Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Презентація книжки про Ореста Кузьму з Коломиї в обласній бібліотеці



05 жовтня 2022 р. в Івано-Франківській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І .Франка відбулася презентація історико-краєзнавчої книжки «Українська зірка коломийського есперантиста» Богдана Волошинського та Мирослави Кочержук.

 

Відкрила презентацію директорка бібліотеки Людмила Бабій. Вона розповіла, що вихід у світ книжки «Українська зірка коломийського есперантиста» приурочується до відзначення 130-річчя від дня народження Ореста Кузьми та 100-річчя видання в Коломиї 1922 року його «Повного підручника до науки міжнародної мови есперанто». Вона зазначила, що презентоване видання адресується широкому колу читачів, зокрема симпатикам есперанто, історикам і краєзнавцям, а також усім, хто цікавиться історичною і культурною спадщиною українського народу та своєї малої батьківщини.

Людмила Бабій представила авторів презентованого видання - Богдана Волошинського, викладача Івано-Франківського обласного центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади та органів місцевого самоврядування, магістра державного управління, члена Національної спілки краєзнавців України, дослідника історії громадсько-політичного і культурного життя Покуття ХІХ-ХХ століть та біографій знаних уродженців і мешканців Коломиї та Мирославу Кочержук, наукову співробітницю Музею історії міста Коломиї, членкиню редакційної колегії «Енциклопедії Коломийщини», дослідницю історії освітнього, культурного і мистецького життя Покуття ХІХ-ХХ століть та біографій знаних уродженців і мешканців Коломиї.

Богдан Волошинський та Мирослава Кочержук за допомогою мультимедійної презентації цікаво та пізнавально представили історичну епоху, пов'язану зі створенням міжнародної мови есперанто та розкрили зміст історико-краєзнавчої оповіді про життєвий шлях, педагогічну і громадську діяльність та жертовну працю з поширення в українському світі міжнародної мови есперанто громадянина міста Коломиї, інтелектуала й поліглота Ореста Кузьми. З його ініціативи та під його проводом 1912 року в Коломиї постало перше в Україні Крайове товариство українських есперантистів «Поступ» - «Esperanto-societo Progreso», а 1913 року він, як засновник і редактор, започаткував вихід в Коломиї першого українського есперантського періодичного видання - місячника «Ukraina Stelo» («Українська Зоря»). Був О. Кузьма також делегатом VIIІ і ХХІІІ Всесвітніх Конґресів есперантистів. Герой цієї книжки прожив велике, насичене неспокоєм життя: був учасником Першої світової війни, брав участь у визвольних змаганнях українців доби Західноукраїнської Народної Республіки, зазнав жорстоких комуністичних репресій 1940-1950-их років, залишаючись на всіх перехрестях своєї долі діяльним громадянином, українським патріотом і високоморальною людиною.

Як зазначив у своєму виступі Б.Волошинський, книжка написана з використанням документів і світлин родинного архіву Кузьмів, збережених у Музеї історії міста Коломиї та в приватних архівах, збірках і колекціях, а автором передмови є почесний громадянин Коломиї, професор Іван Монолатій.

Щирі слова подяки Богдан Волошинський висловив директору Музею історії міста Коломиї Уляні Мандрусяк та великому патріоту і меценату Василю Антонюку, який в будинку, де мешкав О. Кузьма, створив музей-садибу з відреставрованим фасадом і наразі двома обладнаними музейними кімнатами. На сьогодні це єдиний музей есперанто в Україні.

Привітати Богдана Волошинського та Мирославу Кочержук з їхнім краєзнавчим набутком прийшли начальник управління культури, національностей та релігій ОДА Володимир Федорак, директор обласної філармонії ім. Іри Маланюк Василь Тимків, голова Товариства письменників і журналістів ім. І. Франка, літературний критик Євген Баран, голова Івано-Франківської обласної організації Національної спілки краєзнавців України Михайло Косило, заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної допомоги в Івано-Франківській області, заслужений юрист України Володимир Ковальчук, професори івано-франківських вишів  Ганна Карась, Дмитро Дзвінчук, Сергій Адамович, Віктор Петренко, керівник ГО «Громадський інститут аналітики» Віталій Перевізник, доцент Андрій Королько, краєзнавці Зеновій Жеребецький та Володимир Устинський, журналісти Володимир Безгачнюк і Петро Парипа та інші.

На захід завітало чимало молоді. Адже Орест Кузьма мріяв, щоб саме молоді люди популяризували мову есперанто у цілому світі.

Родзинкою зустрічі стала пісня про Коломию на мові есперанто у виконанні Ганни Карась.

Усі гості презентації отримали листівки з портретом і біографією О.Кузьми, видані у рамках коломийського історико-культурологічного проєкту «Вивчаймо нашу історію».

Людмила Бабій висловила щиру подяку Богдану Волошинському та Василю Антонюку за поповнення фондів ІФОУНБ ім. І.Франка та бібліотек області примірниками презентованого видання.

Фото.

 

 

Оновлено 19-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка