відповідно до Указу Президента України № 815/97 від 15.08.1997 р.

20 – 60 років виповнюється Марії Дзюбі (1961), письменниці, членкині Національної спілки письменників України, лауреатці обласної премії ім. В. Стефаника, авторки збірки поезій «На перехресті почуттів» (1996) та книг «Укриті небом» (2003), «Ранець для крил» (2006), «Музейна баба» (2008), уродженці с. Гвізд Надвірнянського району

– 100 років від дня народження Миколи Яковича Зарудного (1921–1991), українського прозаїка, драматурга, сценариста, лауреата Державної премії УРСР ім. Т. Г. Шевченка

23День Державного прапораУкраїни. Відзначається щорічно відповідно до Указу Президента України № 987/2004 від 23.08.2004 р.

24День Незалежності України (1991). Відзначається щорічно як державне загальнонародне свято відповідно до Постанови Верховної Ради України № 2143–XII від 20.02.1992 р.

–60 років виповнюється Марії Дзюбі (1961), письменниці, членкині Національної спілки письменників України, лауреатці обласної премії ім. В. Стефаника, авторки збірки поезій «На перехресті почуттів» (1996) та книг «Укриті небом» (2003), «Ранець для крил» (2006), «Музейна баба» (2008), уродженці с. Гвізд Надвірнянського району

27 – 165 років від дня народження Івана Франка (1856-1916), видатного українського письменника, поета, філософа, вченого і громадсько-політичного діяча

–80 років від дня народження Богдана Сильвестровича Ступки (1941–2012), українського актора театру і кіно, народного артиста СРСР, Героя України, лауреата Державної премії СРСР, Державної премії України ім. Т. Г. Шевченка та Державної премії України ім. О. Довженка

–150 років від дня народження Теодора Германа Альберта Драйзера (1871–1945), американського письменника, публіциста, громадського діяча

28Успіння Пресвятої Богородиці. Перша Пречиста

29 День пам’яті захисників України. Відзначається щорічно відповідно до Указу Президента України № 621 від 23.08.2019 р

 

ВЕРЕСЕНЬ

1День знань. Відзначається щорічно з 1984 р.

2 – 210 років від дня народження та 150 років від дня смерті Івана Вагилевича (1811-1866), українського поета, філолога, фольклориста, організатора «Руської трійці», уродженця с. Ясень Рожнятівського району

8Міжнародний день письменності. Відзначається щорічно відповідно до рішення 14-ї сесії ЮНЕСКО №1.141 від 1966 р.

Міжнародний день солідарності журналістів. Відзначається щорічно з 1958 р. відповідно до рішення IV конгресу Міжнародної організації журналістів. Приурочений до дня пам’яті Ю. Фучика

11Усікновення глави Пророка, Предтечі та Хрестителя Господня Іоанна

День українського кіно. Відзначається щорічно в другу суботу вересня відповідно до Указу Президента України № 52/96 від 12.01.1996 р.

День фізичної культури і спорту. Відзначається щорічно в другу суботу вересня відповідно до Указу Президента України № 340/94 від 29.06.1994 р.

12 –100 років від дня народження Станіслава Лема (1921–2006), польського письменника

13145 років від дня народження Шервуда Андерсона (1876–1941), американського письменника

15Міжнародний день демократії. Відзначається щорічно відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН А/RES/62/72 від 13.12.2007 р.

16Міжнародний день збереження озонового шару. Відзначається щорічно відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН A/RES/49/114 від 23.01.1995 р.

17День рятівника. Відзначається щорічно відповідно до Указу Президента України № 830/2008 від 12.09.2008 р.

18День винахідника і раціоналізатора. Відзначається щорічно в третю суботу вересня відповідно до Указу Президента України №443/94 від 16.08.1994 р.

19 –110 років від дня народження Вільяма Джералда Ґолдінґа (1911–1993), англійського письменника, лауреата Нобелівської премії (1983)

20 – 110 років від дня народження Миколи Львовича Нагнибіди (1911–1985), українського поета

21Різдво Пресвятої Богородиці; Друга Пречиста

Міжнародний день миру. Відзначається щорічно відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН від 07.09.2001 р.

155 років від дня народження Герберта Джорджа Уеллса (1866–1946), англійського письменника

22День партизанської слави. Відзначається щорічно відповідно до Указу Президента України №1020/2001 від 30.10.2001 р.

23 – 120 років від дня народження Ярослава Сайферта (1901–1986), чеського поета, лауреата Нобелівської премії (1984)

25115 років від дня народження Дмитра Дмитровича Шостаковича (1906–1975), російського композитора, піаніста, педагога, громадського діяча

26 – 120 років від дня народження Семена Скляренка (1901-1962), українського письменника, автора широковідомих історичних романів «Святослав», «Володимир», написав роман «Карпати» (1952), нарис «Юрко Мельничук з Коломиї» (1944)

27Воздвиження Хреста Господнього

Всесвітній день туризму. Відзначається щорічно в день затвердження статуту Всесвітньої туристичної організації (ВТО)

29 – 155 років від дня народження Михайла Грушевського (1866-1934), видатного українського історика, академіка, Голови Центральної ради, першого українського президента. Неодноразово відвідував Прикарпаття

30День мучениць Віри, Надії, Любові та їхньої матері Софії

Всеукраїнський день бібліотек. Відзначається щорічно відповідно до Указу Президента України № 471/98 від 14.05.1998 р.

День усиновлення. Відзначається щорічно відповідно до Указу Президента України № 1088/2008 від 27.11.2008 р.

–170 років від дня народження Михайла Петровича Драгоманова (1841–1895), українського публіциста, історика, філософа, економіста, літературознавця, фольклориста, громадського діяча

 

ЖОВТЕНЬ

1Міжнародний день музики.Відзначається щороку за рішенням Міжнародної музичної ради ЮНЕСКО. Ініціатором відзначення цього дня був Д. Шостакович

Міжнародний день людей похилого віку. Відзначається щорічно відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН A/RES/45/106 від 14.12.1990 р.

День ветерана. Відзначається щорічно відповідно до Указу Президента України № 1135/2004 від 24.09.2004 р.

2Міжнародний день боротьби проти насилля. Відзначається щорічно відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН від 15.06.2007 р.

– 115 років від дня народження Івана Багряного (1906–1963) (справж. – Лозов’ягін Іван Павлович), українського письменника, драматурга, публіциста, політичного діяча, лауреата Державної премії України ім. Т. Г. Шевченка

3 День працівників освіти. Відзначається щорічно в першу неділю жовтня відповідно до Указу Президента України № 513/94 від 11.09.1994 р.

–65 років виповнюється Ользі Велці (1956), співачці, заслуженій артистці України, уродженці с. Рівня Рожнятівського району

4Всесвітній день архітектури. Відзначається щорічно в перший понеділок жовтня за рішенням 20-ї Генеральної Асамблеї Міжнародного союзу архітекторів

–280 років від дня народження Францішека Карпінського (1741-1825), польського поета епохи Просвітництва, уродженця с. Голосків Коломийського району

–130 років від дня народження Юрія Клена (1891–1947) (справж. – Освальд-Еккард Бурґгардт), українського поета, літературознавця та перекладача

5Всесвітній день учителів. Відзначається щорічно в ознаменування річниці підписання Рекомендації ЮНЕСКО та Міжнародної організації праці щодо становища вчителів

–80 років від дня народження Вадима Леонтійовича Скуратівського (1941), українського кінознавця, культуролога, історика, літературознавця, публіциста, педагога, громадського діяча, заслуженого діяча мистецтв України

6 – 140 років від дня народження Івана Антоновича Кочерги (1881–1952), українського драматурга, театрального і літературного критика, публіциста, заслуженого діяча мистецтв УРСР, лауреата Державної премії СРСР

9Всесвітній день пошти. Відзначається щорічно в річницю заснування Всесвітнього поштового союзу (1874 р., м. Берн, Швейцарія)

10Всесвітній день охорони психічного здоров’я. Відзначається щорічно з 1992 р. за ініціативою Всесвітньої федерації психічного здоров’я ВООЗ

Міжнародний день боротьби за скасування смертної кари

День художника. Відзначається щорічно в другу неділю жовтня відповідно до Указу Президента України № 1132/98 від 09.11.1998 р.

12 – 80 років з часу проведення гітлерівцями каральної акції серед євреїв. Це була «чорна неділя» для єврейської громади міста Станиславова (Івано-Франківська) (1941)

– 80 років від дня народження Миколи Панасовича Воробйова (1941), українського поета, художника, лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка

13Міжнародний день зі зменшення небезпеки стихійних лих. Відзначається щорічно відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН від 25.02.2010 р.

–65 років виповнюється Мирославу Лазаруку (1956), чернівецькому поету, автору збірок «Коломия» (1988), «Покрова» (1993), «Ночі з амазонкою» (1996), повістей «Птах самотній» (1996), «Збирачі маку» (1999), уродженцю с. Королівка Коломийського району

14Покрова Пресвятої Богородиці

День захисника України. Відзначається щорічно відповідно до Указу Президента України № 806/2014 від 14.10.2014 р.

День українського козацтва. Відзначається щорічно відповідно до Указу Президента України № 966/99 від 07.08.1999 р.

День створення Української повстанської армії

15 – 100 років від дня народження Дмитра Омеляновича Луценка (1921–1989), українського поета-пісняра, заслуженого діяча мистецтв УРСР, лауреата Державної премії УРСР ім. Т. Г. Шевченка

16Всесвітній день продовольства. Відзначається щорічно відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН A/RES/35/70 від 05.12.1980 р.

–90 років від дня народження Ярослава Дорошенка (1931-2007), українського поета, колишнього голови обласної організації Національної Спілки письменників України, уродженця с. Тязів Тисменицького району

17Міжнародний день боротьби за ліквідацію бідності. Відзначається щорічно відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН від 22.12.1992 р.

–85 років від дня народження Івана Федоровича Драча (1936–2018), українського поета, драматурга, перекладача, сценариста, громадського та політичного діяча, Героя України, лауреата Державної премії УРСР ім. Т. Г. Шевченка та Державної премії СРСР

20Всеукраїнський день боротьби із захворюванням на рак молочної залози. Відзначається щорічно відповідно до Указу Президента України № 42/2005 від 17.01.2005 р.

22 – 210 років від дня народження Ференца (Франц) Ліста (1811–1886), угорського композитора, піаніста і диригента

24 – День Організації Об’єднаних Націй. Відзначається щорічно відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН від 31.10.1947 р.

–55 років виповнюється Віолетті Дутчак (1966), бандуристці, музикознавцю, членкині Національної спілки композиторів України, докторці мистецтвознавства, професорці, завідувачці кафедри народних інструментів та музичного фольклору Навчально-наукового інституту мистецтв Прикарпатського національного університету імені В. Стефаника, лауреату Республіканського конкурсу виконавців на народних інструментах (1988), обласних премій ім. М. Підгірянки та ім. Д. Січинського (обидві 2005)

Всесвітній день розвитку інформації. Відзначається щорічно відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН A/RES/3038 (ХХVІІ) від 19.12.1972 р.

25 – 140 років від дня народження Пабло Пікассо (Руїс-і-Пікассо) (1881–1973), іспанського та французького художника

28День визволення України від фашистських загарбників. Відзначається щорічно відповідно до Указу Президента України № 836/2009 від 20.10.2009 р.

–270 років від дня народження Дмитра Бортнянського (1751-1825), українського композитора, основоположника української національної духовної музики

 

ЛИСТОПАД

1День державності на західноукраїнських землях (ЗУНР)

– 170 років від дня народження Івана Івановича Манжури (1851–1893), українського поета, фольклориста, етнографа, журналіста, перекладача, історика, соціолога

– 160 років від дня народження Дніпрової Чайки (1861–1927) (справж. – Василевська-Березіна Людмила Олексіївна), української письменниці, фольклориста, педагога, громадського діяча

2 – 100 років від дня народження Одіссеаса Елітіса (1911–1996), грецького поета, лауреата Нобелівської премії (1979)

6Міжнародний день запобігання експлуатації навколишнього середовища під час війни та збройних конфліктів. Відзначається щорічно відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН A/RES/54/4 від 05.11.2001 р.

–210 років від дня народження Маркіяна Шашкевича (1811-1843), українського письменника, поета, громадсько-освітнього діяча, засновника «Руської трійці»

785 років від дня народження Миколи Степановича Вінграновського (1936–2004), українського поета, сценариста, кінорежисера, кіноактора

8День великомученика Дмитра Солунського

–130 років від дня народження Олеся Досвітнього (справж. – Скрипаль-Міщенко Олександр Федорович), українського письменника, політичного діяча (1891–1934)

9День преподобного Нестора Літописця Київського

День української писемності та мови. Відзначається щорічно відповідно до Указу Президента України № 1241/97 від 06.11.1997 р.

Всеукраїнський день працівників культури та майстрів народного мистецтва. Відзначається щорічно відповідно до Указу Президента України № 1209/2011 від 30.12.2011 р.

–45 років з часу заснування Української Гельсінської групи – об’єднання діячів українського правозахисного руху (1976)

10 – День мучениці Параскеви П’ятниці

–70 років виповнюється Неонілі Стефурак (1951), сучасній українській поетесі, авторці поетичних збірок «Мелодія краплин» (1978), «За плугом сонця» (1984), «Голуби і леви» (1985), «Дикі яблука» (1990), «Спалах» (1994), «Проща» (1999), «Терноцвіт» (2002), «Душа» (2006), «Заметіль» (2011), «Сакральний простір» (2013), «Жива абетка» (2013)

11 – 200 років від дня народження Федора Михайловича Достоєвського (1821–1881), російського письменника, публіциста

12 – 85 років від дня народження Миколи Федоровича Сингаївського (1936–2013), українського поета, автора пісні «Чорнобривців насіяла мати», перекладача, публіциста, журналіста, заслуженого діяча мистецтв України

13Міжнародний день сліпих. Відзначається щорічно відповідно до рішення Всесвітньої організації охорони здоров’я

14Всесвітній день боротьби із захворюванням на діабет. Відзначається щорічно відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН від 20.12.2006 р.

15 – 100 років від дня народження Оксани Затварської (1921-2014), заслуженої артистки України. Працювала в українських мандрівних театрах, згодом в Коломийському, Івано-Франківському театрах

–55 років від дня народження Дмитра Васильовича Стуса (1966), українського літературознавця, сценариста, редактора, музеєзнавця, лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка

16Міжнародний день толерантності. Відзначається щорічно відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН A/RES/51/95 від 12.12.1996 р.

–70 років виповнюється Богдану Дичуку (1951), українському письменнику, громадському діячеві, члену Спілки письменників України, автору збірки «Сумує скрипка» (1994), «Ностальгія» (2006), «З доріг» (2009), родом з с. Дубки Городенківського району

День працівників радіо, телебачення та зв’язку. Відзначається щорічно відповідно до Указу Президента України № 667/94 від 11.11.1994 р.

17День студента. Відзначається щорічно відповідно до Указу Президента України № 659/99 від 16.06.1999 р.

18 – 100 років від дня народження Дмитра Олексійовича Міщенка (1921–2016), українського письменника, лауреата Державної премії України ім. Т. Г. Шевченка

20Всесвітній день дитини. Відзначається щорічно відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН A/RES/836 (ІХ) від 14.12.1954 р.

21Собор Архістратига Михаїла

День Гідності та Свободи

Всесвітній день телебачення. Відзначається щорічно відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН A/RES/51/205 від 17.12.1996 р.

25Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок. Відзначається щорічно відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН A/RES/54/134 від 17.12.1999 р.

–65 років від дня смерті Олександра Петровича Довженка (1894–1956), українського кінорежисера, класика світового кінематографа, кінодраматурга, письменника, художника, заслуженого діяча мистецтв УРСР, лауреата державних премій СРСР

27День пам’яті жертв голодоморів. Відзначається щорічно в четверту суботу листопада відповідно до Указу Президента № 1310/98 від 26.11.1998 р

30 – 70 років від дня народження Назарія Назаровича Яремчука (1951–1995), українського естрадного співака (тенор), народного артиста України, лауреата Державної премії України ім. Т. Г. Шевченка

 

ГРУДЕНЬ

1Всесвітній день боротьби зі СНІДом. Відзначається щорічно з ініціативи ВООЗ, відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН від 27.10.1988 р.

2Міжнародний день боротьби за скасування рабства. Відзначається відповідно до резолюції Генеральної Асамблеї ООН від 02.12.1949 р.

–70 років від дня народження Степана Петровича Галябарди (1951), українського поета-пісняра, заслуженого діяча мистецтв України

3 – Міжнародний день людей з інвалідністю. Відзначається відповідно до резолюції Генеральної Асамблеї ООН A/RES/47/3 від 14.10.1992 р.

4Введення в храм Пресвятої Богородиці. Третя Пречиста

5Міжнародний день волонтерів. Відзначається відповідно до резолюції Генеральної Асамблеї ООН від 17.12.1985 р.

–90 років від дня народження Григора (Григорій) Михайловича Тютюнника (1931–1980), українського письменника, лауреата Державної премії УРСР ім. Т. Г. Шевченка

6День Збройних Сил України. Відзначається відповідно до Постанови Верховної Ради України № 3528-ХІІ від 19.10.1993 р.

–150 років з дня народження Миколи Вороного (1871-1938), українського поета, який відвідував Прикарпаття

9Міжнародний день боротьби з корупцією. Відзначається відповідно до резолюції Генеральної Асамблеї ООН від 31.10.2003 р.

10День захисту прав людини. Відзначається відповідно до резолюції Генеральної Асамблеї ООН від 04.12.1950 р.

–80 років від дня народження Ігоря Дмитровича Поклада (1941), українського композитора, народного артиста України, лауреата Державної премії УРСР ім. Т. Г. Шевченка

11Міжнародний день гір. Відзначається відповідно до резолюції Генеральної Асамблеї ООН A/RES/57/245 від 20.12.2002 р.

13День Апостола Андрія Первозванного

–165 років від дня народження Миколи Садовського (1856-1933), актора та режисера, письменника, який у 1905-1906 рр. здійснив у Коломиї і Станиславові низку постановок українського класичного репертуару

–75 років від дня народження Володимира Юрійовича Бистрякова (1946), українського композитора, піаніста, заслуженого артиста України

14День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Відзначається щорічно відповідно до Указу Президента України № 945/2006 від 10.10.2006 р.

18Міжнародний день мігрантів. Відзначається відповідно до резолюції Генеральної Асамблеї ООН від 04.12.2000 р.

19 – День Святого Миколая-чудотворця

22День зачаття праведною Анною Пресвятої Богородиці

23 – 60 років від дня народження Василя Дмитровича Слапчука (1961), українського письменника, літературного критика, заслуженого діяча мистецтв України, заслуженого діяча культури Польщі, лауреата Національної премії України ім. Т. Шевченка

24115 років від дня народження Джеймса Хедлі Чейза (1906–1985), англійського письменника-детективіста

30 – 115 років від дня народження Святослава Гординського (1906-1993), українського поета, перекладача, художника, мистецтвознавця, активного провідника української культури за кордоном, де проживав з 1944 р., уродженця м. Коломиї

Книжкові ювілеї:

295 років книжці Дж. Свіфта «Мандри Гуллівера» (1726)

205 – казці Е.Т. А. Гофмана «Лускунчик» (1816)

175 – роману О. Дюма «Граф Монте-Крісто» (1846)

145 – роману М. Твена «Пригоди Тома Сойєра» (1876)

140 – казці К.Коллоді «Історія Піноккіо» (1881)

130 – збірнику детективних оповідань «Пригоди Шерлока Холмса» (1891)

125 – збірці І. Я. Франка «Зів’яле листя» (1896)

95 –  книзі А.Мілна «Вінні-Пух і всі-всі-всі» (1926)

65 – повісті Дж. Даррелла «Моя сім`я та інші звірі» (1956)

50 – повісті Г.М. Троєпільського «Білий Бім Чорне Вухо» (1971)

 

ООН ОГОЛОСИЛО:

2021–2030 – Десятиліттям відновлення екосистем;

2021–2030 – Міжнародним Десятиліттям науки про океан

в інтересах сталого розвитку

2019–2028 – Десятиліттям сімейних фермерських господарств;

 

ЮНЕСКО ОГОЛОСИЛО:

м. Тбілісі (Грузія) – Всесвітньою столицею книги 2021 року

 

ПРЕЗИДЕНТОМ УКРАЇНИ ОГОЛОШЕНО:

2018–2027 – Десятиріччям української мови;

2020–2021 – навчальний рік оголошено Роком математичної освіти в Україні

 

На загальнодержавному рівні відзначатимуться:

150-річчя від дня народження Лесі Українки

(Постанова Верховної Ради України від 8 лют. 2018 No 2286- VIII)

150-річчя від дня народження Василя Стефаника

(Постанова Верховної Ради України від 18 черв. 2020 р. No 732-ІХ)

 

ЮНЕСКО відзначає такі міжнародні десятиліття, оголошені Генеральною Асамблеєю ООН:

2021–2030 Міжнародне десятиліття науки про океан в інтересах стійкого розвитку

2019–2028 Десятиліття ООН щодо сімейних фермерських господарств

2016-2025 роки – Десятиліття дій Організації Об`єднаних Націй з проблем харчування

2015 – 2024 роки – Міжнародне десятиліття осіб африканського походження

2014–2023 роки – Десятиліття стійкої енергетики для всіх

2013–2022 роки – Міжнародне десятиліття зближення культур

 

Фахівцям на замітку

в розділі «Фахівцю бібліосервісу» розміщені повнотекстові методичні видання:

–      «У бібліотеках Івано-Франківщини» (з досвіду роботи бібліотек-переможців обласного конкурсу «Краща бібліотека року»)

–      «Матеріали на допомогу у проведенні культурно-просвітницьких заходів»,

які також рекомендуємо використовувати при проведенні соціокультурної діяльності.

В 2021 році будуть проходити такі заходи, орієнтовані на підвищення фахового рівня:

–      обласний конкурс «Краща бібліотека 2021 року» (традиційно)

–      обласна акція «Бібліотеки в ОТГ: можливості для громади (історії успіху)» (продовження)

–      практикуми та тренінги для бібліотек ОТГ (офлайн/онлайн згідно запитів бібліотекарів)

 

Коментарі виключені.