Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Полтавська поетеса Лариса Мельник в Івано-Франківській обласній бібліотеці



14 березня 2023 р. в Івано-Франківській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка відбулася творча зустріч з полтавською поетесою Ларисою Мельник та презентація її першої збірки поезій та новел «А ти живи…», яка вийшла у світ 14 жовтня 2022 року.

Відкрила зустріч Ольга Підгаєцька, головний бібліотекар відділу загального читального залу Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І.Франка, яка представила присутнім нашу гостю та надала їй слово.

Лариса Мельник народилася і все життя живе на Зіньківщині Полтавської області. Закінчила філологічний факультет Харківського державного університету імені Каразіна. Більше 10 років працювала вчителем української мови та літератури у школі. Потім - чотири роки журналістського досвіду в районній газеті «Голос Зіньківщини». З 2005 року і по даний час - на державній службі.  Свої перші кроки в літературі, як зазначила наша гостя, «зробила, будучи вже дорослою людиною, коли важко наважитися на щось нове, коли страх перед критикою і несприйняттям можуть зупинити на самому початку». Її життєвий девіз «Жити і не приносити шкоди іншим - це велике мистецтво».

«А ти живи...» - це перша збірка, написання якої, за словами авторки, відбулося завдяки друзям та прихильникам її поезії. Передмову в збірці Лариса Мельник побудувала у формі цитат, взятих із коментарів під її віршами та новелами, які почала викладати у мережі фейсбук 2020 року.

Збірка новел вийшла у світ на свято Покрови Пресвятої Богородиці - 14 жовтня 2022 року. Вона складається з двох частин: «Мир» (новели довоєнного часу) та «Війна» (вірші про війну). Для кого ця книга? В першу чергу, як зазначила п. Лариса, «...для нас з вами, для людей, які переживають ці страшні часи. ... Ця збірочка - для наших дітей, внуків і правнуків, для тих, хто житиме після нас у вільній і могутній Україні. Колись через багато років зі сльозами на очах ми читатимемо нашим дітям чи внукам ці вірші, розповідатимемо, як пережили страшний воєнний час і не зламалися, як оплакували своїх героїв і вперто йшли до Перемоги. Вони повинні знати, що ми відчували в ці дні і місяці, які для них стануть історією».  Ця чарівна жінка, з м'якою полтавською вимовою, ділилася своїми емоціями від війни - а це і страх, і біль, і розпач, і хвилювання, і навіть стрес, і любов, і ненависть. Щемливі емоції у слухачів викликали її новели та вірші, написані сльозами і кров'ю, але наповнені твердою вірою у нашу перемогу.

Цікавим доповненням до зустрічі був мультимедійний перегляд світлин, що супроводжували декламування віршів, та музичний супровід, який підкреслював емоційний стан.

Хвилиною мовчання присутні вшанували пам'ять усіх загиблих на сьогоднішній війні воїнів, серед яких і бійці полку «Азов», і майор морпіхів «Волина», і заступник командира полку «Азов» Віталій Грицаєнко, і військовополонені в колонії в Оленівці, і захисники Бахмуту...

Підтримати та привітати авторку прийшло багато шанувальників поетичного слова, зокрема, Ірина Серняк, кандидат економічних наук, доцент кафедри міжнародних економічних відносин Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, о. Михайло Віхоть, адміністратор храму Зіслання Святого Духа, Ганна Данилюк, громадська діячка, заслужена журналістка України, поетка та інші.

На завершення творчої зустрічі Людмила Бабій, директор Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка, підсумувала насичене емоційне дійство, акцентувавши увагу на значимості презентованої збірки Лариси Мельник для прийдешніх поколінь, щиро подякувала авторці за теплу зустріч та побажала творчого неспокою, радості від кожного прожитого дня, мирного неба, гордості від здійсненого, втілення задуманого, а також висловила надію на подальшу плідну співпрацю.

У відповідь на подаровану та люб'язно підписану для наших читачів збірку, подарувала гості новий роман сучасного українського письменника, в арсеналі якого більше ніж 30 книжок, лавреата кількох літературних премій, зокрема відзнаки «Золотий письменник України», автора ютуб-каналу «Письменник про письменників», члена ПЕН-клубу, нашого краянина Степана Процюка про уродженця Зіньківщини, прозаїка і перекладача Григора Тютюнника «Місяцю, місяцю...».

Зустріч пройшла у дружній атмосфері й залишила в пам'яті незабутні враження.

Усі охочі мали можливість придбати книжку Лариси Мельник з автографом та поспілкуватися з нею особисто.

Світлини.

https://fb.watch/jizjR_iolr

Поезія про емоції під час Великої війни. В Івано-Франківську полтавська поетеса Лариса Мельник презентувала дебютну збірку новел та віршів «А ти живи...»

Оновлено 26-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка