Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Джерело натхнення через арт-терапію в бібліотеці



26 липня 2022 року в Івано-Франківській ОУНБ ім. І. Франка в рамках ініціативи ВільноХаб програми «Мріємо та діємо» підтримки дітей та молоді внутрішньо переміщених осіб (ВПО) відбувся захід з арт-терапії, на якому учасники малювали гуашшю. Проводили захід творчі люди з міста Харкова – дівчинка Мілана (10 років) з бабусею Людмилою Григорівною, які від початку реалізації проєкту в обласній книгозбірні були активними учасниками всіх заходів, презентацій, навчань і клубів.

В скарбниці духовних надбань народу визначне місце належить образотворчому мистецтву, яке є засобом пізнання навколишнього світу, джерелом натхнення і духовного збагачення людини. Воно допомагає у  художньому та особистісному розвитку, громадському і духовному становленню підростаючого покоління.

Використовування техніки малювання гуашшю допомагає у художньо- естетичному розвитку та розвитку емоційної чутливості дитини, розвитку практичної умілості та вправності, формуванні загальнокультурної компетентності.

Застосування цієї техніки творчості допомогло нам налагодити ефективну комунікативну взаємодію з дітьми під час спільної художньо-творчої діяльності, адже працювали разом люди різного віку - діти з мамами і бабусями; нам вдалося більш глибоко пізнати внутрішній світ кожної дитини, відчути її неповторність, особистісну своєрідність, визначити потреби та інтереси, адже ми не тільки малювали, але й багато спілкувалися; художня творчість сприяла успішній соціалізації особистості.

Для організації процесу образотворчого мистецтва нам були потрібні матеріали, які ми отримали від донорів нашого проєкту: гуашева фарба, пензлі різних розмірів, палітра, баночки для води; папір чорного кольору, як основа; серветки та скатертини тощо.

Діти творили свої шедеври в тиші і натхненно, затамувавши подих, виводячи пелюстки та листочки квіток, стебла, метелики, жучки-сонечки. А потім у нас було багато спілкування за чаєм із солодощами, де ми говорили про те, чого навчилися, як було малювати - легко чи важко, діти згадували свої домівки, розповідали, чим займалися колись, до того, як переїхали до Івано-Франківська. Це був чудовий час, як для дітей, так і для їхніх родичів та для нас, бібліотекарів, адже ми вчимося бути емпатійними і допомагати дітям почувати себе безпечно в бібліотечному просторі.

Щиро вдячні донорам даного проєкту за чудову можливість реалізувати його в Івано-Франківській ОУНБ ім. І. Франка, а саме: Агентству США з міжнародного розвитку (USAID), IREX у партнерстві з Будуємо Україну разом (БУР), Центром «Розвиток корпоративної соціальної відповідальності» (CSR Ukraine), Making Cents International (MCI), Міжнародним республіканським інститутом (IRI) та Zinc Network та за підтримки Міністерства культури та інформаційної політики України.

 

Оновлено 23-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка