Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Терапія мистецтвом в бібліотечному просторі



28 липня 2022 року в рамках ініціативи ВільноХаб програми «Мріємо та діємо» підтримки дітей та молоді внутрішньо переміщених осіб, що реалізовується Івано-Франківською ОУНБ ім. І. Франка, відбувся захід з арт терапії – аплікація з паперу. Провели майстер-клас Василенко Людмила Григорівна разом зі своєю онукою Міланою, 10-річною талановитою дівчинкою з Харкова, які вимушені були виїхати з рідного міста через активні воєнні дії в їхньому місті і які знайшли в ІФОУНБ ім. І. Франка свій безпечний простір і можливість вдосконалення і розвитку творчих здібностей.

Метод арт терапії дозволяє за допомогою творчості пережити внутрішні конфлікти,  тривогу, страхи, що турбують дитину. Але він підходить не лише дітям, а й дорослим, адже разом працюють три покоління: діти - мами - бабусі. Ця творча діяльність допомагає проявити та висловити свої емоції.

Ми всі фокусуємося на процесі, а не на результаті. На початку кожного заняття ми говоримо дітям, що вони можуть малювати, ліпити, вирізати так, як забажають. Немає правильного чи не правильного результату. І якщо їм раптом щось не сподобається у процесі, вони завжди можуть відкласти свою роботу та почати все спочатку.

Для арт терапії також потрібний простір. Бажано, щоби він був один і той самий, а також однакова команда волонтерів, бібліотекарів чи педагогів, які працюють з дітьми. Доречно використовувати різні творчі інструменти: фарби гуаш, олівці, фломастери, природні матеріали, камінчики, ракушки, багато паперу тощо.

Ми - бібліотекарі - завжди присутні, але стараємося менше втручатися у сам процес. Водночас ми уважно стежимо за тим, що роблять діти, зацікавлені в процесі творення. Завдяки запитанням ми також допомагаємо дитині більше розповісти про те, що вона робить, даємо можливість прожити історію, яку вона самостійно творить. А ми завжди є поряд та підтримуємо її у цьому.

Нам завжди цікаво, яким є результат нашої роботи. Спілкуємося з батьками, розпитуємо, чи щось змінилося в поведінці дітей і приємно чути, що вже після кількох занять батьки помічають, що діти стають спокійніші, більш розслаблені, менше тривожаться, краще сплять.

В цей нелегкий для нас всіх час діти часто малюють дім, створюють картини квітів та дерев, які росли у них на подвір'ї. При цьому вони все це проговорюють, згадують, емоційно переживають. І така внутрішня робота для діток є дуже необхідною та корисною. Те, що ззовні неможливо змінити, можна на символічному рівні промалювати, зліпити, вирізати, склеїти.

Під час даного заходу ми творили аплікацію з паперу - букет півоній, надзвичайно колоритний, красивий, ароматний.

Ми щиро вдячні нашим тепер вже друзям-харків'янам за чудово проведений час в художній творчості, корисному спілкуванні та приємному товаристві.

 

Оновлено 28-03-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка