Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

ПОЕТИЧНА ІМПРЕЗА ВІД ЯРОСЛАВА ТКАЧІВСЬКОГО



21 березня 2023 року з нагоди Всесвітнього дня поезії в Івано-Франківській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка відбулася презентація двох поетичних книжок «Озброєний своїм і Божим словом» і «Перлини для Музи» заступника голови Національної спілки письменників України, знаного українського поета, прозаїка, пісняра, журналіста Ярослава Ткачівського.

«Озброєний своїм і Божим словом» - це своєрідна лірично-публіцистична хроніка мирного життя України з перших днів нового тисячоліття, потім бурхливих подій упродовж десяти літ (від Революції Гідності 2013-2014 рр. й аж до нинішнього 2023-го). Поетичне письмо автора є уособленим емоційним струменем або ж своєрідною індивідуальною реакцією на агресію рф у Криму, на Донбасі й загалом в Україні, а також чуттєво-емоційним відображенням окремих епізодів бойових дій, масованих атак і страшних кривавих злочинів рашистів у час жорстокої війни.

Контрастним є інше видання - роман у віршах «Перлини для Музи», що вміщує в собі задушевні поезії майстра інтимної лірики, які зворушать серця усіх небайдужих, нагадуючи їм про сокровенне, оскільки кожна поезія - то чиїсь освідчення, сповіді й оди невмирущій любові.

Модераторкою яскравого творчого дійства була заслужена працівниця культури України, директорка головної книгозбірні області Людмила Бабій. Вона не тільки представила присутнім автора та його нові книжки, а також упродовж зустрічі у цікавій формі запрошувала до діалогу усіх охочих. Вона зазначила, що у час жорстокої війни всі ми разом тут, у тилу, долучаючись до промоції українського слова, тримаємо духовний щит України, знаходимося на передовій культурного, літературного, мистецького фронту. Сьогодні доволі важливою є духовна оборона, бо на війні передовсім здобуває перемогу дух, який і нам, і воїнам ЗСУ вселяє віру і надію в нашу перемогу над окупантами.

Поділитися своїми судженнями про яскравий поетичний талант Ярослава Ткачівського, його тверду громадянську позицію, безмежну любов до України, до рідного краю прийшли відомі письменники, художники, громадські діячі, земляки та добрі друзі автора, зокрема, начальник управління культури, національностей та релігій Івано-Франківської обласної державної адміністрації Володимир Федорак, заступниця міського голови, директорка Департаменту освіти та науки Вікторія Дротянко, голова Товариства письменників і журналістів ім. І. Франка, літературний критик і есеїст Євген Баран, письменниця, членкиня Національної спілки письменників України Тетяна П'янкова, голова обласної організації Національної спілки краєзнавців України Михайло Косило, заслужений журналіст України, член Національної спілки письменників та Національної спілки журналістів України Іван Гаврилович, письменник та краєзнавець Василь Бабій, художник, член Спілки художників України, доцент Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Микола Якимечко, письменник та освітянин Михайло Верес, художник, дизайнер, заслужений діяч мистецтв України, професор Богдан Губаль, доцентка кафедри дизайну і теорії мистецтва Навчально-наукового інституту мистецтв Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Надія Бабій та ін.

Євген Баран від імені журі обласного конкурсу «Краща книга Прикарпаття-2022» вручив диплом переможцю - колишньому завідувачу відділу культури Рожнятівської районної державної адміністрації,  краєзнавцю і колекціонеру Володимирові Боровичу за поетичну книжку «На життєвих перехрестях» у номінації «Читацькі симпатії».

Родзинкою творчого заходу стало емоційне читання віршів Ярослава Ткачівського працівницями ІФОУНБ ім. І. Франка Стефанією Черепахою та Мариною Цюпою під акомпанемент керівника ансамблю «Бревіс», заслуженого артиста України, талановитого скрипаля Ярослава Бибика.

Доречним доповненням до озвучених ліричних строф було майстерне озвучення поезії Ярослава Ткачівського «Священна земля» студентом Навчально-наукового Інституту мистецтв Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Назарієм Тимківим, який доповнив свій виступ музичним дарунком на вірші Ярослава Ткачівського та музику Дмитра Циганкова «Україні служити солдатом» та виконанням легендарної пісні «Волошки».

Із задоволенням занурилися у магію вишуканого поетичного слова Ярослава Васильовича працівники обласної бібліотеки для юнацтва (директор Світлана Шаган), центральної бібліотеки м. Івано-Франківська (директорка Оксана Вовк), директор Івано-Франківської обласної філармонії імені Іри Маланюк Василь Тимків, студенти медичного фахового коледжу, вчителі ліцею рідного села поета - Вікторова та інші.

Отож, щиро дякуємо усім присутнім гостям за високу ноту духу та за щемливу глибину сприйняття.

Світлини

https://pravda.if.ua/u-frankivsku-vidznachyly-vsesvitnij-den-poeziyi/

https://www.facebook.com/trk3studio/videos/169892202531416

 

 

Оновлено 19-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка