Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Гірка правда Голокосту



26 січня 2022 року у відділі загального читального залу Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка розгорнуто виставку-пам’ять, приурочену до Міжнародного дня пам`яті жертв Голокосту.

 

У мене просто не вистачає слів,

щоб передати ті страхіття, що нам

довелося пережити. Адже наше життя

не коштувало і ламаного гроша: нас

могли вбити будь-хто і за будь-що.

Насамперед за те, що ми були євреями.

(Свідчення бранця гетто - Якова Зельмана)

 

         Сьогодні вся планета сумує за загиблими та шанує живих, згадуючи про жертви Голокосту. Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту проголошений резолюцією Генеральної Асамблеї ООН від 1 листопада 2005 року, співавторами якої виступили 100 держав у пам'ять про жертв нацистського терору під час Другої світової війни. У ній говориться, що «Голокост, який привів до знищення однієї третини євреїв і незліченної кількості представників інших національностей, буде завжди слугувати всім людям пересторогою про небезпеки, які приховують у собі ненависть, фанатизм, расизм та упередження...».  Це нагадування про всесвітню трагедію, про масове вбивство євреїв у всіх європейських державах.

         Щороку 27 січня Україна разом з усією світовою спільнотою вшановує пам'ять жертв Голокосту - мільйонів жінок, чоловіків і дітей, котрі загинули від рук нацистів у роки Другої світової війни. Масштаби цієї страшної трагедії шокують: на українських землях жертвами Голокосту стали сотні тисяч представників єврейського народу та інших національностей, а в найбільшому нацистському таборі смерті Аушвіц мученицькою смертю загинуло близько 1,4 мільйони людей. Пам'ять про невинно убієнних за національними, етнічними, релігійними, культурними ознаками має бути попередженням для людства про небезпеку, що таять в собі тоталітарні ідеології, зверхність, ненависть, ксенофобія та расизм. Подібним злочинам немає виправдання і терміну дії.

         У Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту у багатьох країнах світу відбуваються меморіальні, поминальні заходи. Світова спільнота не тільки згадує жертв людиноненависницької політики, але й засвідчує прагнення до боротьби з антисемітизмом, расизмом та всіма іншими формами нетерпимості, які можуть призвести до цілеспрямованого насилля щодо окремої групи людей.

         До заходів приєднується і наша бібліотека. Працівники читального залу організували книжково-ілюстративну виставку-пам'ять «Гірка правда Голокосту». Серед книг, які представлені на експозиції, зацікавлений читач знайде такі видання: матеріали міжнародної наукової конференції 23-25 жовтня 2012 р., м. Київ «Бабин Яр: масове убивство і пам'ять про нього», вибрані доповіді ІХ і Х круглих столів до Міжнародного дня пам'яті жертв Голокосту «Українське суспільство і пам'ять про Голокост: наукові та освітні аспекти», альбом-каталог мультимедійної виставки «Бабин Яр: пам'ять на тлі історії», «Книга пам'яті Дрогобицького Яру: Спогади. Нариси. Документи», «Етнічні війни проти українців», Ален Безансон «Лихо століття: Про комунізм, нацизм та унікальність голокосту», Анатолій Кузнєцов «Бабин Яр» та інші.

         Тож після завершення карантинних заходів запрошуємо Вас до перегляду книжково-ілюстративної виставки та схилімо голови у скорботі за навіки полеглими у безіменних могилах і печах крематоріїв. Зробимо все можливе, щоб найбільші суспільні цінності - свобода, гуманізм, мир та злагода - завжди панували на нашій землі.

 

Оновлено 19-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка