Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Іван Огієнко: «Я все зробив, що міг зробити...»



12 січня 2022 року у відділі загального читального залу Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка розгорнута книжково-ілюстративна виставка-персоналія із циклу ювілейних виставок «Галерея видатних особистостей, приурочена до 140-річчя від дня народження Івана Івановича Огієнка (чернече – Іларіон) (1882-1972), талановитого вченого, поета, громадсько-релігійного діяча, великого патріота України.

Іван Огієнко - це справді визначна, але ще глибинно не пізнана і недостатньо вивчена, хоча і реабілітована часом, постать у нашій історії. Тривалий час його ім'я було позначене ганебним тавром буржуазного націоналіста, запроданця і зрадника українського народу. А тим часом, хоч би де й ким Іван Огієнко не працював - викладачем, міністром чи митрополитом, він чесно і сповна служив українській справі і до кінця свого життя не полишав подвижницької діяльності на ниві українського відродження.

Світове визнання Огієнку принесли фундаментальні праці з історії української культури, мови і церкви, які й нині не втратили свого наукового значення. І. Огієнко - один із провідних українських мовознавців, який успішно поєднував науково-дослідну і педагогічну роботу, відстоюючи права української мови в науці, освіті і повсякденному житті українців. Він - автор численних методичних розробок, підручників, посібників, словників, порадників, які широко використовувалися в народній освіті і самоосвіті.

Іван Огієнко здійснив перший автентичний переклад Святого Письма українською мовою. Цим Митрополит Іларіон забезпечив право українського народу на звернення до Бога рідною мовою, заклав підвалини організаційного оформлення української православної автокефалії та національно-мовної єдності українців України і діаспори.

Митрополит Іларіон подвижницьки працював до самої смерті. Його творчий доробок двадцятип'ятирічного періоду життя за океаном становить понад 40 праць. Відомий Іван Огієнко і як талановитий поет, перу якого належать вірші, поеми, молитви у віршах. Деякі його вірші, покладені на музику, стали народними піснями.

Завітавши до відділу загального читального залу нашої книгозбірні, ви зможете більше дізнатися про життя та діяльність цієї непересічної особистості, переглянувши матеріали книжково-ілюстративної виставки-персоналії та пам'ятки користувачу «Іван Огієнко: «Я все зробив, що міг зробити...».

Чекаємо на зустріч з вами.

 

Оновлено 19-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка