Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Новорічно-різдвяна атрибутика Прикарпаття: традиції та модерн



5 січня 2022 року у відділі краєзнавчої літератури обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка розгорнуто книжкову виставку-свято, присвячену циклу Різдвяних свят на Прикарпатті та його автентичній культурі святкування.

За давньою традицією, різдвяне святкування починається ще ввечері напередодні Різдва з духовних і матеріальних приготувань. Вечір цей зветься Святим чи Свят-Вечором, або ж Навечір'ям Різдва Христового. А вже 7 січня настає особлива духовна радість, яка обіймає кожного з нас, бо цей день - незвичайний. Ми прославляємо одну з найвеличніших подій Священної історії щирим і сповненим радості привітанням: «Христос народився! Славіте Його!». Усі віруючі в цей день радіють народженню Христа і прославляють його. У цю ніч в церквах проводяться богослужіння і літургії, а також закінчується Різдвяний піст.

Приготування страв на Святий вечір має багатовікові традиції. На Прикарпатті їх дотримуються і дотепер. Здавна повелося, що зустрічати Різдво годиться в святковому одязі, виставляти на стіл найгарніший посуд та стелити найновішу скатертину. А спізнитися до святкового столу було дуже поганою прикметою: будеш блукати десь на чужині весь наступний рік. Автентичні різдвяні святкування давно полюбилися як місцевим мешканцям, так і туристам, які відвідують Івано-Франківщину на свята.

До уваги користувачів бібліотеки на виставці представлені матеріали із фондів обласної універсальної бібліотеки ім. І. Франка, а саме: «Чи дома, дома цей пан господар?: Різдво в Ославах : коляди, колядки та щедрівки», Лавренюк Л. «У світі святих. Зима», Плитка-Горицвіт П. «Різдв'єна коліда у селі Криворівня між роками 1937-1939», «Автентичні страви Коломийщини», Коломийчук О. «Осінньо-зимові календарні звичаї та обряди бойків у другій половині ХІХ - на початку ХХ століття», «Від Пилипівки до Говіння: Звичаї, традиції, колядки, щедрівки зимового циклу», Вовк В. «Зимове дійство», Гнатюк В. «Колядки і щедрівки»,  Юрків В. «Святий вечір», Вербенець О. «Обряди і страви Святого вечора», «Дванадцять свят».

Зацікавлять й художні книги для прочитання в часі Різдвяних свят «Казки під ялинку», «Книжка під ялинку» та «Різдво через Збруч», які подарують радість та відчуття сімейного затишку.

Тож запрошуємо до відділу краєзнавчої літератури обласної універсальної наукової бібліотеки імені І. Франка, щоб детальніше ознайомитися із книгами, представленими на виставці «Новорічно-різдвяна атрибутика Прикарпаття: традиції і модерн».

 

Оновлено 26-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка