Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Участь Івано-Франківської ОУНБ ім. І. Франка у Всеукраїнському форумі «Посилення ролі бібліотек в популяризації е-демократії»



23 червня 2022 року бібліотечні працівники Івано-Франківської ОУНБ ім. І, Франка Жирик Л. І. та Люба О. В. взяли участь у Всеукраїнському форумі «Посилення ролі бібліотек в популяризації е-демократії», який об’єднав понад 70 бібліотекарів з 21 області України. Модерувала форум Ганна Мацієвська, завідувачка Регіонального консультаційно-тренінгового центру Запорізької обласної універсальної наукової бібліотеки, членкиня Запорізької бібліотечної асоціації.

Українські колеги ділилися своїм досвідом роботи у воєнний час і розповіли як вони допомагають своїм громадам впоратися з найскладнішими викликами.  Катерина Вірютіна, зав. сектором інноватики та професійного розвитку відділу науково-методичної роботи ХДНБ ім. В. Г. Короленка виступила з презентацією «Розвиток цифрових компетентностей бібліотекарів як амбасадорів е-демократії: досвід ХДНБ ім. В. Г. Короленка»; «Комунікація з користувачами під час воєнних дій і постійних обстрілів міста. Канали комунікацій, тематика та форми спілкування з літніми людьми» - такою була тема доповіді Телегіної С. В., бібліотекарки відділу інформаційно-бібліографічної роботи ХДНБ ім. В. Г. Короленка; досвід роботи сільських бібліотек, а саме: «Надання цифрових послуг бібліотекою жителям ТГ та внутрішньо переміщеним особам» презентувала Чміль Людмила Володимирівна, завідувачка публічно-шкільною бібліотекою-філією села Бронне комунального закладу «Малинська ЦБ»,  щодо розробки проєктів, що сприяють підвищенню рівня цифрової грамотності та популяризації е-демократії вела мову Павленко І. М., завідувачка відділу проєктного менеджменту Запорізької обласної універсальної наукової бібліотеки, членкиня Запорізької бібліотечної асоціації; Сошинська Я., ВГО Українська бібліотечна асоціація, Виконавча директорка говорила про співпрацю ВГО Українська бібліотечна асоціація, Міністерства цифрової трансформації України, Проєкту підтримки Дія ПРООН та інших партнерів у розвитку цифрової грамотності; з темою «Бібліотеки як амбасадори відкритого урядування» виступила І. Єфименко, директорка Централізованої бібліотечної системи м. Мелітополь, депутат Мелітопольської міської ради.

Під час війни особливо загострилась потреба в опануванні інструментів дистанційної взаємодії, підвищення цифрової безпеки та використання електронних сервісів. І, саме,  бібліотеки  покликані відігравати  роль платформи взаємодії громадян і влади.

Власним успішним досвідом роботи  Регіонального       консультаційно-тренінгового центру Запорізької  обласної універсальної наукової бібліотеки  в питанні підвищення рівня цифрової грамотності громадян та популяризації державних електронних сервісів таких як «ДіЯ» та е-сервісів місцевих органів самоврядування ділилася модераторка Форуму  Ганна Мацієвська, завідувачка центру.    

Під час форуму  також велися активні дискусії щодо різних питань е-демократії та ролі бібліотек в даному напрямку на благо своїх громад.

Форум відбувся в рамках проєкту «Цифрова грамотність для бібліотекарів», який реалізовується Запорізькою бібліотечною асоціацією в партнерстві із Запорізькою обласною універсальною науковою бібліотекою у рамках проєкту «Європейський Союз для сталості громадянського суспільства в Україні», що впроваджується @ISAR Ednannia за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Учасники Форуму отримали сертифікати про участь.

 

Оновлено 26-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка