Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Презентація книги «Словник лемківської говірки»



23 червня 2022 р. у відділі літератури з питань мистецтва Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка в рамках «Лемкоклубу» відбулась презентація книги Петра Пиртея «Словник лемківської говірки».

В Івано-Франківській ОУНБ ім. І. Франка з 2014 року діє «Лемкоклуб», метою якого є збереження духовності, звичаїв, традицій, культури та мови лемків. Так, у рамках «Лемкоклубу» відбулась презентація книги Петра Пиртея «Словник лемківської говірки». Модератором заходу була Анна Кирпан, голова «Лемкоклубу», журналіст, художник.

Презентація розпочалась виступом Анни Кирпан. Вона розповіла про книгу, яку сьогодні презентують: «У словнику представлене розмаїття лексики лемківського говору - одного з архаїчних діалектів карпатської групи південно-західного наріччя. Видання містить слова, словосполучення та стійкі звороти, що відтворюють особливості побуту, господарської діяльності та культурної спадщини носіїв говірки, репрезентують її специфічні риси, невластиві іншим українським діалектам».

  Дочка Петра Пертея Лілія Пиртей-Тхір розповіла   про батька, який є  автором книг «Словник лемківської говірки», «Короткий словник лемківської говірки» та «Лемківські говірки. Фонетика та морфологія», та зробив неймовірний внесок у відродження лемківської спадщини. Народився 26 червня 1919 року у сім'ї Семена і Марії (уродженої Васічко) в селі Смерековець Краківського воєводства у Польщі.

 «Прагнення зберегти рідне слово для нащадків стало для Петра Пиртея ревною турботою. Тому він почав збирати й записувати лемківські слова - зернинку до зернинки: у знайомих, рідних, носіїв говірки. Так виникла ціла картотека. Усього батько зібрав близько 80 тисяч слів, з яких 5 тисяч слів додав Олесневич Л. О. Ми дуже тішимося, що нарешті здійснилася татова мрія», - зазначила п. Ліля. 

Вдалим доповненням до зустрічі стала мультимедійна презентація,   яка розкрила багатогранну особистість   Петра Пиртея.

Під час презентації Анна Кирпан зачитувала вірші. Такі вкраплення були дуже доречні, бо присутні могли насолодитися милозвучністю лемківської говірки.

До слова були запрошені директорка фахового коледжу ЗВО «Університету Короля Данила», кандидат філологічних наук, доцент кафедри перекладу та філології Інна Варварук; відомий український мовознавець, доктор філологічних наук, професор, завідувач кафедри слов'янських мов факультету філології Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Микола Лесюк; доктор історичних наук, доцент кафедри українознавства і філософії ІФНМУ Ігор Любчик. Також своїми враженнями та спогадами поділилися і інші присутні.

Родзинкою презентації стали музичні сувеніри, які прозвучали у виконанні вихованців Єзупільської Школи мистецтв Наталії Іваніцької, Ельвіри Вовчук та Тараса Гасюка. Юні артисти завітали на зустріч разом із очільницею Школи мистецтв Ларисою Шафран, яка є і головою Івано-Франківської організації ВУТ «Лемківщина».
Видання «Словника лемківської говірки» до 100 річниці від дня народження Петра Пиртея є символічним знаком щирої вдячності й глибокої шани, світлої пам’яті світової лемківської спільноти про його самовіддану багаторічну організаторську, інтелектуальну, дослідницьку працю для майбутніх поколінь.
Презентація відбулася у цікавій, теплій та науково виваженій атмосфері. Примірник книги  Петра Пиртея «Словник лемківської говірки» поповнив фонди нашої бібліотеки.
Тож запрошуємо усіх зацікавлених до прочитання.

Світлини

Оновлено 26-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка