Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Культурна спадщина Криму



Таку назву носить книжково-ілюстративна виставка-колаж, створена працівниками відділу загального читального залу Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка та присвячена історико-культурній спадщині кримськотатарського народу й розкриває широку палітру історичного ландшафту регіону. І хоча сьогодні Крим анексований Російською Федерацією – про нього не можна забувати жодної секунди, бо Херсонес, Судак, Балаклава, Чуфут-кале, Бахчисарай – це все наша благословенна українська земля!

Книжково-ілюстративна виставка діє з 23 по 30 липня 2021 року.

                                         Земле моя кримська,

                                         Земле українська,

                                         Сонячний південний краю мій...

                                                                                                         Данило Кононенко.

         Крим... Земля, що купається в променях сонця. Земля, яка обвівається вітром, наповненим пахощів трав, кущів і дерев. Земля, чиї розлогі береги омиваються водами слабкосолоних морів, які оздоровлюють тіло і душу. Чарівний край таємничих сивих гір, вічно молодого моря, від якого не можна відірвати очей.

         Півострів Крим вважається одним з найкрасивіших куточків України. Географічно - це місце зустрічі для десятків культур, для багатьох цивілізацій, які за тисячоліття залишили свій слід на цій благословенній землі. Крим був для них домівкою, проте всі вони - кімерійці, таври, скіфи, елліни, готи, сармати, візантійці, хозари, генуезці, турки, кримські татари - ніколи не були відрізані від решти світу. На перехресті візантійського, балканського і російського світів розвивалася велика християнська культура, де збереглася могутня спадщина арабської, татарської і турецької культур. Протягом багатьох століть на кримській землі відбувалися бурхливі історичні події. Люди пов'язували ці події з численними пам'ятками матеріальної і духовної культури Криму.

         На території Криму зберігається безліч пам'яток природи, історії та культури, чимало з-поміж них мають світове значення. Серед перлин півострова - Мармурова печера на Чатирдазі, Генуезька фортеця у місті Судак, печерні міста Мангуп, Чуфут-Кале, Ескі-Кармен, Каламіта, Лівадія, Ханський палац у Бахчисараї. До списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО входить заповідник «Херсонес Таврійський». Існує 7 історико-культурних чудес Криму: Воронцовський палац, Національний заповідник «Херсонес Таврійський», Національна картинна галерея імені І. К. Айвазовського, «Малий Єрусалим» (екскурсійний маршрут по відреставрованій древній частині міста Євпаторія»), Бахчисарайський історико-культурний заповідник, Ханський палац, Царський курган.

         Більше дізнатися про культурну спадщину Криму ви зможете, переглянувши книжково-ілюстративну виставку-колаж «Культурна спадщина Криму». До вашої уваги представлено книги, довідники, путівники, альбоми про Крим та його історично-культурні пам'ятки.

         Чекаємо на зустріч з вами.

 

Оновлено 28-03-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка