Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

ФЕНОМЕН СОБОРНОСТІ У РЕЦЕПЦІЇ ПРИКАРПАТСЬКИХ НАУКОВЦІВ



20 січня 2023 року напередодні Дня Соборності у відділі краєзнавчої літератури Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка розгорнуто книжково-ілюстративну виставку «Феномен соборності у рецепції прикарпатських науковців».

Незважаючи на численні труднощі, що випали і досі випадають на долю нашого народу, ідея всеукраїнської єдності України ніколи не полишала його. День Соборності не тільки нагадує нам про об'єднання східних і західних українських земель, а й наказує бути разом у діях, думках, переконаннях, щоб не втратити єдину соборну Україну через необдуманість голосування на референдумі, через заклики по допомогу до інших держав, через нерозуміння Сходу і Заходу. Поки не зникнуть кризові явища, пов'язані з агресією Росії, з анексією українських земель, для нас позиція соборності і цілісної єдності найбільш значима в підтримці законних інтересів України. Нам важлива згуртованість, щоб, захищаючи свої національні інтереси, ми показали, що ми сильна і єдина нація, ми - один народ.

Україна була, є і завжди буде, бо недарма вмирають сьогодні на полі бою наші найкращі сини, бо живе любов до рідної землі, бо шануються традиції і звичаї від роду до роду.

Так поява на політичній карті Європи ще однієї Української держави у 1918 році - Західно-Української Народної Республіки (ЗУНР) - обумовили початок нового важливого етапу в реалізації ідеалу соборності українських земель. І ЗУНР, і відновлена наприкінці 1918 року УНР з перших днів свого існування прагнули до об'єднання в єдину соборну Українську державу, яке втілилося в пам'ятному історичному Акті Злуки.

Видання, представлені на виставці з фондів нашої книгозбірні, а це: «ЗУНР: історія, постаті, чин», І. Монолатій «Перша республіка», В. Великочий «Українська історіографія суспільно-політичних процесів у Галичині 1914-1919 рр.», С. Адамович «Соборність та регіональний розвиток у суспільно-політичному житті незалежної України», П. Сіреджук «Галицька Гуцульщина доби Західно-Української Народної Республіки», В. Сергійчук «Українська соборність», «Західно-Українська Народна Республіка. 1918-1923. Історія», М. Кугутяк «Українська націонал-демократія. 1918-1939» та чимало інших, розповідають про значимість існування у вітчизняній історії УНР та ЗУНР, їхню різнопланову діяльність, про об'єднувальну місію Акту злуки, його вплив на національне самоусвідомлення українців у минулому та сьогоденні.

Пропоновані книги написані на великому джерельному матеріалі з вітчизняних і зарубіжних архівів, преси та спогадів.

На виставці експонується також багато статей з періодичних видань, що глибше ознайомлять користувачів із вікопомними січневими подіями 1919 року.

Запрошуємо до бібліотеки всіх, кому не байдужа наша історія, переглянути виставку «Феномен соборності у рецепції прикарпатських науковців».

 

Оновлено 19-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка