Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Презентація книги Мирослава Лазарука «Тилинки й литаври» в обласній бібліотеці



12 травня 2022 р. в Івано-Франківській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка відбулася презентація книжки із серії «Третє тисячоліття: українська поезія» «Тилинки й литаври» Мирослава Лазарука, письменника, журналіста, критика, мистецтвознавця, члена Національної спілки письменників України, Асоціації українських письменників, Спілки журналістів України, Заслуженого діяча мистецтв України, головного редактора громадсько-політичного, літературно-мистецького і науково-освітнього всеукраїнського часопису «Буковинський журнал».

 

Мирослав Ярославович Лазарук народився 13 жовтня 1956 року в селі Королівка під Коломиєю, що на Прикарпатті. Після закінчення Корницької десятирічки М. Лазарук поступає на факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка, а по його закінченні їде на роботу в чернівецьку молодіжну газету «Молодий буковинець». Він обіймав посаду начальника управління культури і мистецтв Чернівецької облдержадміністрації. Нині працює директором Чернівецького меморіального музею Володимира Івасюка та очолює щоквартальник «Буковинський журнал».

Творчість М. Лазарука відзначена різноманітними міжнародними та всеукраїнськими преміями, зокрема, літературно-мистецькою премією імені Івана Нечуя-Левицького, міжнародною - «Карпатська корона», імені Дмитра Загула, Сидора Воробкевича, Пауля Целана та іншими.

Модерував дійство - Євген Баран, голова Товариства письменників та журналістівімені Івана Франка, відомий літературний критик і есеїст, який представив присутнім чернівецького письменника. Видавець серії «Третє тисячоліття: українська поезія» ділився особистими рефлексіями та думками стосовно стану сучасного літературного процесу та зачитував вірші з презентованої збірки «Тилинка й литаври», відповідав на цікаві та подекуди провокативні питання з боку присутніх.

Як написав у передмові відомий літературознавець Дмитро Ільницький, збірка влучно поділена на три розділи. Перший - це універсально-філософська «Тилинка», де місце і любові, і людям, і медитативним внутрішнім само-вдивлянням та само-вслуханням, і виходу за межі суто людських взаємин до контакту з природою, навіть подекуди до метафізичного. Другий - «Листи з падолиста до Ейлін» - містить взірці високої інтимної лірики. І третій - «Литаври», в цьому розділі йдеться про зосередження автора на своєму контакті з попередниками чи сучасниками в літературі і культурі.

Привітати письменника та поспілкуватися з ним прийшли колеги по перу та просто небайдужі люди, зокрема: Степан Волковецький, державний та громадсько-політичний діяч, народний депутат України 1-го та 2-го скликань, голова Івано-Франківського обласного об'єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка, Анатолій Тимів журналіст з Чернівців, Іван Гринджук, однокурсник, редактор газети «Народна воля» із Надвірної, письменники Василь Бабій, Іван Гаврилович та інші. Присутні на зустрічі жваво обговорювали місце поета в різних епохах, у сучасному світі,зокрема, в період російсько-української війни, висловили свою стурбованість закриттям літературно-художніх журналів, підтримали Мирослава Лазарука у його подвижницькій праці, спрямовану на популяризацію української літератури та видання «Буковинського журналу».

Гості зустрічі мали змогу послухати як звучить тилинка та інші інструменти у вмілих руках майстра народних ремесел Михайла Тимофіїва.

 

На завершення зустрічі всі бажаючі могли придбати книжки з автографом  автора і зробити світлину на пам'ять.

 

 

 

 

Оновлено 19-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка