Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Забуттю не підлягає!



11 січня 2023 року до Дня українського політв’язня у відділі загального читального залу Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка розгорнута книжково-ілюстративна виставка-подія «Забуттю не підлягає!».

День українського політв'язня відзначається в Україні щороку 12 січня на честь осіб, які були заарештовані через політичні переконання. Традиція відзначення дня політв'язня запроваджена з 1975 з пропозиції В'ячеслава Чорновола, який закликав протистояти репресіям і жорстокості режиму.

Саме поняття політв'язень суперечить міжнародному праву. Для України як до проголошення Незалежності, так і на нинішньому історичному етапі, проблема ув'язнених за політичними мотивами була і є доволі гострою. Дуже подібний до радянського за своєю сутністю, російський режим окупував український Крим і розв'язав криваву війну проти України.

Саме про це розповідають видання, які представлені на організованій працівниками відділу загального читального залу нашої книгозбірні книжково-ілюстративній виставці-події «Забуттю не підлягає!».

Це, зокрема, такі книги як: збірник інтерв'ю «Дисиденти», «...З порога смерті», «Духовний Учитель: Євген Сверстюк», збірники документів та матеріалів «Народний Рух. Народження, шляхи становлення і діяльності» та «Українська Гельсінська Група. 1978-1982», збірка документів з архіву колишнього КДБ УРСР «Справа Василя Стуса», «Судовий процес Валентина Мороза: розсекречені матеріали», збірник матеріалів «Лихо з розуму (портрети двадцяти «злочинців»)», В.Ф. Деревінський «В'ячеслав Чорновіл: дух, що тіло рве до бою», І.М. Дзюба «З криниці літ» (в 3-х т.), І. Дзюба, Л. Костенко, О. Пахльовська «Гармонія крізь тугу дисонансів...», Г.В. Касьянов «Незгодні: українська інтелігенція в русі опору 1960-1980-х років», Р. Корогодський «Брама світла: Шістдесятники», Л. Лукяненко «Незнищенність», Є. Сверстюк «Блудні сини України», Л. Тарнашинська «Українське шістдесятництво: профілі на тлі покоління», Б. Томенчук «Він був Пророком у своїй Вітчизні. Роздуми серед ночі», С. Хмара «Дорогою до мрії» та інші.

Тож запрошуємо всіх, кому не байдужа наша історія та хто хоче більше дізнатися про долі українських політв'язнів, до перегляду виставки.

 

Оновлено 25-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка