Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Ярослав Дорошенко: «Тобі віддав я серце, світе мій»



У відділі краєзнавчої літератури обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка розгорнуто ювілейну книжкову виставку присвячену 90-річчю від дня народження відомого українського поета – Ярослава Дорошенка.

Народився він у селі Тязеві Тисменицького району в простій хліборобській родині. Після закінчення семирічки був арештований і засуджений на 25 років виправно-трудових таборів. З настанням «хрущовської відлиги» восени 1955 р. повернувся додому. Та це випробування не зламало майбутнього поета - він здобув філологічну освіту, працював у редакціях обласних газет, був прийнятий до Спілки письменників України. У 1990-2003 роках очолював обласну письменницьку організацію.

Ярослав Дорошенко був визнаним майстром однієї із найдавніших та найскладніших поетичних форм - сонету. Тож Івано-Франківська міська рада з метою вшанування пам'яти відомого українського поета встановила щорічну міську, а згодом Всеукраїнську літературну премію ім. Ярослава Дорошенка за опубліковані твори у формі сонету.

Дорошенко Я. був багаторічним членом ради НСПУ, членом правління обласного об'єднання Всеукраїнського товариства імені Т. Шевченка «Просвіта», членом редколегій журналів «Перевал» і «Дзвіночок», нагороджений Почесною відзнакою Національної спілки письменників України, просвітянською медаллю «Будівничий України». Також Ярослав Дорошенко був лавреатом літературної премії імені Тараса Мельничука, Всеукраїнської Аркадійської літературної премії та літературної премії імені Марійки Підгірянки. Помер 20 березня 2007 року. Біля обійстя в м. Івано-Франківську, в якому проживав письменник, встановлено анотаційну дошку. Він жив задля людей, для них плекав поезію, їм дарував любов і дружбу - щедро, щиро та беззастережно.

На виставці представлені такі збірки поета «Сонце у сльозині», «Зоряниця», «Дерев собори золоті», «Весла часу», «На толоці одвічних таємниць», «Веселятка», а також чимало публікацій у літературних та періодичних збірниках.

Тож запрошуємо до відділу краєзнавчої літератури на перегляд ювілейної книжкової виставки «Ярослав Дорошенко: «Тобі віддав я серце, світе мій»».

 

Оновлено 26-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка