Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Готуємось до Новорічно-Різдвяних свят



28 грудня 2021 року у відділі економіко-виробничої літератури Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка розгорнуто книжкову виставку-пораду «Готуємось до Новорічно-Різдвяних свят».

Новий Рік - одне з найпопулярніших календарних свят. Цей день впродовж століть щорічно відзначають, знають, люблять і чекають люди різні у своїх традиціях і релігійних переконаннях. Традиційна новорічна обрядовість українців - це ціла низка зимових свят, навколо яких склався надзвичайно багатий комплекс звичаєвості. Так, напередодні Нового Року, всі мешканці міст і сіл старанно готуються, прикрашаючи зимові вулиці різнокольоровими гірляндами, прапорцями, святковими дзвіночками. А в затишних оселях наряджають пахучі ялинки та готують вишукані різноманітні страви до святкового столу.

Так, за древньою українською  традицією на Святвечір, має бути 12 пісних страв: кутя, вар, горох, капусник, рибні страви, голубці, борщ, вареники, млинці, каша, пампушки, гриби, приготування яких є особливою таємницею кожної господині.

 Отож, як прикрасити свою оселю, отримати святковий настрій та порадувати рідних смачними стравами української кухні, ви зможете, переглядаючи книжкову виставку-пораду «Готуємось до Новорічно-Різдвяних свят», розгорнуту у відділі економіко-виробничої літератури.

Для вас, шановні читачі, представлено журнали «Добра кухня», «Смачно», «Квіти України», «Ландшафт і дизайн», а також цікаві видання від Українського Інституту Книги: З. Івченко «Готуємо по-українськи», А. Плесконос «Національна спадщина України», «Звичаї нашого роду. Страви української кухні» та інші.

Чекаємо на зустріч з вами!

Новорічні фантазії

З нагоди новорічно-різдвяних свят у відділі загального читального залу Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка 30 грудня 2021 року організована книжково-ілюстративна виставка-інсталяція «Новорічні фантазії».

З кожним днем все ближче і ближче наближається до нас Новий рік та Різдво Христове. Це чарівні свята, які з нетерпінням чекають дорослі та діти, - пора подарунків, веселощів і здійснення чарівних бажань, а ще - свято добра, родинного затишку.

Зима прийшла, празників привела», - говориться в народному прислів'ї. Катерини, Андрія, Миколая, Різдво Христове, Василя, Водохреща, Стрітення - улюблені свята нашого народу. Зимовий цикл свят є найбільш популярним і очікуваним в народі. Це, мабуть, єдині свята, які протягом століть щорічно відзначають у всіх країнах і на всіх континентах, які знають, люблять і які з нетерпінням чекають люди, різні у своїх етнонаціональних традиціях і релігійних переконаннях.

Незважаючи на те, що новорічно-різдвяні свята - одні з небагатьох свят, що об'єднують все людство, за всіх часів у різних народів існували й існують свої традиції зустрічі Нового року та Різдва Христового, а також своя святкова атрибутика.

У ці новорічно-різдвяні дні працівники відділу загального читального залу запрошують наших користувачів переглянути святкову книжково-ілюстративну виставку-інсталяцію «Новорічні фантазії», видання якої знайомлять з календарною обрядовістю зимового циклу, традиціями зустрічі Нового року та Різдва Христового, а також з святковою атрибутикою.

У книгах О. Воропая «Звичаї нашого народу», братів Капранових «Веселих свят», С. Килимника «Український рік у народних звичаях в історичному освітленні», В. Климчука «Празники в гості», Г. Лозко «Українське народознавство», В. Скуратівського «Святвечір», «Дідух», «Святки» ви знайдете багато цікавих матеріалів, які розповідають про традиції святкування Різдва, Нового року, Василя, Меланки тощо. Також на виставці представлені збірники старовинних та сучасних колядок, щедрівок, віншувань, які допоможуть глибше пізнати українську культуру та народну обрядовість.

Від щирого серця вітаємо Вас з придешним Новим Роком та Різдвом Христовим! Нехай Новий рік принесе добробут та благополуччя в Ваші сім'ї, мир та затишок у Ваші оселі, достаток та радість у Ваші родини. Бажаємо міцного здоров'я, щастя, натхнення в роботі та успіхів у всіх добрих починаннях. Щиро бажаємо, щоб колядники зі своїм різдвяним віншуванням принесли Боже благословення і щастя в усі українські оселі і довгоочікуваний мир - нашій єдиній рідній Україні.

           З Новим роком та Різдвом Христовим, шановні читачі!


 

 

 

Оновлено 25-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка