Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Зажинки творчості Романа Горака: до ювілею письменника-есеїста



17 січня 2022 року у відділі краєзнавчої літератури обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка розгорнуто ювілейну книжкову виставку, присвячену 80-річчю відомого письменника, прозаїка, дослідника творчості Івана Франка, заслуженого працівника культури України, лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка – Романа Горака.

Народився він 17 січня 1942 р. у селі Городок Львівської області. Навчався у Львівському університеті ім. Франка на хімічному факультеті (1959-1964), згодом - в аспірантурі на кафедрі органічної хімії університету. Працював у Бориславській філії Всесоюзного інституту органічної хімії та хлорної промисловості, викладачем Хмельницького вищого артилерійського командного училища, в Українському науково-дослідному інституті поліграфічної промисловості, в різних науково-дослідницьких лабораторіях.

Роман Горак активний і непересічний діяч у справі вивчення, збереження і використання з науковою і освітньою метою спадщини І. Франка. Його перу належить понад 300 досліджень і статей про І. Франка та багатьох письменників. Визнаний лауреатом літературної премії ім. В. Стефаника 2016 р. (номінація «твори або роботи, які популяризують творчість В. Стефаника і написані письменниками, котрі проживають за межами області») за 2 томи фундаментального художньо-есеїстичного видання «Василь Стефаник».

Він є автором сценаріїв телевізійних фільмів про Івана Франка: «Рідне село Франка», «Адреси генія у Львові», «Дрогобич - місто юності Івана Франка», «Іван Франко і Львівський університет», «Іван Франко». Роман Горак є лауреатом премії імені Михайла Возняка за 6 книгу «В поті чола» із епопеї «Іван Франко» та лауреатом Національної премії України ім. Т. Шевченка за 10-томне видання «Іван Франко», написане у співавторстві з Я. Гнатівим, членом Національної Спілки письменників України з 1988 року, лауреатом Львівської обласної премії в номінації «Літературознавство, сучасна літературна критика та переклади» імені Михайла Возняка, кандидатом хімічних наук, професором, директором Львівського національного літературно-меморіального музею Івана Франка у 1993-2017 рр..

На виставці представлені твори з фондів обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка: «Василь Стефаник», «Іван Керницький - поет з Божої ласки», «Третя варта», «Кров на чорній ріллі», «Лолин», «Тричі мені являлася любов», «Трагедія Богдана Лепкого», «Лесь Мартович», «Микола Устиянович» та інші.

Тож запрошуємо вас до відділу краєзнавчої літератури обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка для перегляду книжкової виставки «Зажинки творчості Романа Горака: до ювілею письменника-есеїста» для більш детальнішого ознайомлення з творчість письменника.

 

Оновлено 28-03-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка