Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Ф. Колесса «Українська усна словесність»



15 липня 2021 року у відділі загального читального залу Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка розгорнуто виставку однієї книги «Українська усна словесність», українського етнографа, фольклориста, літератора, композитора, засновника українського етнографічного музикознавства Філарета Михайловича Колесси з нагоди його 150-річчя від дня народження.

     Філарет Михайлович Колесса належить до найвизначніших представників української науки й культури кінця ХІХ та першої половини ХХ століття. Сфера його наукових зацікавлень багатогранна, однак найбільший внесок він зробив у музичну фольклористику, яку збагатив десятками наукових праць. Він досліджував  фольклор Східної України, Галичини, Буковини, Лемківщини, Закарпаття у його історичному розвитку та взаємозв'язках з іншими слов'янськими і неслов'янськими народами, чим здобув пошану і визнання від найбільш авторитетних європейських  фольклористів.

       Нині ми пропонуємо одну із праць Ф. Колесси «Українська усна словесність». Яке значення мала ця праця в часи свого виникнення? Яке місце займає вона  в наукової творчості  автора? Що вона може дати сучасному читачеві?

       Хоч «Українська усна словесність» була призначена для широкого кола читачів, вона відповідала  критеріям солідного наукового видання. Книга є підсумком багаторічної праці  Ф. Колесси на ділянці дослідження усної народної творчості. Вона дозволила йому висловити свій погляд  і на український  фольклор  у цілому, і на окремі його жанри та конкретні твори. Цей твір  довго був єдиним підручником та антологією українського фольклору. На ньому виховувалися цілі генерації любителів народної культури, зокрема в музичних консерваторіях та гуманітарних вузах.

Оскільки книга ні разу не перевидавалася, в наш час  вона є справжньою  бібліографічною рідкістю.

Завітайте   у відділ читального залу обласної бібліотеки та ознайомтеся з цікавим виданням  Філярета Колесси.

                           Чекаємо на зустрич з вами.

 

Оновлено 28-03-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка