Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Антологія «Поезія без укриття»: презентація в головній книгозбірні Івано-Франківщини



4 серпня 2022 р. у Івано-Франківській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Івана Франка відбулася презентація антології «Поезія без укриття», що побачила світ у видавництві «Discursus». Це перше видання в Україні, яке цілком написане і видане в період повномасштабного вторгнення рф на територію нашої держави і створене, як зазначається у передмові, «між укриттями і ракетами».

Загалом видання прихистило під своєю обкладинкою 200 творів 70-ти українських авторів з різних міст України: із Бучі, Ірпеня, Борисполя, Білої Церкви, Києва, Чернігова, Сум, Харкова, Полтави, Черкас, Хмельницького, Рівного, Луцька, Львова, Ужгорода, Івано-Франківська, Тернополя, Чернівців, Вінниці, Кропивницького, Дніпра, Миколаєва, Херсона, Червонограда, Лубен, Олександрії та багатьох інших населених пунктів. Вірші початківців та знаних майстрів слова - цивільних, волонтерів, добровольців, бійців Тероборони та ЗСУ- являють собою художню фіксацію вражень першого місяця війни, погляд на неї зсередини і ззовні.

Відкрила презентацію завідувачка відділу краєзнавчої літератури Оксана Шаран, яка представила присутнім гостей та водночас співавторів антології, що з презентаційним туром завітали до Івано-Франківська: Василя Карп'юка - письменника, видавця, директора видавництва «Discursus»; Надію Гармазій - поетесу й літературознавицю, голову Кіровоградської обласної організації НСПУ, авторку ідеї та упорядницю книги; Ірену Яніцьку - письменницю, координаторку та дизайнерку видання.

У своїх виступах вони відзначили унікальність презентованої антології. Так, Надія Гармазій розповіла про зародження ідеї створення книги, яка володіє сильним терапевтичним ефектом, а також про необхідність художньої фіксації важливих моментів історії. Ірена Яніцька поділилася досвідом створення видання між сиренами і ракетами, зазначила, що у ньому багато голих відчуттів, відкритих ран, а поетичні твори можна умовно назвати згустком березня 2022 р. Натомість Василь Карп'юк поділився своїми роздумами, чому сьогодні так важливо зберегти художнє відображення цієї війни. Він розповів, що книга вийшла друком на початку червня і вже була презентована у різних містах нашої держави: у Херсоні, Чернігові, Кропивницькому, Сумах, Сокалі, Бродах, Києві, Львові.

Для кращого розкриття змісту книги презентанти зачитували вміщену в ній поезію, написану серед сирен і вибухів, яка є пам'яттю про загиблих, підтримкою наших захисників, хронікою війни, переосмисленою на рівні болю, що робить нас незламними. Адже слово - це також фронт.

З привітальним словом перед гостями святкового дійства в обласній бібліотеці виступили народна депутатка України Оксана Савчук, міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків, заступниця начальника управління культури, національностей та релігій ОВА Мирослава Корнелюк, голова Молодіжної комісії УГКЦ о. Михайло Віхоть.

Вітаючи співтворців видання з творчим набутком, вони щиро дякували їм за таку потрібну працю, яка, по суті, є служінням для ближнього, наголошували на цінності антології, вірші якої створювалися в час, коли індивідуальне ставало колективним, і водночас висловлювали важливі для кожного автора речі. За їхніми словами, у презентованій книзі вмістилися емоції цілої України, що об'єднують та згуртовують українців, тому сьогоднішня подія є, безперечно, заходом єднання.

Присутніми на презентації також були члени НСПУ Ольга Деркачова, Лариса Колесник, Мирослав Аронець та Іван Гаврилович, поетеси Ганна Данилюк та Наталія Королевич, директорка Івано-Франківської міської централізованої бібліотечної системи Оксана Вовк, проректор з наукової роботи Івано-Франківської академії Івана Золотоустого Олег Білоус, заступник начальника відділу взаємодії із ЗМІ та книговидання ОДА Дарія Кухарчук, чимало творчої інтелігенції міста, читачі, закохані в поезію.

На завершення літературного свята директорка ОУНБ ім. І. Франка Людмила Бабій розповіла про велике значення у сучасному суспільстві бібліотеки, яка надає кожному вільний доступ до книги, підтримку органами влади книгозбірень, Слова у непростий час війни, видання нових творів, висловила щиру вдячність співтворцям антології «Поезія без укриття» за подарований примірник, який обов'язково буде затребуваним серед користувачів, адже творчість авторів цієї книги всенародного протистояння, без сумніву, наближає нашу перемогу.

 

25 % вартості кожного проданого примірника антології перераховуються для Збройних Сил України.

Світлини

В Івано-Франківську презентували антологію «Поезія без укриття» ФОТО

В Івано-Франківську презентували антологію "Поезія без укриття" – перше видання в Україні, яке цілком написане та видане в період повномасштабного вторгнення російських загарбників.

У бібліотеці ім.І.Франка презентували книгу з віршами (402 канал)

Римовані рядки, що народилися в укриттях… (ТРК 3-студія)

В обласній бібліотеці презентували поетичну антологію 70-ти українських авторів

Оновлено 23-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка