Пошук
Архіви

Обласна акція «Бібліотеки Івано-Франківщини – за чисте довкілля»

ОУНБ ім. І. Франка оголошує з 1 квітня до 1 листопада 2015 р. обласну екологічну акцію з метою:

– привернути увагу громадськості до питань екології та проблем охорони навколишнього середовища;

Завдання бібліотек:

–    підвищення екокультури мешканців Прикарпаття;

– виховання позитивної екоповедінки як показника духовного розвитку особистості;

–     зацікавлення користувачів читанням екологічної літератури;

–        сприяння формування здорового способу життя;

–         підняття компетентності юних краян та молоді у формуванні особистої екокультури через участь у практичних природоохоронних заходах.

Відповідно до умов обласної акції з 01.04 2015 р. до 31.11.2015 р. рекомендуємо використовуючи свої фонди, аналізуючи досвід колег та громадських екологічних організацій, розробити програми заходів, цикли занять, в які включити такі напрямки:

–    відповідальне відношення до природи (екологія природи), до себе як складової частини природи (екологія здоров`я), до всього живого біля нас (екологія душі);

–    проблеми ресурсозбереження;

–    домашня економія;

–    утилізація відходів на побутовому рівні;

–    правила дотримання санітарних норм в побуті, місті, селі чи на робочому місці.

Бібліотеки щорічно планують заходи з екологічного виховання. Набуто позитивний досвід роботи. Є потреба, використавши його, створити систему, яка дозволить зробити процес виховання безперервним, а значить, більш ефективним.

Рекомендуємо створювати:

– екологічні бібліотечні програми: «Нам жити у XXI столітті», «Еколог», «Жива планета», «Зробимо Прикарпаття чистим», проекти «Екологічний паспорт … (назва населеного пункту)»  «Формування екологічної культури краян», «Друге життя непотрібних речей» «Природа просить допомоги», які допоможуть виховувати почуття співпереживання за природу та проводити безперервну роботу з користувачами різного віку, розширити пізнання про багатогранність живої природи, а також взаємозв`язок екології з іншими областями знань: наприклад, мотиви природи в мистецтві: «Природа в живописі, музиці» та ін.

– еколого-правові центри, центри екологічної інформації. еколого-краєзнавчі клуби з метою розробки еколого-туристичних маршрутів «Природні багатства та культурна спадщина нашого краю», «Туристичне Прикарпаття запрошує» з подальшим створенням відповідних електронних продуктів.

Для різних категорій користувачів рекомендуємо використовувати форми роботи, які добре зарекомендували себе у бібліотечній практиці: цикли тематичних вечорів, оглядів і бесід, екологічні акції, організовувати місячники, декади, дні інформації, екологічні свята відповідно до календаря екологічних дат; презентації екологічної літератури, вікторини, конкурси малюнків, виробів з природних матеріалів, фотоконкурси з номінаціями «Диво лісове», «Явища природи», «Рідкісний кадр», «Стоп-кадр». Можна провести фотосесію в бібліотеці «Фотографія з улюбленою книгою про природу»; заочні (віртуальні) екскурсії унікальними природними місцями краю,  створення банків фактографічної інформації «Рідкісні рослини і тварини» краю», «Пам`ятники природи».

Бібліотеки можуть займатися і безпосередньо природоохоронною діяльністю – разом з волонтерами проводити екологічні рейди «Моє село – не звалище сміття», «За чистоту навколишнього середовища», «Довкілля (назва населенного пункту, річки чи парку і т. д.) без сміття» з виявлення неблагополучних місць на території населеного пункту, організувати саджання квітів, кущів чи дерев  біля бібліотеки, сільської ради, пам`ятників, прибирання зелених зон та благоустрою прилеглих територій. Волонтери можуть створити карти екологічно чистих та забруднених місць і представити їх у вигляді стендової презентації, поширювати вичерпну достовірну екологічну  інформацію, ідеї охорони навколишнього середовища на тренінгах, форумах,. круглих столах «Місто   ….. (назва), в якому хочеться жити», «Чистий берег – чиста вода», «Екологічно чистий будинок, вулиця, село».

Рекомендуємо провести акцію «Жива вода» з пошуку та очищення джерел або берегів річок, конкурс на кращий костюм з побутових відходів – поліетилену, пінопласту, обгорток від цукерок і т. п. Нехай ініціатива працівників бібліотек об’єднує людей, які хочуть звільнити парки, вулиці, свої населені пункти від сміття. Кожен, хто хоч раз добровільно прибирав сміття, вже не кине навіть недопалок повз урну. Більшість друзів такої людини теж перестануть смітити в її присутності. Так поступово – від людини до людини – наш край стане чистішим.

У Дні захисту від екологічної небезпеки започаткувати акцію «Життя в ЭКОстилі. Що це значить?», «Чисто у селі – світло на душі», «Екологічний десант»,  фестиваль екологічної творчості «Еко-фантазер», на якому можна виявити власну творчість і продемонструвати своє ставлення до навколишнього середовища.

Цікавий сімейний конкурс «Я з книгою відкриваю світ природи»: кожна сім`я представляє свою візитну карточку на тему «З якою пташкою асоціюється наша сім`я».

Проводити екологічні конкурси з номінаціями «Краща бібліотека з екологічного виховання», «Кращий сценарій з  екологічного виховання», «Краща нетрадиційна виставка з екології».

Актуальний напрям екологічної культури – екокраєзнавство, в яке можна включити екотуризм, який дозволить розширити знання про унікальність живої та неживої природи карпатського краю.  Якщо район є принадним для туристів, у бібліотеці має бути оформлена постійнодіюча виставка-подорож «Туристичними шляхами краю». Якщо на території району є заповідники, пам`ятники природи рекомендуємо проводити цикли заходів, які присвячені таким об`єктам: еко-подорож «Люблю тебе, Прикарпатський мій краю», тематичну годину «Заповідні місця рідного краю», слайд-шоу «Пам`ятники природи ….. району». До Дня національних парків та заповідників організувати книжково-ілюстративну виставку «Врятуй і збережи».

У літніх читальних залах «Зелений острівець», «Бібліотека під зеленими кронами» також рекомендуємо проводити заходи з екологічної тематики: творчі майстерні «Здоров`я нації. Як його зберегти?», «Чи достатньо народитися, щоб стати людиною»?», рухливі ігри, наприклад, екологічний флеш-данс, приєднавшись до глобальної акції «Рухай Планету» Міжнародного кліматичного руху 350.org  для протидії змінам клімату.

Організувати озвучену книжкову виставку «Птахи в місті» можна до 1 квітня – Міжнародного дня птахів. Епіграфом можуть бути слова Конфуція: «Боги дали нам птахів, щоб ми бачили кожний день, що таке красота. Проте ми рідко дивимося в небо і забуваєм про красу й свободу». Виставка має супроводжуватись записами голосів птахів: голубів, горобців, синичок, солов`їв тощо. Цікавими будуть й екологічні виставки «Екологічно-небезпечні об`єкти Івано-Франківщини», «Земля – сльозинка на щоці Всесвіту», «Диво-дерево», «Квіти – усмішка природи», виставка-гербарій «Лікарські рослини нашого краю», на яких разом з книгами можна розмістити фотографії рослин і самі рослини. Рекомендуємо оформити виставку виробів з вторинної сировини «Відходи – в доходи», «Друге життя пластикової (скляної) пляшки», присвячена Дню вторинної переробки відходів, який відзначається 15 листопада, наприклад, скляній пляшці, яка умілими руками перетворена у красиву вазу і може стати експонатом виставки. На виставці можуть бути світлини тих виробів, які принести у бібліотеку неможливо.

Створити інформаційні стенди «Екологія. Безпека. Життя», «10 золотих заповідей збереження природи», «Земля – наш дім, але ми не одні в ньому живем» «Рідному місту (селу) – чистоту і порядок».

Привертайте увагу до екологічної тематики і проведенням просвітницьких вечорів «Екологія душі, природи, життя» (для користувачів золотого покоління), дня інформації «Наша чиста планета», літературно-музична композиція «Вчать нас квіти бути добрішими», в ході якої можна провести огляд Червоної книги Івано-Франківської області, складення гороскопу і аукціон «Квіти України»,  флористичного вечору «На добру пам`ять про сонце і літо», під час якого створювати флористичні колажі, екологічного форуму «Нам дано заповідь: берегти цей світ», КВК «Ми – друзі природи», вечір-травник «Цілющі сили природи», дискусія «Поговорим про сміттєвий менталітет», лекторій «Здоров`я людини і біоекологічне землеробство», огляди, інформаційні списки, пам`ятки, тематичні досьє, години цікавих повідомлень, дайджести «Екологічні проблеми ….(назва району)», «Проблеми збереження біорізноманіття» і т.д.

Якщо на території району є підприємства, які своєю діяльністю негативно впливають на навколишнє середовище, бібліотека має вести інфотеки про ці об`єкти, які постійно поповнювати. проводити зустрічі з працівниками і керівництвом з метою отримання інформації про проведену роботу на захист оточуючого нас середовища.

Багатьом користувачам, особливо юним, деколи трудно зрозуміти роль ресурсозберігаючих технологій, зв`язок економіки та екології. Все стає зрозумілим, якщо пояснити на прикладі свого будинку, міста (села), де ти живеш. Про домашнюю економію довго говорити не приходиться. А ось як це правильно зробити, знають далеко не всі. Допомогти своїм читачам засвоїти нехитрі уроки ресурсозбереження, прослідкувати на прикладі своєї сім`ї, як грамотний, дбайливий підхід веде до покращення екологічного стану свого дому, рідного міста чи села, України в цілому. Рекомендуємо організувати і провести акцію «…(назва міста чи села ) – наш екодім», обговорити помітні кожному переваги і недоліки його благоустрою, подумати над тим, як, наприклад, зменшити кількість побутового сміття.

Провести урок екокультури «Наша багатостраждальна шафа», на якому розповісти про речі, які ми носимо, чим відрізняються натуральні речі від синтетичних і яка одежа краща для здоров`я. Адже турбота про своє здоров`я  стоїть в одному ряду з екологічними проблемами.

Розкрити тему красивих обгорток у магазинах, супермаркетах, навчити їх читати етикетки і на що звертати увагу. Чи завжди під яскравою обгорткою знаходиться те, що прийнято називати шоколадом? Яким є шоколад і як його правильно обирати. Що таке значки «Е», для чого виробники використовують красителі і заменителі. Такі заходи можуть бути про наших четвероногих улюбленців, про рослин, які нас оточують і т. д. В заняття розкривати фонди бібліотеки з даної тематики: книжкові виставки, полички. Найбільш активних учасників нагороджувати грамотами, призами.

Рольова гра «Суд над сміттям» – організувати все як на справжньому судовому процесі: суддя, адвокат, прокурор, секретар і підсудний. На завершення процесу можна засудити не тільки сміття, але і частково відношення мешканців – адже саме їх байдужість і безгосподарність призводить до торжества сміття на наших вулицях.

Квест – командна пригодницька інтелектуальна гра-пошук, завдання якої – знайти скарб чи приз. Таку гру можна провести у бібліотеці або за її межами. Проведення екоквесту може включати інтелектуальні завдання, головоломки. Можна запропонувати учасникам розгадувати ребуси, складати пазли, вікторини про тваринний та рослинний світ, ознайомити з картою заповідників України та Прикарпаття. Порадити читачам створити комікси з екології, придумати сюжет, пов`язаний  з темою охорони природи і розкрити його в малюнках з короткими текстами. Для привернення уваги читачів до екологічних проблем можна використовувати екологічні медіавікторини, віртуальні літературно-творчі конкурси.

Рекомендуємо планувати Тиждень екологічної культури, під час якого провести урок-гру «Сюрпризи лісової стежинки», відео-екологічний урок «Чорна біль: через 29 років», екологічний урок «Сторінками Червоної книги»,  свято «Загадкова стихія», присвячений воді, бібліосутінки-2015 «Природа після заходу сонця», екологічну годину «Ліс! Не бійся! Ми свої!», урок доброти до Всесвітнього дню захисту тварин «Чотири з хвостиком», екологічну гру «Хто любить квіти, той не буває злим», екологічний ринг «Давайте збережем ромашку в полі».

Рекомендуємо проводити:

– дослідницьку роботу: проект «Джерело, як пам`ятник селу, яке зникає», «Водойми сільської округи», в рамках яких вивчати малі річки району, визначати чистоту води, знайомитися з рослинним і тваринним світом. Це можна як в екологічному клубі, так і як самостійний напрям діяльності бібліотеки. Свою діяльність висвітлювати на інформаційному стенді «Велика користь малих річок»;

– соціологічне дослідження «Несанкціоновані звалища: як не допустити»;

– анкетування «Ваша сім`я на захисті природи».

Створення електронних баз даних, мультимедійних презентацій екологічної тематики, активне використання інформаційних технологій і партнерських зв’язків в екологічній діяльності – усе це дозволить бібліотеці займати лідерські позиції, допоможе при проведенні заходів і дасть можливість наочно представити роботу. Наприклад, слайд-шоу «Дика природа. Любіть і не приближайтеся», мета якого ознайомити користувачів зі світом заповідників, а також літературою про них, бібліокліп «Що таке «Мурашник»?.

У рамках безперервної професійної освіти рекомендуємо проводити семінари, скайп-спілкування, вебінари, школи професійної майстерності «Виховання екологічної культури – місія бібліотек XXI століття», «Еколого-краєзнавча діяльність бібліотек»,

Проведену діяльність проаналізувати і видати: екологічну пам`ятку «Ми за чисте довкілля. А Ви?», методичний збірник «Екологія і бібліотеки ….(назва ЦБС): досвід роботи»,   дайджест «Екологія в творах письменників», екологічний плакат «SOS або врятуйте навколишнє середовище» і т. д. Можна організувати конкурс таких плакатів і створити екологічну галерею, видати видання еколого-краєзнавчої тематики «Перлини Прикарпатського краю».

 

Календар екологічних свят

Січень

11 січня – Всесвітній день заповідників та національних парків

29 січня – Міжнародний день мобілізації проти ядерної війни

 

Лютий

2 лютого – Всесвітній день водно-болотних угідь

19 лютого – Всесвітній день захисту морських ссавців (День кита)

 

Лютий – березень – Всеукраїнська екологічна акція з охорони квітів- первоцвітів «Первоцвіт»

 

Березень

1 березня – Всеукраїнський день котів

14 березня – Всесвітній день дій протии гребель, на захист річок, води, життя

21 березня – Всесвітній день Землі

21 березня – Всесвітній день лісів

22 березня – Всесвітній день охорони водних ресурсів, Міжнародний день Балтійського моря

23 березня – Всесвітній метеорологічний день

29 березня – День захисту Землі

 

Квітень

 

1 квітня – Міжнародний день птахів (день зустрічі птахів)

7 квітня – Всесвітній день охорони здоров`я

15 квітня – День екологічних знань

15 квітня – 5 червня – Дні захисту навколишнього середовища від екологічної небезпеки

3-й і 4-й тижні квітня – «Марш парків», щорічна Міжнародна  екологічна акція на підтримку заповідної справи

19 квітня – День довкілля України, День підсніжника

Третя субота квітня – Всеукраїнський день довкілля

22 квітня – Всесвітній день Землі

24 квітня – Всесвітній день захисту лабораторних тварин

26 квітня – День пам`яті загиблих у Чорнобильській катастрофі та інших радіаційних аваріях

28 квітня – День боротьби за права людини від хімічної небезпеки

 

Травень

 

3 травня – День Сонця

12 травня – День екологічної освіти

15 травня – Міжнародний день захисту клімату

Третя неділя – Всесвітній день пам`яті жертв Сніду

22 травня – Міжнародний день збереження флори і фауни Землі

24 травня – Європейський день парків

31 травня – Всесвітній день боротьби з курінням

Червень

 

5 червня – Всесвітній день охорони навколишнього середовища

8 червня – Всесвітній день океанів

17 червня – Всесвітній день боротьби з опустелюванням та посухами

27 червня – Всесвітній день рибальства

 

Липень

 

4 липня – Міжнародний день дельфінів – полонених

 

Серпень

 

6 серпня – Міжнародний день «Лікарі світу за мир», Всесвітній день боротьби за заборону ядерної зброї

16 серпня – Міжнародний день бездомних тварин

18 (31) серпня – Свято коней

 

Вересень

 

1 вересня – День пам`яті видів, винищених людиною

Друга неділя – Всесвітній день журавля

15 вересня – День народження Грінпіс

16 вересня – Міжнародний день охорони озонового шару

17 вересня – Міжнародна ніч кажанів

22 вересня – Європейський день пішоходів

Остання неділя вересня – Всесвітній день моря

Тиждень у вересні – Всесвітня акція «Очистимо планету від сміття»

27 вересня – Міжнародний день туризму

 

Жовтень

 

1 жовтня – Всесвітній вегетаріанський день

2 жовтня –  Всесвітній день свійських тварин

4 жовтня – Всесвітній день захисту тварин

8 жовтня – Міжнародний день боротьби з природними катастрофами

Друга середа жовтня – Міжнародний день зі зменшення небезпеки стихійних лих

15 жовтня – Всесвітній день миття рук

16 жовтня – всесвітній день продовольства

31 жовтня – Міжнародний день Чорного моря

 

Листопад

 

1 листопада – Всесвітній день вегетаріанців

3 листопада – День синиці

6 листопада – Міжнародний день запобігання експлуатації навколишнього середовища під час війни та збройних конфліктів

9 листопада – День антиядерних акцій

11 листопада – Міжнародний день енергозбереження

Третій четвер листопада – Всесвітній день боротьби з палінням

15 листопада –Всесвітній день рециклінгу, або Всесвітній день вторинної переробки,

 

Грудень

1 грудня – Всесвітній день боротьби зі Снідом

3 грудня – День прав тварин

5 грудня – Міжнародний день волонтерів

10 грудня – Міжнародний день акцій за прийняття Декларації прав тварин

11 грудня – Міжнародний день гір

14 грудня – День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобилі

 

 

Коментарі виключені.