Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Левко Бачинський – творець соборності України



14 липня 2022 року минає 150 років від дня народження видатного політичного і громадсько-культурного діяча, одного з натхненників злуки Західної та Східної частин України – Левка Бачинського. Саме з цієї нагоди у відділі краєзнавчої літератури обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка розгорнуто ювілейну книжкову виставку.

Народився він у багатодітній родині сільського інтелігента - директора народної школи у с.Серафинцях на Городенківщині. Під час навчання в Коломийській гімназії потоваришував з Василем Стефаником та Лесем Мартовичем. Пізніше продовжив науку на юридичному факультеті Чернівецького університету, де поступово прилучився до громадсько-політичного життя, став активним діячем української радикальної партії.

Одержавши диплом доктора юриспруденції, Бачинський стає послом до австрійського парламенту від Станіславського округу. Тут він відстоював інтереси селянства, боровся за рівні права українців. Основною трибуною діяльності депутата стали народні віча, на яких він виступав з пристрасними промовами.

Левкові Бачинському випала доля відіграти визначну роль в історичний період народження вільної й незалежної України. Після утворення Західно-Української Народної Республіки Левко Бачинський стає її віце-президентом, бере участь у підписанні Акту про Злуку. До самої смерті він чесно служив своєму народові, залишився вірним тому шляхові, який обрав у житті.

До уваги користувачів видання, які допоможуть глибше ознайомитися із життям і діяльністю нашого краянина Левка Бачинського, а саме: Бабій В. «Левко Бачинський : Життєпис», Погребенник Ф. «Левко Бачинський», Паска Г. «Лев Бачинський: творець української соборності» та чимало статей із краєзнавчих збірників та енциклопедій.

Тож запрошуємо до відділу краєзнавчої літератури обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка на перегляд книжкової виставки «Левко Бачинський: творець соборності України».

 

Оновлено 19-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка