Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Соборність духу, розуму і серця



До Дня Соборності України 19 січня 2022 року у відділі загального читального залу Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка розгорнута книжково-ілюстративна виставка-дата «Соборність духу, розуму і серця».

 

День Соборності відзначається в Україні щороку 22 січня, на честь проголошення в цей день у 1919 році Акту возз'єднання Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки. Тоді незалежні частини України, що постали на уламках зруйнованих Російської та Австро-Угорської імперій, об'єдналися в єдину соборну і неподільну Українську державу. Український народ, що століттями був розділений між різними країнами, визволився нарешті з неволі і отримав можливість об'єднатися на своїй землі в цілісній Україні.

Збулися мрії, заради яких жили та заради яких вмирали кращі сини України. «Віднині є одна незалежна Українська Народна Республіка», - так було написано в Акті злуки. Цей день назавжди залишиться в історії українського народу як один з найпрекрасніших моментів нашої історії. Високий принцип соборності своїх земель - найблагородніший у світі ідеал, до якого прагне кожна нація.

Цього дня також згадують іншу подію, яка відбулася 22 січня 1918 року, рівно роком раніше. Це прийняття 4 Універсалу Українською Центральною Радою, яким проголошувалася повна незалежність Української Народної Республіки, що також стало важливим кроком до становлення сучасної української держави.

До Дня Соборності України працівниками відділу загального читального залу нашої книгозбірні організована книжково-ілюстративна виставка-дата «Соборність духу, розуму і серця», на відкриття якої завітали військовослужбовці підшефної в/ч 1241. Матеріали, представлені на виставці, акцентують увагу на історичних фактах, що передували злуці, на об'єднавчому русі, який наприкінці 1918 - початку 1919 року охопив майже всю Україну та спонукають замислитися на історією нашої країни, сьогоденням та майбутнім українського народу.

Військовослужбовці з неабиякою цікавістю переглянули книжкові видання, які представлені на виставці, зокрема, книги С. Адамовича «Соборність та регіональний розвиток у суспільно-політичному житті незалежної України», Т. Гунчак «Україна: перша половина ХХ століття», Р. Іванченко «Українська державність в 20-90-х рр.», І. Нагаєвського «Історія української держави двадцятого століття», А. Панюк та М. Рожик «Історія становлення української державності», О. Рубльова та О. Реєнт «Українські визвольні змагання 1917-1921 рр.», О. Салтовського «Концепції української державності в історії вітчизняної політичної думки», В. Сергійчука «Українська соборність», О. Удовиченко «Україна у війні за державність» та інші, з яких почерпнули цікаву інформацію про події початку ХХ століття.

Книжково-ілюстративна виставка-дата «Соборність духу, розуму і серця» діятиме до 27 січня 2022 року.

Тож запрошуємо всіх, кому не байдужа наша історія, до перегляду експозиції.

Чекаємо на зустріч з вами.

 

Фото.

Оновлено 19-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка