Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Дмитро Мохорук: дослідник покутського краю



20 листопада 2021 року у відділі краєзнавчої літератури обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка розгорнуто книжково-ілюстративну виставку-пам’ять, присвячену 75-літтю від дня народження відомого письменника, етнографа, колекціонера, фольклориста, історика та літописця Прикарпаття – Дмитра Мохорука (1946-2018).

Народився він в селі Топорівці на Городенківщині. Після закінчення сільської семирічки, Торговицької середньої школи продовжив навчання у Кіцманському зооветеринарному технікумі на Буковині, потім у Львівському зооветеринарному інституті.

Майже всю трудову діяльність Дмитро Мохорук провів на Снятинщині. Вийшовши на пенсію, він почав втілювати в життя свою мрію дитинства і зайнявся історією рідного краю, літературою та журналістикою.

Серед найбільших творчих доробків Дмитра Івановича є семитомне історико-краєзнавче та етнографічне видання «Село моє Топорівці». Окремими виданнями вийшли повісті  «Зів'ялі ружі», «Аудієнція», «Народний месник», драма «Кривавий світанок» та роман-тетралогія «Тяжкий хрест», роман-хроніка «Птах щастя» із задуманої дилогії «Роде мій красний», художньо-краєзнавчий роман «Божий помазаник».

Дмитро Мохорук свої романи, повісті, новели дуже тісно пов'язував між собою, у них - не тільки історія, але й побут, краєзнавство, фольклор, легенди і все, чим жило село, рідний край.

  За свою дослідницьку діяльність Дмитро Мохорук був вшанований Всеукраїнською краєзнавчою премією імені академіка Петра Тронька та обласною «За найкращу краєзнавчу книжку року». Він був членом Національних спілок письменників, журналістів та краєзнавців України,  лауреатом літературно-мистецьких премій імені Марка Черемшини та Леся Мартовича.

Тож після скасування карантинних обмежень запрошуємо всіх зацікавлених творчістю краєзнавця до відділу краєзнавчої літератури нашої книгозбірні на перегляд книжково-ілюстративної виставки «Дмитро Мохорук: дослідник покутського краю».

 

Оновлено 26-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка