Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

За Україну з вогнем завзяття: знакова зустріч з українськими Берегинями в обласній бібліотеці



11 серпня 2022 року в Івано-Франківській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка відбулась особлива подія – зустріч із світлими, поважними та цікавими особистостями: письменницею-шістдесятницею, журналісткою, волонтеркою Маргаритою Довгань та сестрою Героя України, поета-дисидента Василя Стуса – Марією Стус.

Відкриття пам'ятної зустрічі розпочалось зачитуванням уривку з «Пам'ятки українського борця за волю» поета-класика Василя Стуса. Ведуча заходу - головна бібліотекарка відділу краєзнавчої літератури Світлана Джоголик представила присутнім легендарних гостей та передала слово рідній сестрі поета - п. Марії Стус.

Марія Семенівна детально розповідала про родовід, нелегке дитинство, зростання брата та його риси, якими він вирізнявся серед однолітків. З її вуст звучали розповіді і про трагічні роки в родині, коли Василь Стус був несправедливо засуджений і провів 13 років життя у слідчих ізоляторах, карцерах, камерах-одиночках, мордовських таборах, на Колимі, на каторжній роботі в шахті.

Маргарита Довгань  розповіла про своє знайомство з В. Стусом і їхню міцну дружбу протягом всього життя, поділилась споминами про роки спілкування з поетом, згадувала свою журналістську, письменницьку та волонтерську діяльність, зокрема відвідування бійців АТО у Київському госпіталі, що ділилися з нею найсокровеннішим і для яких розрадою та підтримкою на фронті була саме поезія Василя Стуса. Зібрані оповіді наших захисників лягли в основу однієї з книг Маргарити Довгань «Шпитальні нотатки». Особливий акцент у своєму виступі п. Маргарита робила саме на необхідності ідентичності та пропагуванні всього українського, що є неповторним та унікальним і яке треба популяризувати, відстоювати і берегти.

Зустріч викликала широкий резонанс серед відомих науковців, письменників,   краєзнавців, освітян, культурно-мистецьких діячів Прикарпаття та представників місцевої влади.

Щиросердечні слова вдячності, поваги, захоплення силою духу  та наснагою поважних гостей, а також міркування про геніального Василя Стуса, який є символом нескореної України, прозвучали від народної депутатки України Оксани Савчук, заступниці начальника управління культури, національностей та релігій ОВА Мирослави Корнелюк, депутата обласної ради, підприємця, мецената Тараса Виноградника, радника міського голови Івано-Франківська Мирослава Кошика, голови Івано-Франківського обласного об'єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Т. Шевченка Степана Волковецького, відомого літературного критика, есеїста, голови Товариства письменників та журналістів ім. І. Франка Євгена Барана, письменниці, професорки ПНУ імені Василя Стефаника Ольги Слоньовської, письменника, краєзнавця Василя Бабія, голови Івано-Франківської обласної організації Конгресу українських націоналістів Богдана Боровича, волонтерки, громадської активістки та членкині Національної спілки журналістів України Ольги Гарасим'юк.

Присутніми на презентації також були голова Івано-Франківського обласного осередку НТШ, професор, Василь Мойсишин, митці слова Неоніла Стефурак, Іван Гаврилович, відомий управлінець, освітянин, громадсько-політичний діяч Михайло Верес, директор ГО «Громадський інститут аналітики», викладач Віталій Перевізник, директор Музею визвольної боротьби ім. С. Бандери Ярослав Коретчук, поетеса Наталія Королевич, директорка Івано-Франківської обласної бібліотеки для юнацтва Світлана Шаган, очільниця літературної платформи "Об'єднані словом" Леся Геник, чимало творчої інтелігенції міста.

Зустріч пройшла в щирій, душевній та затишній атмосфері. Великий внесок в її організацію зробила прикарпатська громадська діячка Ольга Гарасим'юк.  Колектив ОУНБ ім. І. Франка щиро дякує п. Ользі за активну участь у заході, стійку громадянську позицію та постійну волонтерську допомогу нашим захисникам на фронті.

Поважні винуватці дійства отримали в дарунок від вдячних шанувальників чимало квітів та книжкових дарунків. А організована бібліотечними фахівцями виставка ««Василь Стус - постать над плином часу» з фондів книгозбірні була вдалим тематичним доповненням зустрічі.

На завершення заходу очільниця ОУНБ ім. І. Франка Людмила Бабій наголосила на великому значенні у сучасному суспільстві книги та бібліотеки,  подякувала шановним гостям за цікаві та правдиві розповіді про Василя Стуса, їхню шану книжки та Слова, щирі емоції, позитивну енергетику, віру в Перемогу та працю задля неї, а героїчним захисникам  -  за мирне небо, мужність та любов до України. Втішно, що в подарунок від гостей директорка бібліотеки отримала книгу Василя Стуса «Палімпсести», упорядником якої є письменник, видавець, наш краянин Іван Малкович і яка, безумовно, займе гідне місце серед книжкових скарбів головної книгозбірні краю.

Світлини

Про боротьбу за українську ідентичність, яка не припиняється досі. ТРК 3-Студія

Яким був великий поет-дисидент Василь Стус. ТРК РАІ

В Івано-Франківській обласній бібліотеці відбулась зустріч з сестрою поета-дисидента Василя Стуса

 

Оновлено 19-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка