Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Так народжувалась держава



Під такою назвою у відділі загального читального залу Івано-Франківської ОУНБ ім. І.Франка діє книжково-ілюстративна виставка-подія, приурочена до 30-ї річниці з дня підтвердження на Всеукраїнському референдумі Акту проголошення незалежності України.

1 грудня 1991 року в Україні відбувся Всеукраїнський референдум щодо незалежності України, на якому волевиявленням народу було підтверджено Акт проголошення незалежності України, ухвалений 24 серпня 1991 року Верховною Радою України, за який тоді проголосували 346 народних депутатів.

Напередодні референдуму великий вплив мала небайдужа позиція української інтелігенції, зокрема, пристрасне слово відомої письменниці Ліни Костенко, з яким вона звернулася до громадськості: «Люди! Ось ви в неділю підете до виборчих дільниць, але не думайте, що це ваші кроки. Це вже хода історії!».

Тоді, 1 грудня 1991 року, 90,92 відсотки виборців дали ствердну відповідь на запитання: «Чи підтверджуєте Ви Акт проголошення незалежності України?». Не було жодного регіону, жодного населеного пункту, де ідея незалежності України не знайшла б підтримки більшості громадян.

Втретє за 350 років нашої героїчної і водночас трагічної історії - від Визвольної війни середини ХVІІ століття - Україна здобула самостійність. Саме Всеукраїнський референдум наділив прийнятий Верховною Радою Акт проголошення незалежності України тією юридичною силою, яка дозволила ствердити: Радянський Союз як об'єкт міжнародного права перестав існувати, а на політичній карті світу з'явилася нова незалежна держава - Україна, яка почала будувати відносини з іншими країнами на основі взаємної поваги, суверенітету, незалежності та територіальної цілісності, невтручання у внутрішні справи, розвитку всебічних політичних, економічних і культурних зв'язків.

З нагоди 30-ї річниці з дня підтвердження на Всеукраїнському референдумі Акту проголошення незалежності України у відділі загального читального залу розгорнуто книжково-ілюстративну виставку-подію «Так народжувалась держава».

До уваги відвідувачів представлені такі книги: «Конституція України», «Декларація про державний суверенітет України», «Здобуття незалежності України 1991. Історія проголошення, документи, свідчення», «Україна: антологія пам'яток державотворення, Х-ХХ ст.», «Україна. Віхи історії», «Україна: поступ історії (1991-2001)», Дерев'янко С. «Політико-правові засади референдумів в Україні», Д. Павличко «Українська національна ідея» (Т. 1), М. Оніщук «Референдна демократія: проблеми конституційної теорії та практики» та ін.

Завітавши після зняття карантинних обмежень до відділу загального читального залу обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка, ви матимете змогу детальніше ознайомитися з матеріалами про цю неординарну подію в новітній історії України.

         Чекаємо на зустріч з вами.

 

Оновлено 19-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка