Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Феномен соборності у рецепції прикарпатських науковців



22 січня 2022 року у відділі краєзнавчої літератури обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка розгорнуто книжково-ілюстративну виставку, присвячену Дню соборності України, яке ми відзначаємо сьогодні.

Незважаючи на численні труднощі, що випали і досі випадають на долю нашого народу, ідея всеукраїнської єдності України ніколи не полишала його. День Соборності не тільки нагадує нам про об'єднання східних і західних українських земель, а й наказує бути разом у діях, думках, переконаннях, щоб не втратити єдину соборну Україну через необдуманість голосування на референдумі, через заклики по допомогу до інших держав, через нерозуміння Сходу і Заходу. Поки не зникнуть кризові явища, пов'язані з агресією Росії, з анексією Криму і не покладемо край агресії на Сході, для нас позиція соборності і цілісної єдності найбільш значима в підтримці законних інтересів України. Нам важлива згуртованість, щоб, захищаючи свої національні інтереси, ми показали, що ми сильна і єдина нація, ми один народ.

Україна була, є і завжди буде, бо недарма вмирають на полі бою найкращі сини - представники нашого народу, бо живе пам'ять про них, бо шануються традиції і звичаї від роду до роду.

Так поява на політичній карті Європи ще однієї Української держави у 1918 році - Західно-Української Народної Республіки (ЗУНР) - обумовили початок нового важливого етапу в реалізації ідеалу соборності українських земель. І ЗУНР, і відновлена наприкінці 1918 року УНР з перших же днів свого існування прагнули до об'єднання в єдину соборну Українську державу,  яке втілилося в пам'ятному історичному Акті Злуки.

Сучасні прикарпатські історики ретельно досліджують ці вікопомні події.

Видання, представлені на виставці з фондів нашої книгозбірні: «ЗУНР: історія, постаті, чин», Монолатій І. «Перша республіка», Великочий В. «Українська історіографія суспільно-політичних процесів у Галичині 1914-1919 рр.», Адамович С. «Соборність та регіональний розвиток у суспільно-політичному житті незалежної України», Сіреджук П. «Галицька Гуцульщина доби Західно-Української Народної Республіки», Сергійчук В. «Українська соборність», «Західно-Українська Народна Республіка. 1918-1923. Історія», Кугутяк М. «Українська націонал-демократія. 1918-1939»  та чимало інших, які розповідають  про значимість існування у  вітчизняній історії  УНР  та ЗУНР, їхню різнопланову діяльність,  про об'єднавчу місію Акту злуки, його вплив на національне самоусвідомлення українців у минулому та сьогодні

Книги написані на великому джерельному матеріалі з вітчизняних і зарубіжних архівів, преси та спогадів.

На виставці експонується також чимало статей із періодичних видань, що глибше ознайомлять користувачів із  вікопомними січневими подіями 1919 року.

Запрошуємо до бібліотеки всіх, кому не байдужа наша історія, переглянути виставку «Феномен соборності у рецепції прикарпатських науковців».  

 

 

Оновлено 19-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка