Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Завітайте на книжкову виставку «Сакральне мистецтво України»



Для читачів, мешканців та гостей міста працівники відділу літератури з питань мистецтва Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка розгорнули книжкову виставку-інформіну «Сакральне мистецтво України».

Сакральне мистецтво - це різновид мистецтва, безпосередньо пов'язаний з вірою в Бога, релігійною символікою та обрядами. До нього належать об'єкти або речі як важливі частини релігійного культу. У християнстві це, зокрема, архітектура та предмети облаштування храмів. Храми - це перлини нашої сакральної архітектури, осередки духовного і громадського життя наших міст, містечок та сіл.

Сакральне мистецтво України має багатовікову історію. Пам'ятки мистецтва християнського змісту активно поширюються в українській культурі, починаючи з періоду Київської Русі. До нашого часу збереглися численні архітектурні споруди, які засвідчують глибоку віру та великий творчий геній нашого народу.

Архітектура сакральних храмових будівель займає досить важливе місце у розвитку архітектури загалом, де українське храмове будівництво відіграє важливу роль.

Завдяки церкві на українських теренах з часів прийняття християнства з'явилися сотні тисяч храмів. Численні війни, міжконфесійні протистояння, атеїстичні примхи, а також звичайний плин часу і людська недбалість перетворили неповторну спадщину культової архітектури на доволі мозаїчну і фрагментарну. Але навіть дещиця збережених святинь-пам'яток і посталі останнім часом відтворені храми прикрашають українські ландшафти всюди, милують око і тішать душі віруючих.

Дана книжкова виставка присвячена унікальному явищу народної культури України - сакральній архітектурі. На конкретних пам'ятках, що збереглися до наших днів, продемонстровано різнобарв'я творчих здобутків будівничих у зведенні храмових споруд в різних регіонах України.

Оцінюючи значущість традиційних пам'яток сакральної архітектури в історії української культури потрібно звернути увагу на потребу в належній охороні та реставрації реліктових споруд, збереження їх для майбутніх поколінь як об'єктів пізнання минувшини й підґрунтя розвитку національної культури.

Щиро запрошуємо всіх зацікавлених завітати до нашої книгозбірні, де через альбоми, каталоги, листівки та довідкові документи, представлені на виставці «Сакральне мистецтво України», ви дізнаєтеся багато цікавого про пам’ятки сакральної архітектури, які є свідками життя народу та розвитку його національної культури.

 

Оновлено 19-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка