Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Зоря Костянтини Малицької



30 травня 2022 року у відділі краєзнавчої літератури Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка розгорнуто книжкову виставку, присвячену відомій українській письменниці, педагогині, громадсько-культурній діячці Костянтині Малицькій (Віра Лебедова).

Народилася вона у селі Кропивник Калуського району в священичій родині. Початкову освіту здобула в Станиславові та закінчила семінарію у Львові. Потім працювала вчителькою у м. Галич, де заснувала церковний хор і читальню «Просвіа». Незабаром, про молоду і енергійну українську учительку заговорили в окрузі, і, як наслідок, її діяльність викликала занепокоєння серед тамтешніх москвофілів та осіб пропольської орієнтації, і через це в 1903 році її переводять до далекого Бєча. До України повернулася 1920 року. В роки війни (1941-1944) Костянтина Малицька очолювала «Жіночу службу України», була бібліографом дитячої літератури у Львівській науковій бібліотеці ім. В. Стефаника. У літературі користувалася такими псевдонімами Степан Горський, Віра Кропивницька, Дністрова чайка, Віра Лужанська, Комар, Віра Лебедова.

Костянтина Малицька є авторкою збірок «Малі герої», «З трагедій дитячих душ», «Мати», «Під нову зорю», «В лісі», «Вінок на могилу Тараса Шевченка», «Козацькі діти» та інших. Вона є авторкою вірша «Чом, чом земле моя», музику до якого написав Денис Січинський.

Тож запрошуємо читачів і всіх зацікавлених у відділу краєзнавчої літератури обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка до перегляду книжкової виставки «Зоря Костянтини Малицької» для глибшого ознайомлення з постаттю української жінки письменниці та громадської діячки.   

 

 

 

Оновлено 19-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка