Пошук
Архіви

ПІДСУМКИ ПРОВЕДЕННЯ ОБЛАСНОГО ІНТЕРНЕТ-FESTу СОЦІАЛЬНИХ ПРОЕКТІВ

ПІДСУМКИ ПРОВЕДЕННЯ ОБЛАСНОГО ІНТЕРНЕТ-FESTу

СОЦІАЛЬНИХ ПРОЕКТІВ

«Бібліотеки і громада: спільна праця – спільне майбутнє»

 

З ініціативи ОУНБ ім. І. Франка впродовж 2017 р. проходив обласний Інтернет-Fest соціальних проектів «Бібліотеки і громада: спільна праця – спільне майбутнє», метою якого є: впровадження та реалізація безкоштовних соціальних послуг для громади краю; вироблення та підтримка нових, оригінальних, інноваційних ідей соціальної тематики, які допоможуть перетворити бібліотеки на комфортні місця для різних категорій користувачів, надаючи можливість окремим особам і всім громадам досягати своїх цілей.

Діяльність бібліотек із соціальних питань поступово поєднується з роботою інших місцевих служб та партнерів, щоб разом пропонувати послуги всім групам населення.

Слід зазначити, що обслуговування соціально незахищених груп населення, допомога їм у соціальному становленні та адаптації, поглибленні й розширенні знань, підвищенні культурного рівня, залученні до спілкування, організації дозвілля таких людей стають пріоритетними напрямами діяльності бібліотек.

Разом з працівниками управління пенсійного фонду бібліотеки Богородчанської ЦБС організували в центрі міста флеш-моб «Легалізація заробітної плати – гідне забезпечення майбутнього кожного з нас». ЦРБ проводить спільні заходи з Центром зайнятості – щоквартально інтерактивний захід «Бібліотека живої книги. Історія мого успіху», години професійного спілкування та профорієнтаційний марафон «Орієнтуємо на професію».

В Інтернет-центрі ЦРБ відбуваються онлайн-консультації юристів місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за допомогою скайп-зв`язку. В ЦРБ відбулася регіональна конференція «Ресурсні центри на базі сільських бібліотек – «Острів надії» громади та місцевої влади для реалізації місцевих ініціатив», в рамках реалізації проекту «Українська регіональна платформа громадських ініціатив», що здійснюється за підтримки Європейського Союзу.

В полі зору бібліотек БОЛЕХІВСЬКОЇ ЦБС постійно перебувають люди похилого віку. Так в с. ПОЛЯНИЦЯ проживає одинока 85-річна вчителька Гошовська Юлія Михайлівна, яка все життя є активним читачем бібліотеки, цікавиться справами сільської громади, є гарним співрозмовником і на даний час потребує особливої уваги. Завідувач бібліотеки Оксана Кам’янецька приносить додому літературу, розповідає їй новини преси, обговорює проблеми, які її хвилюють. До цієї справи залучені також і бібліотечні активісти.

Щорічна молодіжна акція «В очікуванні Різдвяного дива», яка відбувається в с. ПІДБЕРЕЖ має на меті згуртувати молодь для підготовки центру села до Різдвяних свят. Ініціатором її проведення є завідувач бібліотеки Лідія Василенко спільно з сільською радою та працівниками Народного дому.

Традиційна щорічна акція «Твори добро» теж відбувається за ініціативи Лідії Миколаївни. Проводиться спільно з сільською радою, яка виступає меценатом акції. Святково одягнені дівчата разом з Миколаєм напередодні свята відвідують з невеличким концертом та подарунками одиноких стареньких односельчан.

Усний журнал «Хресна дорога» проводиться двічі на тиждень весь Великий піст напередодні Великодня у приміщенні Храму Пресвятої Тройці спільно з греко-католицькою громадою села. Лідія Миколаївна щотижня підбирає та озвучує спільно з молоддю нові розважання Хресної Дороги.

Соціальний проект «Влада і громада: співпраця онлайн», який започатковано в бібліотеках Болехівської ЦБС, що мають доступ до Інтернету (центральна міська бібліотека, міська для дітей, села Тисів та Гузіїв) було реалізовано впродовж 2017 року. Задіяно соціально активних користувачів бібліотек, які не мають можливостей та навичок пошуку інформації в мережі Інтернет, але мають бажання вчитись. Проводилися такі навчальні заходи: «Інтернет-лікбез»: як створити та вести електронну пошту, основи Інтернет-пошуку, реєстрація в соцмережах; «електронний громадянин» допоміг в роботі з порталами державних структур, навчив заповнювати декларації, анкети, інше; Інтернет-банкінг навчив, як можна придбати товари та послуги через Інтернет, бронювати готелі і квитки, оплачувати комунальні послуги та ін. Цільові групи проекту: користувачі бібліотеки різних вікових категорій, безробітні, пенсіонери. Даний проект допоміг отримати рівень знань, необхідний для роботи в мережі Інтернет, продовжує покращувати взаємодію «влада – громада», інтегрує громадян в суспільство, а бібліотека стає головним культурним та інформаційним центром кожного населеного пункту.

На підтримку героїв АТО у бібліотеках Верховинської ЦБС тривала акція «Подаруй свою писанку воїну», мета якої – не лише подарувати писанку, але і побажати миру і швидкого повернення військових у рідні домівки.

Соціально-інноваційна діяльність БІБЛІОТЕК ГОРОДЕНКІВЩИНИ – один із пріоритетних напрямків роботи, метою якого є пошук, оцінка, розробка та впровадження бібліотечних нововведень. Вони допомагають бібліотекам стати конкурентоздатними, запроваджувати нові бібліотечні послуги, формувати позитивний імідж в суспільстві і конкретній громаді.

Працівники Городенківської ЦБС розробляли та продовжували впроваджувати соціальні проекти у співпраці з членами громад, вживали заходів, спрямованих на залучення нових користувачів до бібліотек.

Соціальні проекти ЦЕНТРАЛЬНА РАЙОННА БІБЛІОТЕКА ім. Л. МАРТОВИЧА почала впроваджувати ще з 2006 року завдяки Міжнародній підтримці. За сприяння Посольства США в Україні в центральній районній бібліотеці відкрито і працює Інтернет-центр, який надає нові послуги з використання інформаційних технологій, забезпечує рівні можливості для соціального і професійного зростання для найменш захищених верств населення, особливо людей з обмеженими фізичними можливостями.

Особливого імпульсу проектному напрямку розвитку бібліотечних закладів надала Програма «Бібліоміст». Перемога у конкурсних проектах дала змогу отримати сучасні комп’ютери з програмним забезпеченням, що дало змогу багатьом бібліотекам запровадити ряд важливих ініціатив, спрямованих на реальне покращення життя людей. На сьогоднішній день в одинадцяти бібліотеках 30 комп’ютерів підключені до Інтернету.

Можливість використовувати сучасні технології дала новий поштовх розвитку рекламної діяльності. Різноманітні повідомлення, новини, бібліотеки розміщують на своїх сайтах: http://hcrb.if.ua/, http://nezvyskolib.at.ua, блогах: http://4erlib.blogspot.com/, http:// seraflib. blogspot.com/http://vilhalib.blogspot.com/, http://tushlib. blogspot. com/ та в соціальній мережі Facebook. Водночас поза увагою не залишаються і традиційні канали поширення відомостей про бібліотеки. ЗМІ активно висвітлють роботу бібліотек зокрема: районна газета «Край», обласні часописи «Галичина», «Кур’єр Галіційський», республіканські видання «Голос України», «Порадниця», журнал «Жіночий порадник», обласне телебачення «3-я студія», видання програми «Бібліоміст» «Бібліотечна кухня (32 рецепти від успішних сучасних бібліотек)».

В ЦРБ продовжує діяти проект «Бібліотека та молодь: співпраця заради успіху та розвитку»: надання актуальних послуг, в яких мають потребу школярі, молодь: «Скринька абітурієнта», безробітні, яким необхідна інформація про наявні вакансії «Мій особистий порадник з працевлаштування», «Спитай у спеціаліста» – електронна версія, консультації в живому режимі та онлайн.

 

Продовжує діяти проект «Ти не одна – відтепер бібліотека з тобою», спрямована на надання комплексу соціальних послуг для місцевої громади, зокрема для самотніх жінок з дітьми, самотніх багатодітних матерів та самотніх молодих майбутніх мам, які опинилися в складних життєвих ситуаціях. Жінки-члени клубу «Ти не одна» отримують психологічну, юридичну, медичну та соціальну підтримку спеціалістів. Бібліотека організовує благодійні збори коштів, продуктів харчування, іграшок та дитячих речей, навчає створенню комп’ютерної графіки, а також проводить семінари та консультаційні години. Створено також одноіменний блог. Діяльність клубу підтримують духовенство, спонсори, представники влади та міської громади. Зокрема, за їхнього сприяння було зібрано близько 35 тис. грн. для лікування хворих дітей матерів-членів клубу. Завдяки впровадженню соціального проекту збільшилось кількість користувачів та відвідувань.

Традиційно напередодні Дня Святого Миколая для дітей клубу «Ти не одна» працівники ЦРБ влаштовують свято. Дійство починається з благословення отця-декана Ігоря Левицького. Зі словами щирих привітань виступають громадські активісти, спонсори, голова «Союзу українок» Марта Дячук та директор ЦБС Марія Підлеснюк. Театралізоване дійство проводять бібліотекарі відділу краєзнавства та народознавства ЦРБ Галина Мороз та Ірина Заячківська. В ролі Святого Миколая – Василь Виклюк (працівник бібліотеки), який обдаровує дітей солодощами, іграшками та дитячим одягом. Працівники дитячої бібліотеки тішать малят ляльковими виставами.

Свято проходить за підтримки о. І .Левицького, парафіян церкви Успення Пресвятої Богородиці, депутата обласної ради Андрія Левковича.

Допомагають дітям і о. Тарас Іванюк, настоятель Далешівської церкви святих Косми і Даміана, їмость Галина, церковні громади та бібліотекарі сіл Далешево і Колінки.

Благодійний фонд «Бібліотечна країна» в рамках проекту «Жива сучасна бібліотека» у співпраці з УБА підвели підсумки конкурсу «Бібліотека – як сучасний інформаційний центр», метою якого було відзначення професійних успіхів та творчої ініціативи серед бібліотек України. Центральна районна бібліотека імені Леся Мартовича увійшла в десятку бібліотек-переможців (участь брали 128) і отримала нові книжки соціального спрямування від провідних українських видавництв. Компанія «Нова пошта» безкоштовно доставила книги бібліотеці.

Щомісяця в центральній районній бібліотеці відбуваються засідання клубу «Едельвейс», членами якого є люди з обмеженими фізичними можливостями, які мають потребу в бібліотеках та їхніх послугах. На своїх зустрічах вони спілкуються з поетами, письменниками, митцями краю, проводяться й майстер-класи, де навчаються основам бісероплетіння, виробів з шкіри, створення ікебани і сувенірів. На обласному фестивалі «Покутські джерела» реалізовують свої витвори, а на виручені кошти організовують поїздки в пам’ятні місця та допомагають хворим дітям.

Працівники центральних бібліотек запрошують жителів міської громади на духовну школу «Пізнай силу Вервиці», яка відбувається кожного дня о 10 годині, щоб помолитись за мир і спокій в Україні та за здоров’я бійців АТО.

Бібліотеки Городенківщини – активні учасники різноманітних соціальних акцій. Для сільських книгозбірень  пріоритетною є акція «Творити добро» (безкоштовне кур’єрське доставлення книг для людей похилого віку за адресою).

 

ЦРБ взяла шефство над відомою поетесою Орисею Яхневич – інвалідом І групи, яка є членом Національної спілки письменників України, лауреатом літературних премій ім. Леся Мартовича, Тараса Мельничука та Григорія Никифорука. Працівники підтримують її духовно та морально, знайомлячи з літературними подіями, книжковими новинками  тощо. 20 жовтня 2017 р. в стінах світлиці «Берегиня» ЦРБ поетеса відзначала свій 70-річний ювілей. У цей день їй було вручено Почесну грамоту голови ОДА О.Гончарука та Подяку від владики Коломийської УПЦКП Юліана за мужність та багатолітню працю. На святі звучали пісні на слова поетеси у виконанні барда Євгена Ротермана, вокального ансамблю «Дністрянка» під орудою отця-капелана Михайла Возняка із с. Незвиська, вихованців та вчителів школи рідного Орисиного с. Семенівка. Ювілярку вітали голова обласної організації спілки письменників України Євген Баран, заступник голови РДА Ярослав Левкун, місцеві поети: Володимир Никифорук, Богдан Дичук, Мирослава Гродзінська, Руслана Ларіонова-Яхневич, давні добрі друзі Орест Іванишин, Василь Виклюк, Наталія Куцик.

При ЦРБ діє кіноклуб «Правовий простір» у рамках проекту «Компанія за права людини в Україні з використанням інструментів Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини медіа-просвіти Docudays UA». Щоквартально в кіноклубі відбуваються перегляди фільмів соціального спрямування.

В ЦБД успішно діє благодійний ляльковий театр «Лялька і книга», який представляє свої лялькові вистави не тільки у стінах бібліотеки, але й на запрошення з виїздом в дитячі садочки та сільські філії.

В бібліотеках району діють програми літніх читань, в рамках яких організовують бібліопікніки – акції з книжковими «частуваннями» на свіжому повітрі за назвами: бутерброд «Книжковий», «Шашлик-Всезнайко», арт-десерт (Ясеневопільнівська, Незвиська, Вільхівська та ін. філії). Під час кожного заходу бібліотекарі частують маленьких користувачів смаколиками.

Популярними стали бібліотеки-музеї, тематичні музейні експозиції, створені спільними зусиллями з місцевими громадами. Вони покликані популяризувати історико-культурну спадщину краю.

Особливе місце у формуванні іміджу бібліотеки належить видавничій діяльності, котра за останні роки розширилась як за кількістю найменувань, обсягом і навіть тиражем, так і за видами й типами видань.

Працівники Городенківської ЦБС, аналізуючи досвід роботи своїх колег в умовах децентралізації, націлені на впровадження нових оригінальних ідей соціального спрямування, які допоможуть перетворити бібліотеки на комфортні місця для різних категорій користувачів громади.

Бібліотеки ДОЛИНСЬКОЇ ЦБС реалізували чимало проектів соціальної направленості. Сьогодення ставить перед бібліотеками важливе і невідкладне завдання – виховати свідомого громадянина, патріота рідної землі. Гордість за свою землю, свій народ, а значить і національна свідомість формується лише за умови, коли людина добре знає історію і культуру рідної держави. Національно-патріотичне виховання молоді є традиційним для бібліотек, але сучасні події розставляють нові акценти й вимагають більш широкого розуміння цього завдання. Серед бібліотечних проектів національно-патріотичного спрямування варто назвати: «Крізь плин століть і гомін сьогодення» (Княжолука), «Збережемо історію живою» (Кропивник), «Герої серед нас» (Якубів), «Моя бібліотека – центр збору допомоги воїнам АТО» (Новоселиця), в рамках яких проведено соціокультурні заходи: літературну годину «Герої не вмирають», годину патріотизму «Вони помирали, щоб жила Україна», інформаційний діалог «Ми є народ, якого не здолати», фотовиставку «Обірвалося життя», літературно-музичну композицію «Моє безсмертя воїна і сина в тобі, моя велична Україно», виставку-реквієм «Стоїть в скорботі мати-Україна, біля могил дітей своїх стоїть», зустрічі з ветеранами та учасниками бойових дій «Пам’ятаймо заради майбутнього», години смутку за загиблими на Сході України односельчанами «Біль і тривога» тощо.

Цікавим додатком до названих проектів є серія буклетів «Обірвалося життя…», яку підготували учасники проекту бібліотеки с. Якубів. Кожен буклет присвячений окремому жителю села, життя якого обірвалось у зоні АТО (таких в селі 4).

 

Долинська МІСЬКА ПУБЛІЧНА БІБЛІОТЕКА реалізовувала інформаційно-пошуковий проект «Я люблю тебе, краю мій рідний, Україно моя дорога!», цільовою аудиторією якого стали учні Долинської гімназії №1 та мешканці Долинського дитячого будинку «Теплий Дім». Учасники проекту поділилися на три групи:

  • «Історики» опрацювали різні матеріали та дізнались багато цікавого про Україну, її історію та легенди;
  • «Дослідники» підготували цікаві повідомлення про державні й народні символи України, їх походження та значення;
  • «Краєзнавці» вивчали історію рідного міста, визначні та пам’ятні місця рідного краю.

Результатом їх роботи стала тека «Символіка міста» й оформлена у бібліотеці виставка-подорож «Ти в серці вічна і єдина, моя маленька батьківщино».

На вивченні історії рідного села, його традицій і сьогодення, проблем та перспектив зосередились бібліотеки при реалізації проектів: «Моє село – перлина України» (Лолин), «Широкий світ малої батьківщини» (Тяпче).

Оскільки на території села ТРОСТЯНЕЦЬ знаходиться районне сміттєзвалище, надзвичайно актуальним питанням для місцевої громади є сортування та утилізація сміття, екологічне очищення територій тощо. У зв’язку з цим, сільська бібліотека взялася за реалізацію проекту «Чисте довкілля», в ході якого було проведено інформаційну кампанію про можливості сортування побутових відходів, вплив їх на організм людини тощо. Спільно з активними користувачами бібліотеки проводились акції, пов’язані з благоустроєм та чистотою села, а також освітньо-виховні заходи, спрямовані на підвищення екологічної культури дітей та молоді. Підсумком даного проекту стало спільне рішення активу села – звернутися до районної влади щодо можливості ремонту закинутих приміщень колишньої військової частини та організації в них невеличкого підприємства з утилізації сміття.

Значна кількість бібліотечних проектів була спрямована і на популяризацію здорового способу життя. Сучасна молодь вкрай неграмотна в питанні охорони власного здоров’я. Наркоманія, паління, вживання алкоголю, токсикоманія – часто це вбачається кращим дозвіллям серед певної частини юнаків і дівчат. Популяризації здоров’я в цілому чи окремих його аспектів присвячувались наступні бібліотечні проекти: «Формування здорової особистості» (Солуків), «Ми – за здоровий спосіб життя» (Новошин), «Здоров’я – то найбільший в світі дар» (Белеїв), «Здоров’я – скарб, умій його цінити» (Сл.Долинська), «Не бувати серед молоді тютюну, наркотикам і алкоголю» (Пшеничник), «Не захмарюйте димом життя» (Раків).

Для того, щоб виявити необхідний обсяг роботи та сформувати цільові групи проектів, більшість бібліотек провели опитування та анкетування «Шкідливі звички і ти», «Твоє ставлення до наркотичних речовин» тощо.

Популяризуючи літературу за здоровий і безпечний спосіб життя, працівники намагалися знаходити нові, неординарні форми роботи, тим самим зацікавлюючи користувачів. Експонувалися книжкові виставки-застереження «Попередити, запобігти, врятувати», «Здоров’я – найцінніший скарб життя», проведено медіа-презентацію «14 фактів про здоров’я та стимул до здорового способу життя», інформаційні хвилинки «Шкідливість їжі швидкого приготування», «Наше здоров’я у наших руках», виховні години «Здоровий спосіб життя. Правила та рекомендації», «Правильне харчування, режим дня та здоровий сон – запорука міцного здоров’я», години запитань і відповідей «Вплив шкідливих звичок на здоров’я людини», Дні здоров’я. До проведення заходів залучались лікарі, працівники місцевих ФАПів, вчителі, люди, які звільнилися від різного характеру шкідливих залежностей. Вони стали партнерами бібліотек не тільки в даних проектах, але й в подальшій роботі.

Наочним та інформаційним доповненням до цієї роботи стала друкована продукція, підготовлена учасниками проектів: плакати «Що впливає на здоров’я», «Аргументи за здоровий спосіб життя», пам’ятка для батьків «Ознаки того, що ваша дитина може вживати наркотики» тощо.

Морально-правовому вихованню юних мешканців села присвячувався проект ЯВОРІВСЬКОЇ бібліотеки «Правова культура молоді».

Проект бібліотеки с.МАКСИМІВКА «Літо, книга, я – друзі!» був приурочений літнім читанням. В ході його реалізації бібліотека організувала та провела такі заходи: ігри на свіжому повітрі «Веселі книжкові старти», гру-орієнтування «Велика книжкова пригода», журнальний карнавал «Прем’єри літа», читацьку експедицію «Весь світ у долонях або Візитна картка країни», конкурсно-ігрове дійство «Бібліотечне містечко» та ін. Для всіх бажаючих були організовані: «Бібліостолик», за яким можна читати, малювати, складати пазли, робити саморобки тощо; бібліополяна «Грайлики-читайлики»; літературний майданчик «Будуємо книжкове місто»; бібліотечний кінозал «Мультяшне літо» та ін.

Бібліотека-філія с.СЕНЕЧІВ працювала за проектом «Бібліотека – дім, де зігрівають серця» у трьох напрямках: перший – «Для вас, молоді мами», в ході якого проводилися: книжкова виставка-роздум «Сім’я – духовний скарб людини», лекція-семінар «Відповідальне батьківство», акція «Книгу – в сім’ю, сім’ю – в бібліотеку»; другий – «В здоровому тілі – здоровий дух» – запропонував виставку-пораду «Мистецтво бути здоровим», абетку здоров’я «Домашня екологія: побутові речі у вас вдома», акцію «Молодь за чисте довкілля», мультимедійну презентацію «Яка краса довкола нас», лекцію «Екологічний дороговказ»; третій – робота клубу «Умілі ручки» відобразила основні заходи, які проводились з учасниками клубу: майстер-клас «Барви Великодня», діалог «Кожна людина – обдарована», арт-майстерня «Символіка і техніка прикрас бойківчанок: виготовлення віночків», 5 хвилин з музикою «Музика на всі часи». Партнерами бібліотеки з реалізації проекту стали священик місцевої церкви та вчитель трудового навчання.

НАДІЇВСЬКА бібліотека реалізовувала проект «Творити добро на радість людям», в ході якого організувала та провела низку цікавих заходів за участю активу бібліотечного театру книги «Паросток»: годину доброти «Від щирого серця даруймо доброту», обговорення прочитаних книг, бесіду «Чим я допоміг природі», творчу зустріч «Малюємо з художником», екскурсії до людей похилого віку, які власними руками творять незвичайну красу (вишивка, в’язання, лозоплетіння, різьбярство), вітання з Різдвом та Великоднем одиноких людей та ін. Наочним посібником проекту можна вважати створену колекцію закладок «Де є добрі люди, там біди не буде».

На роботу з людьми похилого віку спрямувала свій проект «Хай буде теплою осінь життя» ГЕРИНСЬКА бібліотека, а бібліотека с.РАХИНЯ обрала допомогу дітям, що виховуються в соціально незахищених сім’ях, а таких у селі 40 осіб.

Творчо до реалізації проекту «Світ ловив мене і не спіймав…» підійшла бібліотека с. ШЕВЧЕНКОВЕ. Обравши основною цільовою групою молодь, вона поставила перед собою завдання допомогти молодим людям пізнати самих себе, віднайти в собі Людину, зрозуміти, у чому все ж таки полягає щастя. А вирішити ці завдання бібліотека пропонувала через творчість визначного українського філософа, просвітителя, педагога та поета Григорія Сковороди. Проект присвячувався також 295-й річниці від дня народження цієї непересічної особистості. В межах проекту проведено і заходи соціокультурного спрямування: літературну годину «Мудрість філософа переживе віки», мультимедійну презентацію «Дорогою життя», літературну мандрівку «Життя і творчість Григорія Сковороди», години спілкування «Секрет щастя від Григорія Сковороди: мудрі думки в годину відпочинку» та «Світ у тобі, в світі ти».

Така проектна діяльність підкреслює необхідність бібліотек, їх важливу роль у житті громади та дає змогу продемонструвати нові й цікаві послуги широкому загалу реальних та потенційних користувачів.

Відділ обслуговування ЦЕНТРАЛЬНОЇ МІСЬКОЇ БІБЛІОТЕКИ Івано-Франківської МЦБС, акцентуючи увагу на потребі молоді в згуртуванні й визначенні місця для знайомства й спілкування, а також розвитку своїх творчих здібностей, підготував соціальний проект «Бібліотека + молода громада = модель успішної співпраці». Потенціал молодих людей безмежний, творчість різнопланова, креатив яскравий. Крім того, молоді люди потребують соціалізації, громадянського становлення та формування високих моральних засад. Бібліотекарі визначили пріоритети своєї діяльності відповідно до потреб молоді, шукають шляхи співпраці з усіма її представниками, щоб стати справжнім соціально-інформаційним центром, культурною інституцією.

З недавнього часу відділ обслуговування ЦМБ трансформувався на презентаційний простір для багатьох митців: хендмейкерів, художників, фотографів, поетів, музикантів. Бібліотеку із задоволенням використовують молоді креативні люди як майданчик для представлення своєї творчості та вважають її місцем, де можна показати свої таланти, відчути атмосферу згуртованості, незабутніх знайомств та приємного спілкування, яке надихає на творчість. В рамках проекту проведено: патріотичний флеш-моб «Соборність – одвічна мрія українців», флеш-моб «Україна – єдина країна», учасниками якого були молоді люди з різних міст України. Символічно, що учасником флешмобу був і атовець Ярослав Турів. Він підтвердив важливість єдності заради перемоги, оскільки в ці дні вшановується героїзм «кіборгів» (20.01. – День пам’яті захисників Донецького аеропорту). Боєць згадав подвиг усіх, хто віддав життя за Україну, а присутні вшанували їх хвилиною мовчання; поетична вервичка пам’яті «Вони з-під Крут несли безсмертя Україні». На даному вечорі була присутня творча молодь міста та пластуни – майбутнє нації. Під акомпанемент флейти від талановитої Ірини Годзюр з Надвірнянщини учасники читали вірші відомих поетів про Крути й символічно передавали свічку один одному, утворивши вервечку пам’яті; презентація виставки-меморіалу «Вони загинули, щоб жила Україна», в рамках якої організували  поетичний перфоменс у виконанні творчої молоді, зокрема, барда Андрія Маврика та гості із м. Рівне Олександри Комісарової, які читали свої патріотичні вірші. Свічкою пам`ті вшанували бібліотекарі і дев`ятнадцятирічного студента з Івано-Франківська Романа Гурика, який загинув на Майдані.

24 серпня на День незалежності у центрі міста презентували мешканцям та гостям громадянські монологи «Україна була! Україна є! Україна буде!». У формі квесту бібліотекарі заохочували людей висловити своє бачення цієї вагомої події, її неперевершене історичне значення для нашої Вітчизни. З гарним настроєм, святково одягнені у вишиванки краяни з готовністю ділилися своїми враженнями про святкування Дня незалежності, коментували історичні події та проблеми сьогодення, пов’язані з незалежністю. Увагу наших краян та гостей міста привернула святкова виставка творчих робіт «Україна – незалежна країна», створена руками молодих користувачів бібліотеки. Працівники абонементу Ліля Данилів та Людмила Лисенко до Дня незалежності підготували яскраву і самобутню презентацію тематичних авторських виробів, яка вразила розмаїттям і майстерністю творчого доробку. Легкість і вишуканість творчих робіт В.Богаченко (шк. №23), С.Кірсти (ЗОШ№1), Х.Капущак, А.Цехмістер, Т.Вовк зробили своє: люди зупинялись і насолоджувались експонатами виставки.

До 75-річчя створення УПА провели історичний турнір «УПА – армія нескорених», до Дня міста організували разом з ММО «Арт-Актив», що діє при бібліотеці, поетичний марафон: читання поезії на вулицях міста «А Вам також наснився Станіслав?» та інші заходи.

В читальному залі ЦМБ активно працює молодіжний дискусійний клуб «Діалог», який свої засідання проводить, тісно співпрацюючи з юристами Головного управління юстиції в області, громадською приймальнею Української Гельсінської спілки з прав людини, кафедрою права Юридичного інституту ПНУ ім. В. Стефаника.

Івано-Франківська ЦМБ проводить консультування користувачів з питань інтерактивного спілкування в соцмережах, здійснення комунальних платежів через Інтернет у бібліотеках міста. На власному веб-сайті надає онлайн-консультації, подає інформацію про вільний Wi-Fi у бібліотеках міста, адреси курсів, де можна безкоштовно вивчити англійську мову; створена версія веб-сайту для слабозорих. Бібліотека-філія №3 МЦБС тісно співпрацює з навчально-реабілітаційним центром, відвідуючи його вихованців та запрошуючи дітей на масові заходи і майстер-класи.

Бібліотеки КАЛУСЬКОЇ ЦБС у 2017 р. започаткували нові соціальні проекти та продовжили реалізацію вже діючих програм.

Програма «Турбота та милосердя» розроблена для надання допомоги соціально незахищеним верствам населення – самотнім людям похилого віку, громадянам з обмеженими фізичними можливостями, самотнім пенсіонерам, багатодітним сім’ям, дітям-інвалідам, сиротам та дітям з малозабезпечених сімей, безробітним – у царині сприяння в поглибленні й розширенні знань, підвищенні культурного рівня, формуванні системи ціннісних орієнтацій та національно-патріотичного виховання, залучення до спілкування, організації дозвілля тощо. До програми входить декілька соціальних проектів, в яких задіяні майже усі бібліотеки-філії ЦБС: загальносистемні соціальні проекти «Вшанування ювілярів довгожителів на дому», «Ти у світі не один», «Книгу – додому».

Діяли також такі загальносистемні соціальні проекти: «Моїх років шарудливі сторінки», «Добро і милосердя єднає серця» (до Міжнародного дня людей похилого віку), «День ангела у бібліотеці», «Бабусю, дідусю, Вам низенько вклонюся», «Маршрут Святого Миколая», «Ой хто, хто Миколая любить…», благодійний проект «Подаруй дитині свято», присвячений Дню св. Миколая та Різдву (організація свят та збір подарунків кожною бібліотекою ЦБС для дітей-інвалідів, напівсиріт, з малозабезпечених сімей тощо), проекти до Дня Матері «Світ у маминих долонях», «У світі усе починається з мами», «Світ незрячої людини – світ постійної боротьби» до Міжнародного дня сліпих (13 листопада), «Інвалідність – це не вирок», «Повір у себе» (до Міжнародного дня інвалідів)

Щороку у жовтні бібліотеки ЦБС беруть активну участь у реалізації районних загальносистемних соціальних проектів, присвячених сільській жінці: «Сільська жінка – берегиня роду і держави», «Сільська жінка – берегиня нації», «Ода сільській жінці».

Постійну підтримку щодо втілення заходів проектів надають: голови сільських рад, депутатський корпус сільських рад, відділ культури РДА, управління праці та соціального захисту населення РДА, районний територіальний центр соціального обслуговування, волонтери бібліотек та багато інших небайдужих людей.

У рамках проекту «Книгу додому» в бібліотеках ЦБС впроваджувалися та реалізувалися безкоштовні послуги для мешканців села. Для тих, хто фізично не може прийти в бібліотеку, запропоновано безкоштовне кур’єрське доставляння книжок та періодики за домашньою адресою. Проведено опитування, визначено, кому потрібно носити книги на дім. Найчастіше самотні люди хочуть чуйного спілкування.

На світлинах : завідувач бібліотеки-філії с. Томашівці-2  здійснює книгоношення додому, обслуговуючи інвалідів села. Люди, які самостійно не можуть прийти до книгозбірні, але хочуть читати,  вибирають одну або декілька книг із принесених бібліотекарем.

Мета проекту «День ангела в бібліотеці» залежить від аудиторії, яка збирається у книгозбірні. Якщо це діти чи підлітки – підняти рівень духовності та моралі, виховувати повагу до однолітків, старших, пробуджувати почуття дружби, доброти, намагання робити приємне один одному; розвивати естетичний смак і уважність до навколишніх.

Якщо це дорослі читачі, які опинилися в складних життєвих обставинах, то це прагнення підтримати у своїх земляках радість, додати оптимізму, зміцнити віру в краще життя, віру в те, що вони комусь потрібні.

Вже доброю традицією стало святкування Дня ангела в бібліотеках сіл: Боднарів, Довпотів, Голинь, Перевозець, Кропивник, Томашівці-1, Томашівці-2, Мислів, Новиця, Перекоси, Пійло, Ріп’янка, Середнє, Тужилів та ін. На заходи приходять різновікові читачі. Якщо збираються малозабезпечені мешканці, то для них шукають меценатів, щоб зробити подарунки для цієї категорії користувачів. Часто спонсорами є бібліотекарі. Читці бібліотеки присвячують поезії іменинникам та подарували музичну композицію «Многії літа. Благії літа». На закінчення свята усіх іменинників пригостили солодощами.

Другий рік поспіль у вересні до бібліотек сіл Тужилів, Мислів, Середнє, Довпотів та інших на свято «Сьогодні іменини в бібліотечної родини» збираються щасливі власниці гарного імені МАРІЯ. Їм присвячують музичні привітання, дарують квіти. У свою чергу іменинниці пригощають присутніх солодощами, пирогами власного приготування.

Бібліотека с.Перевозець спільно з НД проводять свято іменинника «Ангелику маленький бережи моє серденько». У цьому році на свято були запрошені іменинники вересня – Марія, Віра, Надія, Любов, Софія, Антон, Віктор, Максим, Олександр, Григорій, Тадей, Тимофій та інші. На них чекала дуже насичена програма: пізнавальна слайд-презентація про святих з цими іменами, вікторина «Що означають ваші імена», щирі привітання друзів, приємні сюрпризи. Для іменинників звучали пісні у виконанні вокальної групи.

Всесвітня організація охорони здоров’я, щоб увічнити пам’ять про педагога Валентина Гаюї, який працював зі сліпими дітьми, прийняла рішення відзначати Міжнародний день сліпих в його день народження – 13 листопада. У стінах центральної районної бібліотеки відбувся круглий стіл «Світ незрячої людини — світ постійної боротьби», присвячений проблемам сліпих. На захід запрошено членів Калуського товариства сліпих. Про історію виникнення Міжнародного дня сліпих розповіла модератор круглого столу Любов Боян, провідний бібліотекар відділу обслуговування. Вона також познайомила присутніх з літературою про сліпих героїв в художній літературі, представленій на книжково-ілюстративній виставці. Стефанія Коляник, голова правління Калуської територіальної первинної організації управління товариства сліпих, та Ольга Андреєва, секретар первинної організації УТОС, зупинилися на висвітленні питань, що стосуються діяльності місцевого товариства, яке налічує 385 членів. Вони розповіли про державну, спонсорську та волонтерську допомогу; Київський, Львівський, Чернівецький реабілітаційні центри; школи із вивчення шрифту Брайля та комп’ютерної грамотності; зазначили, що товариство компенсує видатки на операції по зору, а також сприяє отриманню безкоштовного шкіряного взуття, яке виготовляє Львівська взуттєва фабрика. Руслана Ільків, головний спеціаліст відділу персоніфікованого обліку населення управління праці та соціального захисту Калуської міської ради, зазначила, що на обліку у них перебуває 71 особа, і розповіла, які пільги мають ці люди. Відзначила, що зараз проблемним стало забезпечення технічними засобами хворих (у черзі на отримання аудіоплеєрів – 40 мешканців, 21 особа потребує спеціального годинника). Ця продукція надходила з Донецька, а за теперішніх обставин це стало неможливим. Людмила Дідан, фахівець з питань зайнятості відділу активної підтримки безробітних Калуського міськрайонного центру зайнятості, розповіла про можливості працевлаштування інвалідів. І з сумом зазначила, що наші працедавці не готові до працевлаштування такої категорії, як незрячі люди. Член товариства Богдан Мельник щиро подякував бібліотеці за організацію заходу. Подібні заходи до Дня білої тростини були проведені в бібліотеках-філіях сіл Голинь, Томашівці-2, Перекоси та ін.

Проведення районних бібліотечних акцій «Інвалідність – це не вирок», «Повір у себе» приурочено Міжнародному дню інвалідів і спрямовано на привернення уваги до проблем інвалідів, захист їхньої гідності, прав і благополуччя. ЦРБ організувала День доброти «Не втрачай надії», присвячений людям з обмеженими можливостями. Цей день був насичений різноманітними заходами. Дітям-інвалідам ЗОШ №5 та дітям, в яких є у сім’ї чи в класі така дитина, проведені: екскурсія в Інтернет-зал бібліотеки та інформ-хвилинка «Україна дбає про тебе», година добра «Мрій і досягай мети», мультимедійна презентація «Необмежені можливості. Люди, які підкорили світ в інвалідному візку», що викликала у присутніх бурхливу підтримку людей, які, незважаючи на проблеми зі здоров’ям, досягають поставленої мети. Розчулили присутніх вірші про добро та співчуття й, здавалося, такі прості та дуже глибокі за змістом Заповіді матері Терези. Повчально прозвучала притча про милосердя. Усі присутні отримали на пам’ять листівки-флаєри «Список обіцянок маленького користувача», «Мої правила поведінки в Інтернеті» та перелік найпопулярніших та корисних сайтів «Web-порадник школяра».

У бібліотеках-філіях с. Підмихайля, Перевозець, Томашівці-2, Цвітова та інших відбулася година щирої розмови «Мої таланти». Користувачі бібліотеки з особливими потребами представили свої вишивки, в’язані вироби, творчі композиції з паперу тощо. Бібліотекарі вище названих книгозбірень ознайомили присутніх з викладкою літератури «Повір у себе».

У рамках районної акції«Повір у себе» в бібліотеці с.Томашівці №2 було проведено зустріч з рекордсменом села – Тарасом Бурою, який в телепрограмі «Україна має талант» здійснив рекорд з максимальної кількості відтискань від підлоги на двох руках – за 30 секунд віджався 60 разів і записаний в національний реєстр рекордів. Він розповів про те, як досягнув рекорду завдяки прикладу рекордсмена Назара Павліва. В бібліотеці проведено презентацію книги, де є його фотографія і рекорд. Також він розповів і про інших рекордсменів Івано-Франківщини, з якими він зустрічався.

Щороку бібліотеки-філії ЦБС долучаються до загальносистемних проектів, присвячених Дню Святого Миколая Чудотворця.

Метою загальносистемного соціального бібліотечного благодійного проекту «Подаруй дитині свято» у 2017 році було подарити тепло, добро, любов дітям, які опинилися в складних життєвих обставинах, дітям-сиротам та з обмеженими фізичними можливостями, з багатодітних родин тощо. Усі запрошені діти отримали від МИКОЛАЯ подарунки: солодощі, канцтовари, іграшки. Спонсорами цієї соціальної програми (в основному) були бібліотечні працівники ЦБС.

Бібліотека с. Голинь також не лишилась осторонь проведення проекту і подарували невеличке свято для одних із кращих читачів бібліотеки –сім’ї багатодітної Іванни Жолобак. Трьом дітям з цієї сім’ї подарували солодощі та канцтовари.

У читальному залі ЦРБ відбулося свято Миколая «Україною з краю в край ходить святий Миколай». Всі присутні, дорослі і дітвора, весело і щиро зраділи приходу святого Миколая, який подарував учасникам заходу гостинці. А постійна читачка бібліотеки Вікторія Лесів, інвалід І групи, отримала подарунок і хорошу книгу. Старші читачі  поринули у своє дитинство, згадуючи перші подарунки від Миколая. Усі разом виконали пісню «Ой хто, хто Миколая любить», колядували та зачитували свої власні вірші, написані до св. Миколая.

Бібліотеки сіл Пійло, Перекоси, Боднарів, Мостище, Лука, Середній Угринів, Ріп’янка, Кропивник, Новиця, Добровляни, Середнє, Довге-Калуське проводили святкові дійства та дитячі ранки «Святий Миколай мандрує Україною», «Забілів снігами гай, йде святий Миколай». Діти співали пісні, грали у гру «Чарівний мішечок», танцювали. Св. Миколай обдарував всіх дітей та гостей свята солодощами.

Бібліотечні працівники приходили до домімок дітей-інвалідів з подарунками і щирими словами привітань.

Метою соціального проекту «Добро і милосердя єднає серця» (до Міжнародного дня людей похилого віку) є вшанування людей, які винесли на своїх плечах весь тягар війни, відродили країну після воєнної розрухи, пережили багато випробувань, болю та втрат і при цьому зберегли гідність, віру, силу духу, любов до рідної землі.

У рамках проекту в бібліотеці с.Томашівці №1 спільно з філією Томашівці №2 та Народним домом було проведено спілкування за круглим столом «Збираємо тепло сердець». Ведучі та учасники гуртка художнього читання виконали літературно-мистецьку композицію «Ви – наші найрідніші, найкращі», присвячували вірші бабусям і дідусям, які були на святі. Бабусі взяли участь у конкурсі «Відгадай загадку» та вікторині «З якої це казки»; поділилися своїми розповідями про те, чим вони захоплювалися в житті та спогадами про прожите життя. Для них прозвучали пісні у виконанні Тетяни і Мар’яни Семен, Христини Возняк, Ілони Знак. Даній темі було присвячено викладку літератури «Зорепадом летять роки».

В рамках проекту до Міжнародного дня людей похилого віку «Моїх років шарудливі сторінки» бібліотека с. Ріп’янка провела годину спілкування «Моїх років шарудливі сторінки». Завідувач бібліотеки Любов Бойчук та волонтери привітали односельчан поважного віку, подарували квіти і солодощі. 

У бібліотеці с. Тужилів спільно із соціальним працівником проведено зустріч за філіжанкою кави «Засіваймо добро на землі». Бібліотекар Іванна Василів привітала всіх присутніх зі святом. Квітами та віршованими привітаннями діти поздоровили присутніх на заході людей похилого віку.

У рамках проекту «Ти у світі не один» проведено акцію «На плечах волонтерів тримається світ» та громадські благодійні акції «Допоможи пораненому учаснику АТО» та зі збору україномовних книг для бібліотеки Союзу українок м. Маріуполя.

Загальносистемний соціальний проект «Сільська жінка – берегиня роду і держави» також активно реалізовують бібліотеки-філії ЦБС. Проект приурочений Всесвітньому дню сільських жінок і розроблений з метою підкреслити роль сільської жінки у житті села, району, держави. Щорічне проведення проекту розглядається як один із шляхів підтримки жінок села, громадського визнання їхньої багатогранної ролі в суспільстві. В рамках проекту бібліотеки проводять акції «Ода сільській жінці», Сільська жінка-берегиня нації», «Сільська жінка – берегиня роду і держави». Сільські жінки задоволені заходами, які були проведенні у бібліотеках сіл Пійло, Голинь, Боднарів, Добровляни, Дубовиця, Кропивник, Вістова, Перекоси, Томашівці-2, Мислів, Бережниця ,Середнє, Слобідка, с-ще Войнилів та ін.

У бібліотеці с. Голинь спільно з Народним домом відбулася година народознавства «Вічний дарунок – хустина квітчаста». Про традиції та обряди, пов’язані з хусткою, розповіла завідувачка бібліотеки Любов Жекало. Для молодих жінок проведено майстер-клас «Хустина: традиції і тенденції моди» з пов’язання хустки, представлені сучасні тенденції моди, в якій хустка використовується як стильний аксесуар до жіночого одягу.

Музичний дарунок прозвучав для жінок старшого віку від учнів дитячої школи мистецтв. Вірші про хустку читали учасники художнього читання Народного дому. Книжкову виставку «Її величність – хустка» презентувала бібліотекар Віра Завадецька.

Бібліомікс за сторінками журналу «Дім. Сад. Город» організували в бібліотеці с. Томашівці №2 для жінок, які найкраще ведуть присадибне сільське господарство. Відкрила захід завідувач бібліотеки Надія Луців. Сільські жінки: Семен Дарія, Кузь Наталія, Вовк Надія, Лабакій Оксана, Грабарська Мирослава, Лис Олександра провели презентацію цікавих рубрик журналу «Дім. Сад. Город». В рамках заходу проведено конкурс на кращу страву за рекомендаціями журналу. Проведено презентацію виставки-поради «Щоб цвіли сади і родили городи».

Бібліотека с. Боднарів провела свято сільської жінки, під час якого жінки спілкувались, ділились спогадами, відпочивали від щоденних клопотів. Софія Різничук (1931р. народження) розповіла про свій важкий життєвий шлях: залишилася у два роки сиротою, пережила війну, пропрацювала 40 років ланковою у звірорадгоспі «Калуський», виховала дочку, нині має 5 внуків, 9 правнуків, 6 праправнуків, пережила втрату дочки. Але не втратила жаги до життя. Співає в церковному хорі, відвідує усі масові заходи, які проводяться в бібліотеці. Присутні переглянули викладку газетно-журнальних статей «Жіноча робота сільської жінки ніколи не лягає спати». Аматори НД села Боднарів подарували присутнім жінкам низку українських народних та патріотичних пісень.

Аналогічний калейдоскоп заходів провели працівники бібліотек сіл Кропивник, Перекоси, Тужилів, Мислів, Сівка-Войнилівська, Вістова, Ріп’янка, Перевозець, Дубовиця, Цвітова, Завій та ін.

Виконанню соціальної та гуманістичної функції, активізації роботи з користувачами з обмеженими можливостями, людьми похилого віку, самотніми громадянами сприяв районний бібліотечний соціальний  проект «Вшанування ювілярів-довгожителів на дому». Реалізовують проект спільно з соціальними працівниками, залучаючи до участі в заходах активістів, аматорів сцени. Часто соціальні працівники сіл Калуського районного територіального  центру соціального обслуговування запрошують бібліотечних фахівців на свої заходи, які вони проводять зі своїми підопічними. Завдяки проекту в 2017 р. 25 ювілярів отримали вітання, квіти і найщиріші побажання миру, здоров’я, добра, достатку, злагоди, терпіння, заступництва Матері Божої та многії і благії літа!

Не забувають привітати з ювілеями довгожителів села бібліотекарі книгозбірень сіл: Цвітова, Кропивник, Голинь, Студінка, Боднарів, Пійло, Середнє, Довпотів, Дубовиця, Підмихайля, с-ща Войнилів та ін.

КАЛУСЬКА міська ЦБС реалізовує проекти:

Марафон літнього читання «Канікули з книгою», який проводиться у парку культури та відпочинку ім. І. Франка та на площі біля ТЦ «Прометей»;

«Інтернет – це просто», в ході якого проводяться індивідуальні курси комп’ютерної грамотності для дорослих, розроблено систему навчання, лекційні та практичні матеріали;

«Куди звернутися, якщо…», за яким було презентовано буклети, флаєри, довідки, консультації з наступних тем: куди звернутися, якщо необхідна якісна правова допомога, заболів зуб, захворів домашній улюбленець, треба оздоровити дитину та ін.

У тісній співпраці з територіальним центром соціального обслуговування, при якому діє «Університет третього віку», бібліотечні працівники м. Калуша проводять тематичні заняття. Налагоджена взаємодія бібліотек з Центром соціальних служб та службою у справах дітей. Проводяться спільні заходи з КЗ соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді «Добродія Калуська». Для найменших користувачів у центральній дитячій бібліотеці діє дитячий ігровий куточок, де батьки можуть скористатися послугами бібліоняні. Функціонує бібліотечний кінозал, в якому демонструються 3D-фільми та мультфільми.

Бібліотека №1 для дорослих м. Коломиї є волонтером для переселенців зі Сходу. Для них у приміщенні Товариства «Червоного Хреста» проводяться народознавчі та просвітницькі заходи, знайомство з обрядами і традиціями Коломийщини. Для користувачів з обмеженими фізичними можливостями запроваджено послугу «Книга додому», яку виконують юні користувачі бібліотеки і працівники філії. Створено стенд «Майбутньому пенсіонеру» та книжкову полицю «Фонд соціального захисту повідомляє», які знайомлять мешканців міста зі змінами в соціальній сфері та пільгами для різних груп населення. З метою просування книги та популяризації читання бібліотека №2 організувала «пункт книговидачі» та «виїзний читальний зал» в Івано-Франківському обласному госпіталі для ветеранів війни, в результаті чого 292 користувачі охоплено нестаціонарним обслуговуванням. Бібліотека №4 для дорослих співпрацює з геріатричним пансіонатом міста.

Бібліотеки КОЛОМИЙСЬКОЇ ЦБС організовують тематичні викладки літератури, інформаційні зони «Шляхи подолання бідності», «Соціальний захист населення». Разом з районним центром зайнятості проводять інтерактивний захід «Бібліотека живої книги – історія мого успіху».

До Міжнародного дня людей похилого віку ініціюють благодійні акції «Зігріймо серце добротою», «Во імя добра і милосердя», «Осінній бал моїх років», формують тематичні полички «Не залишаймось байдужими», «Добром забуте серце обігрійте» (ЦРБ, села Шепарівці, Лісна Слобідка, Загайпіль, Скопівка, Старий Гвіздець).

Щомісячно збираються члени клубу «Здоров`я» Косівської ЦРБ на свої засідання, на яких лікарі Ілько В. В., Струтинська Р. А, Кіщук О. І. надають консультації щодо здорового харчування, профілактики різноманітних захворювань. Організуються обговорення статей з періодичних видань на медичні теми. Клуб об’єднує людей, які хочуть оздоровитися нетрадиційними методами. Лозунг клубу – «Шукай лікаря в природі».

З метою популяризації бібліотек як центрів громад, зростання їхнього позитивного іміджу, ролі, значущості, залучення додаткових спонсорських джерел фінансування, покращення співпраці із партнерами бібліотеки НАДВІРНЯНСЬКОЇ ЦБС розробляють та реалізують цільові програми, проекти на цікаві, корисні теми.

«Я маю право!» – під такою назвою стартував загальнонаціональний право-просвітницький проект, який реалізовує Міністерство юстиції України у системі безоплатної правової допомоги у співпраці з територіальними органами юстиції за підтримки USAID «Нове правосуддя» і іншими донорами. У вересні 2017 року в ЦРБ, з ініціативи Надвірнянського бюро безоплатної правової допомоги, відбулося відкриття дистанційного пункту доступу громадян до безоплатної правової допомоги. На відкритті дистанційного пункту заступник начальника відділу Надвірнянського бюро правової допомоги Людмила Туєшин наголосила, що така послуга потрібна громадянам для отримання правової консультації на теми: прийняття спадщини, виселення з квартири без надання іншого житлового приміщення, позбавлення особи права користування жилим приміщенням та ін.

Впродовж 2017 р. Цуцилівська бібліотека об’єднала навколо себе людей різних вікових категорій та уподобань, організувала цікаве, культурне дозвілля. В рамках проекту та з метою залучення читачів до бібліотеки, вона запровадила послугу «Основи комп’ютерної грамотності», яка передбачає навчання осіб, що є користувачами бібліотеки, а також нових читачів роботі в інтернеті, реєстрацію в соцмережах та створення електронної пошти; акцію «Сучасна бібліотека йде в люди».

Основною метою акції є підтримка читання, поширення серед громадськості позитивної думки про читання. Бібліотека села Заріччя працює з різними групами користувачів, установами та організаціями: з школою, дитячим садочком, будинком культури, депутатами, сільською радою та громадськістю села. Функціонують книжкові виставки «Інформуємо. Пропонуємо» та «Бібліотека і влада: грані взаєморозуміння»; є комп’ютер з доступом до мережі Інтернет, надає додаткові послуги: доступ до офіційної інформації, скап-спілкування, соціальні мережі, електронна пошта; веде блог.

В Гаврилівській бібліотеці відкрився дистанційний центр соціальної допомоги. За круглим столом під час відкриття центру зібралися представники сільської ради: сільський голова Василь Грицяк та жителі села, щоб поспілкуватися з односельчанами з питань, що хвилюють, а також врахувати їхні побажання, що стосуються соціальних питань. Сільський голова повідомив, що тепер в бібліотеці в певні дні будуть присутні кваліфіковані спеціалісти з соціальних питань, що дасть змогу отримати інформацію з питань, що їх цікавлять. Присутнім розповіли про види послуг, якими можуть скористатися жителі при потребі: оформлення всіх видів соціальних допомог населенню, оформлення житлових субсидій, видача довідок, звернення одиноких громадян та інвалідів і інші послуги по мірі їх надходження.

Бібліотека запровадила послугу «кур’єрська доставка» для людей похилого віку та з обмеженими фізичними можливостями. За допомогою кур’єрської доставки відвідують їх, вивчають потреби в інформації для даної категорії читачів і, зважаючи на їх стан здоров’я, приносять книги, цікаві журнали, допомагаючи таким людям перебороти почуття самотності, невпевненості в собі та в своїх силах, повертаючи їм віру в себе. Вшановуючи цю категорію людей, організовано і проведено бібліотекою-філією благодійне свято «Не втрачай надії».

В Тисменичанській бібліотеці діє безкоштовний інтернет-центр. Створено інформаційно-консультативний пункт для громадських організацій, в рамках якого щомісячно проводяться інформаційні години.

Переріслянська, Пнівська, Зарічанська бібліотеки впродовж 2017 р. реалізовували соціальний проект «Ти – не один», мета якого є підтримка людей з обмеженими фізичними можливостями. В ході проекту проводили: зустрічі, години спілкування, майстер-класи, благодійні вечори, прес-огляди законодавчого поля стосовно пільг для цієї категорії людей, індивідуальні бесіди, організація групи волонтерів для підтримки цих людей.

Переріслянська бібліотека провела годину спілкування про прочитані книги з Мазураком Василем Івановичем, 1940 року народження та Микитюком Дмитром Васильовичем, 1950 р.н. Завідувач Ганна Кріцак провела інформаційну хвилинку про пенсійну реформу і про пільги для цієї категорії людей.

Бібліотекар Уляна Угринчук відвідала Богданчика Гука, 2006 р. народження, в якого ДЦП. З ним проводила обговорення прочитаних книг, прийняла замовлення на нову літературу.

Пнівська бібліотека в ході проекту провела спільно з директором Надвірнянського територіального центру соціального обслуговування, головою сільської ради і з директором будинку культури вшанування 90-річної Юстини Михайлівни Сороцької – зв’язкової станичної ОУН (псевдо «Бистриця»).

Зарічанська бібліотека обслуговує дітей з фізичними вадами і людей з обмеженими фізичними можливостями.

Білоославська бібліотека реалізовує проект «Замінимо мури відчиненими дверима». Мета проекту: забезпечити фізичний та інтелектуальний доступ до інформації читачам з обмеженими можливостями, одиноким людям, людям похилого віку. Завідувач Надія Гринюк завжди знаходить теплі задушевні слова для кожного читача, відвідуючи їх вдома, приносить цікаві змістовні новини з періодичних видань. А особливо раді місцевій сільській газеті «Рідне село Білі Ослави». Діє акція «Ви ще не читаєте – ми йдемо до Вас». Мета – відвідувати людей на роботі, зустрічати на вулиці, пропонуючи книги або інформуючи про нові поступлення.

Бібліотека села Зелена реалізує соціальний проект «Книги на дому для літніх людей», мета якого – відвідати літню людину, просто прийти і поспілкуватися, розповісти щось хороше, купити потрібні ліки та гігієнічні засоби, допомогти з ремонтом чи прибиранням, надати довідково-консультаційну допомогу з питань пенсійного забезпечення і соціального захисту.

Чорнопотоківська бібліотека-філія, вивчивши коло потенційних користувачів, запропонувала їм таку послугу, як кур’єрська доставка книг на дім. Завідувач бібліотекою Мирослава Василишин проводить в цьому напрямку активну роботу.

Одним з найважливіших завдань державної молодіжної політики є громадянське національно-патріотичне виховання підростаючого покоління, його залучення до соціальних та економічних перетворень. Надвірнянська ЦБС послідовно і наполегливо працює над втіленням у життя державної молодіжної політики і, зокрема, залучення молоді до книги, формування патріотизму і високої духовності.

В 2017 році організаційно-методичний відділ ЦРБ провів соціологічного дослідження «Патріотичний настрій молоді».

Кожна бібліотека-філія намагається створити свій власний стиль роботи з цього напрямку.

Так, Білоославська бібліотека акцентує свою увагу на патріотичному вихованню, реалізуючи спільно з громадською організацією «Пласт» проект «Творимо краще завтра», який охоплює всі вікові категорії жителів села. Бібліотека підтримує і плекає серед молоді традиції її предків, створює шляхи передання знань з історії, культури та національних традицій, формує довіру до бібліотеки, де можна знайти розуміння, підтримку та отримати інформацію, з користю провести дозвілля. Бібліотека оформила виставку-інсталяцію «Пам’ять Небесної Сотні та загиблих в АТО», також проведено ряд масових заходів.

 

Ланчинська бібліотека є центром сучасного бачення, вносить вагомий вклад в культурне життя місцевої громади, користується авторитетом і повагою.

Бібліотека провела патріотичне віче «Україна – мій коханий краю»

Дуже зворушливо пройшла година-реквієм «Воїни світла – воїни добра». Вшанували пам’ять героя-земляка Василя Шеремета, який загинув на Євромайдані. Він був сотим у Небесній Сотні. На вечері були присутні заступник голови районної  державної адміністрації Богдан Зеленчук, директор Ланчинської ЗОШ І-ІІІ ст. Тетяна Декан, головний спеціаліст відділу молоді та спорту райдержадміністрації Наталія Грицюк та сестра загиблого героя Наталія Шеремет. Після закінчення заходу відбувся районний турнір з волейболу, присвячений пам’яті Героя Небесної Сотні Василя Шеремета. У змаганнях взяли участь 6 команд. Команда Ланчина зайняла почесне друге місце.

«А ветеран живе поруч» – під такою назвою було проведено вшанування ветерана Іваночка Михайла Дмитровича. Він поділився спогадами про тяжкі 1940-і рр. Присутні привітали ветерана віршами, подарували квіти і побажали дожити до сторічного ювілею.

Незвичайним заходом бібліотечні працівники Ланчинської бібліотеки вшанували воїнів АТО «Мій татусь – Хоробре Серце» в іпостасі люблячих і найкращих батьків. Свято пройшло за підтримки Надвірнянського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Вітали татусів – Хоробрі Серця – їхні діти. На цю трепетну і зворушливу зустріч було запрошено патріотів України: Акперова Аліка, Голінея Миколу, Хромова Михайла.

Напередодні дня захисника вітчизни в Ланчинській бібліотеці для дітей Наталія Яремин, завідувачка бібліотекою, організувала творчу акцію «Хай голуби миру на Україну зійдуть». Гуртківці «Хобіляндії» із задоволенням, під чуйним керівництвом вчителя трудового навчання Ірини Сенчук, взялися виготовляти своїми маленькими рученятами листівку, зігріту теплом своєї душі для наших захисників. Родини дітей долучилися до акції, запропонувавши свою матеріальну допомогу.

Проведено годину творчого дозвілля «Мої батьки – підмога і опора». Ірина Сенчук, керівник гуртка провела майстер-клас з виготовлення листівок в техніці паперопластики.

В бібліотеках району використовуються традиційні форми роботи, впроваджуються інноваційні, не зовсім «бібліотечні» форми роботи, які успішно практикують. Бібліотека с. Заріччя запровадила нову послугу для молоді – створила гурток здоров’я, де займаються і дорослі, і діти.

Тисменичанська бібліотека налагодила тісний зв’язок з футбольним клубом «Арсенал». Бібліотечні працівники збирають, впорядковують матеріали про футбольну команду села з часу заснування і дотепер, провели вшанування спортсменів села.

Бібліотеки формують у користувачів художній смак, сприяють пробудженню інтересу до творчості. Цікаву роботу провела в цьому напрямку Зарічанська бібліотека. Проведено майстер-клас «Творять красу жіночі руки» з виготовлення ляльки-мотанки. Було запрошено майстриню Лілю Савчук-Твердохліб, яка в доступній формі демонструвала свої вироби з техніки декупажу.

Оксана Вінтоняк – завідувач Пасічнянської філії, провела годину спілкування «Рушник на щастя на долю». Було запрошено до бібліотеки молодих, недавно одружених жінок з рушниками, які вишивали собі на весілля. І кожна розповіла чому саме такий вибрала орнамент, які мрії вкладала у вишиття.

Завідувач Білоославської бібліотеки Надія Гринюк запрошує своїх користувачів до спілкування за філіжанкою кави. Такі бібліотечні посиденьки припали білоославчанам до душі. В неформальній атмосфері можна поговорити про сільські новини, переглянути періодику, поговорити про гарну книгу.

Бібліотека спільно з активістами села взяла участь в акції «Вареники для бійців АТО». 5 000 вареників відправили в зону АТО.

Майстер-клас з виготовлення та оформлення тортів провела Зарічанська бібліотека з майстринею Вірою Вацик-Савчук.

Організаційно-методичний відділ ЦРБ ініціював в 2017 році загальносистемний проект «Сільська жінка: творимо новий портрет». Мета проекту – привернення уваги влади, громадськості до проблем сільських жінок, пошук нових форм роботи з читачами-жінками. Було проведене соціологічне дослідження «Сільська жінка сьогодні: реалії та проблеми».

В рамках цього проекту Тисменичанська бібліотека організувала зустріч з талановитою односельчанкою Луцюк Наталією Михайлівною, яка бере дуже активну участь в громадському житті. Було проведено майстер-клас з декорування імбирних пряників. Вміє також гарно розмальовувати обличчя в техніці аква-грім. І ще одне захоплення Наталії – це художній розпис стін.

 

Білозоринською бібліотекою в приміщенні фельдшерсько-акушерського пункту ініційовано зустріч із завідувачем пункту Козак Марією Василівною. Завідувач бібліотеки Юлія Пилипчук зробила огляд книг, представлених на тематичній поличці «Здоров’я – криниця сили і краси».

Волосівська бібліотека (завідувач Людмила Станчук) провела майстер-клас з перукарем Мар’яною Федюк, яка зробила жінкам гарні зачіски. Присутні із захопленням стежили за вправними руками майстра, які рух за рухом створили шедевр. В бібліотеці було представлено книжкову виставку «Перукарське мистецтво: майстерність та вишуканість».

Фитьківська бібілотека в рамках проекту організувала зустріч з діловими жінками: сільським головою Марією Дмитрук, депутатами Уляною Дмитрук та Лесею Прокоп’юк.

З метою посилення уваги жителів міста та району до потреб громадян похилого віку вже третій рік поспіль стало традицією в РОГАТИНСЬКІЙ ЦБС проводити благодійну акцію «Збережемо тепло душі». На території с. Данильче є Територіальний центр соціального обслуговування. Сьогодні ці люди потребують особливої уваги і підтримки.        

Спільними зусиллями було зібрано продукти харчування, теплий одяг, а також солодощі, які були придбано за кошти бібліотекарів. Бібліотекар Марія Терлецька (с. Данильче) відвідує дім перестарілих, знайомить мешканців з новинками літератури, проводить цікаві тематичні бесіди з різних питань.

Бібліотечні заклади РОЖНЯТІВСЬКОГО РАЙОНУ визначають пріоритети своєї діяльності відповідно до змін та потреб місцевої громади, шукають шляхи співпраці з усіма її представниками, а працівники прагнуть зробити свої заклади комфортними, привабливими для користувачів, рекламують можливості, послуги, пропонують, як гармонійно поєднати традиційну книжку та читання з використанням новітніх інформаційних технологій. Розширенню сфери діяльності бібліотек району, позитивним зрушенням у матеріально-технічному оснащенні, впровадженню новітніх технологій, об’єднанню членів громади навколо бібліотеки сприяла участь у конкурсних проектах програми «Бібліоміст», Міжнародного фонду Відродження.

З урахуванням складу користувачів, рівня їх підготовки до роботи в Інтернеті, бібліотеками розроблено і надається широкий спектр послуг – навчання роботи на персональному комп’ютері, пошук потрібної інформації в мережі, інтернет-уроки «Знайомство з комп’ютером», «Культура віртуального спілкування», тренінги для спеціалістів, в т.ч. бібліотечних.

В центральній районній бібліотеці діє проект «Вчимося разом і демонструємо свої можливості» для людей літнього віку. На заняттях учасники проходять курс навчання комп’ютерної грамотності, де набувають навиків роботи за комп’ютером та в Інтернеті.

Після інтенсивного навчання – відпочинок у релакс-кімнаті «З книгою наодинці».

 

 

З метою демонстрації можливостей, набутих в ході навчання, літні люди беруть участь у виданні буклетів з текстами пісень, записаних з уст старожилів району, створено фонотеку аудіо-записів, зокрема: «Співає душа, лине батьківська пісня» (пісні, записані від жительки с. Берлоги Юстини Ткач); «Пісня, що від серденька щирого ллється» (с. Цінева, Ємілія Галащук); «Пісня, що живе у серці» (с. Сваричів (ур. Підмонастир), Галина Лазоришин); «Співаночки з Льдзяного» (с. Вербівка Анастасія Василечко) та ін.

Став у нагоді Інтернет і для непрацюючих. Їм надається можливість познайомитись з відповідними сайтами, при необхідності відкрити електронну пошту, скласти та відправити резюме. До співпраці для вирішення проблем працевлаштування залучений районний центр зайнятості.

Бібліотекарі вивчають думки користувачів щодо інтернет-послуг. Проводяться анкетування, опитування «Від книжки – до мишки» (Перегінська міська бібліотека), «Бібліотека і комп’ютер» (с. Ясень), «Книга і Інтернет» (с-ще Брошнів-Осада), експрес-опитування «Ваша думка про інтернет-послуги в бібліотеці» (села Вербівка, Сливки, В.Струтин), «Книги і Інтернет: спільники чи вороги» (с. Н.Струтин), «Бібліотека очима користувача» (села Сваричів, Брошнів, Петранка) ). Їх аналіз дозволяє врахувати побажання, зауваження користувачів щодо поліпшення обслуговування.

В Інтернет-центрі Рожнятівської ЦБС та 16 бібліотеках-філіях до послуг користувачів діють Пункти доступу громадян (ПДГ) до офіційної інформації органів влади. Для користувачів організовано заняття «Пошук та користування офіційною інформацією органів місцевої влади», «ПДГ – ресурс вирішення соціальних питань громади».

24 бібліотеки, які мають доступ до Інтернету, надають жителям громад району безоплатну вторинну правову допомогу. А за допомогою Skype-спілкування, у визначені дні тижня, користувачі мають можливість отримати он-лайн відповіді з питань правового захисту.

Книгозбірні працюють за напрямком «Дружнє обслуговування» – обслуговування на дому людей з обмеженими функціональними можливостями та похилого віку. Проводиться прийом замовлень та інформування про нові надходження за допомогою телефону.

Однією із складових успіху є співпраця бібліотек з органами місцевої влади, що дає позитивний результат. РДА і райрада підтримує бібліотечні заклади в усіх починаннях. Партнерами бібліотек є відділи та служби РДА: районний центр соціального захисту населення, центр зайнятості, охорони здоров’я, а також громадські організації. Спільно із центром соціальних служб для сім’ї, дітей, молоді та священиками району проводяться фестивалі, зустрічі, години милосердя, бесіди, зокрема: традиційний щорічний фестиваль дитячої та юнацької творчості «Повір у себе» для дітей з особливими потребами, який дозволяє творчій дитині показати і реалізувати себе, відчувати себе частинкою суспільства; зворушлива зустріч «Не словом, а ділом творити добро» з дітьми-сиротами та позбавленими батьківського піклування, опікунами і піклувальниками; година милосердя «Подаруйте дитині сім’ю, любов та піклування» до Дня усиновлення; тематичний захід до Дня Святого Миколая для неповносправних дітей та молоді Рожнятівського деканату та ін.

Бібліотеки Рожнятівщини долучились до благодійної акції «Подаруй вишиванку дитині-сироті на Схід», яку започаткував голова ГО «Бойківський рух Рожнятівщини» Богдан Федорович Абрам.

 

«Дружня бібліотека» – такий девіз роботи із соціально-незахищеними верствами населення, людьми похилого віку та з обмеженими можливостями. Спільно із працівниками територіального центру при бібліотеках створено клуби за інтересами: «Надвечіря» (с-ще Перегінськ, с. Дуба), «Орхідея» (с-ще Брошнів-Осада), «Золотий вік» (с. Нижній Струтин), «Бойківчанка» (с. Вербівка). Основне завдання клубів – організація цікавого дозвілля і відпочинку людей, які мають потребу у спілкуванні. Всіх їх об’єднають спільні інтереси, погляди на життя, любов до книги і задушевної пісні. На засіданнях проводяться години духовності, вечори-зустрічі, вечори-вшанування, бібліотечні посиденьки, зокрема: година духовності «Будуйте храм в своїй душі», вечір української пісні «Українська пісня – злет душі людської», година доброти «Нехай не згасне душі людської доброта», святкова зустріч «Мудрі і багаті літами», посиденьки по домашньому.

У світлиці районної бібліотеки проводяться засідання культурно-просвітницького клубу «Зоря вечірняя». Зустрічі відбуваються у теплій дружній атмосфері. Присутні діляться спогадами про своїх родичів-героїв, спілкуються за чашкою гарячого чаю, співають українські пісні, ведуть бесіди про вічне, моляться за МИР на землі.

На заходи запрошуються з бесідами, консультаціями, порадами працівники соціальної служби, медицини, психологи, юристи тощо.

До Міжнародного дня похилого віку та Міжнародного дня людей з обмеженими можливостями бібліотечними працівниками району було проведено ряд заходів: святкове дійство «Осіння забава» та вечір-вшанування людей поважного віку і ветеранів (ЦРБ), година спілкування «Хоч посріблились скроні – душа співає і увись летить» (с-ще Брошнів-Осада), вечір-вшанування освітян, які перебувають на заслуженому відпочинку (с. Сваричів)

Також бібліотеками проведено: літературно-музичний вечір «З турботою і любов’ю» (с. Ясень), годину милосердя «Усім вам зичимо у цю грудневу днину, людського щастя й хатнього тепла» (с. Вербівка), годину милосердя «Подай руку допомоги ближньому» (с. Сливки) майстер-клас «Серце, зігріте любов’ю» (с. Лопянка).

 

Бібліотекарі Рожнятівщини провели духовно-доброчинну акцію «Молитвою і доброю справою зупинимо війну». Ідея проведення даної акції зародилась під час зустрічей з отцем-капеланом Іваном Креховецьким, який, до речі, є бажаним і частим гостем бібліотечної світлиці Рожнятівської бібліотеки

 

Книгозбірні району проводять зустрічі із воїнами АТО, з матерями та дружинами учасників АТО.

В районній бібліотеці для дітей відкрито Центр дитячого творчого читання та дозвілля «Бібліотека моєї мрії» .

 

В РБД та бібліотеках сіл Липовиця, Суходіл, Луги, Грабів, Гриньків діє мережевий проект піар-акція «Мобімеді@тека іде до дітей гірських сіл»

Минулорічна акція «Кожен може допомогти!» СНЯТИНСЬКОЇ ЦБС мала продовження – ініційовано соціальний проект «Від слова до справи всього один крок», спрямований на покращення життя громади. Велика робота проведена з метою допомоги нашим захисникам в зоні АТО. Багато небайдужих до чужого горя людей з радістю підтримали дану ініціативу.

Зусиллями працівників та своїх користувачів збирають речі першої необхідності для своїх співвітчизників – учасників АТО.

Бібліотеки ЦБС, в рамках Програми співпраці з органами місцевого самоврядування – 2017, на прохання керівництва Снятинської РДА постійно проводять роз’яснювальну роботу про нові правила нарахування субсидій. Для працівників бібліотек, які у зручний для односельчан час пояснюють спосіб розрахунку субсидій та хто має на них право, семінар-практикум провела начальник управління соціального захисту населення Миронюк У. Г.

Спільно з районним сектором кримінально-виконавчої інспекції УДПтС України в Івано-Франківській області, районним центром соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді, сектором молодіжної превенції районного відділення поліції та районним управлінням юстиції бібліотеки ЦБС проводить просвітницькі заходи для дітей та осіб молодіжного віку, які відбувають покарання без позбавлення волі: бесіда-лекція «Протидія насиллю в сім`ї», правоосвітній тренінг «Як я можу висловити свою громадянську позицію», обговорюється відповідальність за порушення основних прав і свобод громадян. В ЦРБ відбуваються зустрічі з спеціалістами відділу Снятинського бюро правової допомоги, які для громади міста проводять роз’яснювальні бесіди про безкоштовне надання вторинної правової допомоги. Такі ж зустрічі відбувалися і в Заболотівській філії.

Активною є участь бібліотек ЦБС в екологічному вихованні. Кулачківська книгозбірня разом з учнями школи очистили берег річки Чорнява від сміття. Транспорт для його вивезення надав житель села І.Петровський. Екологічну експедицію вулицями рідного села «Подамо природі рятівний круг» проводить бібліотека с. Прутівка, в ході якого прибирають вулиці села, територію біля закладу культури та пам’ятника. Природоохоронну акцію «Чистий двір – чисте село» за участі мешканців села організовує бібліотека с. Долішнє-Залуччя. До Міжнародної екологічної акції «Марш парків» долучилась бібліотека с. Попельники, яка організувала мешканців громади села для висадки дерев і кущів на території сільського парку. Скло, яке прибрали, забрав підприємець Я. Гуцуляк та перечислив, хоч і невеликі, кошти на рахунок сільської ради. Завершилася толока частуванням солодощами та чаєм, які організував підприємець М. Кушнір. До Дня боротьби з туберкульозом разом з працівниками ФАПів проводяться години здоров`я «Що треба знати про туберкульоз та як його попередити» (РБД, с. Тулів). До Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом ЦРБ (юнацький абонемент) спільно з лікарем-наркологом Бондаром С., лікарем-снідологом кабінету довіри району Тимофійчуком М., підлітковим гінекологом Гуленко С., фахівцями з соціальної роботи РЦСССДМ Зеленко М. та Качмарською М. проводять для молоді години корисного спілкування «Цінуй кожну мить життя», в ході яких школярі отримують елементарні знання про ВІЛ та СНІД, основні шляхи зараження та заходи щодо профілактики. Подібні заходи спільно з працівниками ФАПів проведено в бібліотеках сіл Ганьківці, Вовчківці, Орелець, Тучапи.

Тісна співпраця Тисменицької ЦРБ з працівниками та підопічними територіального центру соціального обслуговування, які є членами клубу «Гармонія». Для них проводять різноманітні масові заходи, організовують солодкі частування.

Бібліотеки Тлумацької ЦБС здійснюють інформаційно-бібліографічне обслуговування одиноких людей похилого віку та людей з обмеженими фізичними можливостями. У ЦРБ ведеться картотека таких користувачів та обслуговування книгами на дому (книгоношення). В Міжнародний день людей похилого віку та на святкування ювілеїв своїх читачів працівники відвідують їх не тільки з книгами, але й з квітами і подарунками.

До Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом бібліотеки ЦБС провели вуличну акцію «Стосується тебе, стосується мене, стосується кожного», в якій взяли участь волонтери – студенти місцевих закладів, які разом з персоналом бібліотек пропонували перехожим червоні стрічки, роздавали інформаційні буклети та листівки. В день боротьби з курінням проведено акцію «Кинути палити: прагнути і реалізувати», в ході проведення якої також вийшли центральну вулицю і обмінювали у пішоходів цигарку на цукерку і пропонували прожити хоча б один день без куріння.

Бібліотеки ЯРЕМЧАНСЬКОЇ ЦБС є осередками збереження національної культури, народних традицій і звичаїв, історії свого краю, осередком спілкування жителів даного регіону, підтримки їхньої духовності. У тісній співпраці з владними структурами, дитячими садками, школами, громадськими організаціями, з духовенством, музеєм виховують у юних читачів шанобливе ставлення до культурних надбань, історії своєї Батьківщини.

Актуальна і необхідна для користувачів інформація, яку вони можуть використати при вирішенні своїх важливих життєвих проблем, постійно оновлюється і зберігається в папках-досьє на інформаційних стендах «Бібліотека інформує», «Місцева влада інформує». Користувачі можуть дізнатися, які документи необхідні для оформлення пенсії та які документи слід надати для оформлення субсидії. Для кращого ознайомлення бібліотеки влаштовують зустрічі з працівниками соціальних служб, які проводять ретельні роз’яснення. При бібліотеках створені любительські об’єднання, клуби за інтересами, які згуртовують місцеве населення. У 2016 році при центральній міській бібліотеці створено літературно-мистецьке об’єднання «Згарда», яке стало громадською організацією. Тут об’єднались всі творчі люди регіону – як літератори, так і народні умільці, тим самим залучає все більше краян стати користувачами бібліотеки.

Бібліотека тісно співпрацює з школою мистецтв, яка допомагає в музичному оформлені соціокультурних заходів. Бібліотекарі надають мешканцям регіону можливість реалізуватися через різноманітні захоплення, хобі: вишивання, плетіння, бісероплетіння тощо. Для них в бібліотеках влаштовуються книжково-ілюстративні виставки «Вишивала долю я нитками, вишивала серцем і руками», «Дивне плетиво ниток», «І стало дерево піснею», «Вишивальний світ», проводять майстер-класи «Умілі руки при ділі», учасники якого обмінюються досвідом, візерунками, переймають узори з книг, журналів, інтернету, організовують виставки робіт умільців «Власноруч створена краса».

З урахуванням складу користувачів, рівня їх підготовки до роботи в Інтернеті, бібліотеками надаються послуги – навчання пошуку потрібної інформації в мережі інтернет, тренінги. Наприклад, організовано курс занять «Незважаючи на роки, із компютером на Ти». Бібліотекарі вивчають думки користувачів щодо Інтернет-послуг, проводячи опитування «Ваша думка про Інтернет-послуги в бібліотеці». Їх аналіз дозволяє врахувати зауваження наших користувачів щодо поліпшення обслуговування.

Бібліотеки переорієнтовують свою роботу так, щоб не лише згуртовувати, об’єднувати громаду навколо вирішення соціально важливих проблем (наркоманія, пияцтво, СНІД), але і позиціонують її інтереси, запрошуючи на заходи працівників соціальної служби, медицини, психологів, юристів. Серед користувачі бібліотек є багато віруючих, тому запрошуються священнослужителі, зокрема на години духовності, круглі столи, години обміну думками, години християнської етики «Заповіді християнської моралі», «Духовні святині краю», «Нескорена церква» (до 125-річчя з дня народження Йосифа Сліпого), «Етичні погляди Христа і сучасність».

Співпраця бібліотек з депутатським корпусом та місцевими громадськими організаціями дала можливість придбати для центральної міської бібліотеки проектор та екран, використання якого суттєво допомагає працівникам в проведенні різноманітних бібліотечних заходів.

Члени громади допомагають бібліотекам: дарують книги, меблі, кімнатні рослини, фотографії, краєзнавчі матеріали до тематичних куточків. Вивчається думка користувачів та мешканців про роботу бібліотечних закладів шляхом проводення бліц-опитувань «Якою ви хотіли б бачити нашу бібліотеку?».

Для працівників сільських філій проводяться семінари, школи професійної майстерності, на яких обговорюються питання, пов’язані з роботою бібліотек, як центрів громади: творча лабораторія «Сучасна бібліотека: синтез традиційних та інноваційних технологій», день партнерської активності «Бібліотека – зона спільних інтересів».

Провідна тема в роботі бібліотек – Яремчанський край і екологія. Проведено день інформації «Паспорт міста Яремче», гра-подорож «Вулицями мого міста». Проблеми екології краю вирішували з працівниками Карпатського природного національного парку під час спільних засідань за круглим столом «Екологія міста: проблеми, шляхи вирішення». Як створити цілісну систему екологічної просвіти, в результаті якої кожен мешканець, незалежно від віку, зможе отримати необхідні йому екологічні знання, вирішувалися під час спільного засідання за круглим столом «Екологія і суспільство: на перехресті думок» з працівниками Карпатського національного природного парку, державними інспекторами, товариством охорони природи, бібліотекарями шкіл.

В рамках проекту «Життя в стилі ЕКО» бібліотеки Яремчанської ЦБС беруть активну участь у проведенні Дня довкілля. Спільно з національно-природним парком був розроблений план-схема очищення території Яремчанського регіону: посадка дерев, кущів та квітників; знищення стихійних сміттєзвалищ; прибирання берегів річок; прибирання території біля пам’ятників загиблим воїнам-УПА та воїнам у 2-ій Світовій війні; розчищення джерел та криничок. З цією метою бібліотеками ЦБС було проведено ряд заходів: день довкілля «Ця планета не тільки для нас», бесіду «Вмійте природу любити», «Чому птахи сумні» (до Міжнародного дня птахів), екологічну годину «Вода – елексір життя», «Краса рідної землі». Важливу роль у популяризації екологічних знань відіграє виставкова робота бібліотеки: оформлення ЕКО-виставки, виставки-пам’яті, -роздуму, книжкових поличок на теми: «Так лікує сама природа», «Наша планета-колиска життя». Бібліотечні заходи висвітлюються в регіональному часописі «Яремчанський вісник», розміщується на сайті міськради.

 

Реалізація обласного Інтернет-FESTу соціальних проектів «Бібліотеки і громада: спільна праця – спільне майбутнє» сприяла вдосконаленню роботи з користувачами і поліпшенню якості послуг, що надаються в бібліотеках, підвищенню суспільного статусу та важливості бібліотек у громаді; стимулювала працівників бібліотек розробляти проекти у співпраці з членами громади, збільшила кількості мешканців громади, які розуміють важливість книгозбірень для місцевої громади у вирішенні соціальних питань та ін. Бібліотеки поступово входять в інфраструктуру краю, вчаться мати чітке уявлення щодо своєї ролі у цьому процесі, доводять своїм громадам, що вони є необхідними складовими суспільного життя, відкритими для всіх, кому вони потрібні у повсякденному житті.

 

Коментарі виключені.