Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Музична територія в бібліотеці



7 квітня 2016 року в інформаційно-ресурсному центрі «Вікно в Америку» Івано-Франківської ОУНБ ім. І.Франка відбувся мистецький захід — Музична територія в бібліотеці, приурочена до місяця цінності джазу в США.

Музика - вид мистецтва, що відображає дійсність і впливає на людину, формує її світогляд, здатність виражати думки та емоції. Музична культура різних країн і народів багата і різноманітна. У одних народів світу музика майже не міняється віками, у інших з'являються нові музичні твори на основі народної музики. Але найголовніше - музика це єдина у світі мова, яку розуміють усі люди земної кулі.

Учасники заходу мали можливість обговорити різні жанри музики, адже жанрів і напрямів, особливо в сучасній музиці, велика кількість. Це і поп, реп, хіп-хоп, техно, транс, клаб, рейв, диско, джаз, блюз, фолк, в яких є теж свої внутрішні жанри. У класичній музиці виділяють симфонічну, камерну, оперну та інші жанри.

Ми обговорювали американську музику, а саме джаз, як вид музичного мистецтва, що виник на межі XIX-XX століття в США як синтез африканської та європейської культур та отримав згодом повсюдне поширення. Характерними рисами музичної мови джазу спочатку стали імпровізація і унікальний комплекс прийомів виконання ритмічної фактури - свінг.

Ми слухали джазові композиції у виконанні визначних музикантів Елли Фіцджеральд, Луї Армстронга, Біллі Голідей та Франка Сінатри. Ознайомилися з такими жанрами, як блюграс (англ. bluegrass) - форма народної американської музики, корені якої сягають в ірландську, шотландську й англійську традиційну музику); госпел - вид музики, що походить від сольних одноголосних духовних гімнів  на сюжети з Євангелія.

Йшла також мова й про українську музику, яка починає свій відлік з часів Київської Русі і в своєму розвитку охоплює практично усі типи музичного мистецтва - народну  і професійну, академічну і популярну музику. Сьогодні українська музика в її різноманітності звучить в Україні та далеко за її межами, вона й далі розвивається в народній та професійній традиціях, вона є предметом вивчення науковців. Ми згадали про Квітку Цісик, американську співачку українського походження (сопрано), виконавицю українських народних і популярних пісень, яка активно популяризувала українську музику та пісню в світі.

На закінчення відзначимо, що вся розмова велася англійською мовою, а захід проходив в рамках відзначення 2016 року англійської мови в Україні.

Запрошуємо на наші щочетвергові зустрічі о 16 год. за адресою: вул. Незалежності, 46!

 

Оновлено 27-03-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка