Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Євген Коновалець: постать на тлі епохи



Саме таку назву носить книжково-ілюстративна виставка-вшанування, що діє у відділі загального читального залу Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І.Франка з нагоди 130-річчя від дня народження видатного українця, борця за незалежність України 20-30 рр. років ХХ ст., полковника Армії УНР Євгена Коновальця.

14 червня минає 130 років від дня народження українського полковника Євгена Коновальця (14 червня 1891 - 23 травня 1938), який створив Організацію українських націоналістів (ОУН) і Українську військову організацію (УВО). Його називають людиною з державницьким мисленням.

«У великій світовій драмі наших днів ми маємо до вибору: або бути творцями, або жертвами історії», - ці слова полковник Євген Коновалець промовив на Конгресі українських націоналістів у Відні  1929 року, коли було створено ОУН. Власне, він своє свідоме життя (а прожив майже 47 років) творив історію українського національно-визвольного руху. Такі люди, як Коновалець, жили не матеріальними статками, у них було інше бачення.

У 1920-х роках Євген Коновалець почав говорити про необхідність створення української політичної організації. Це був час захоплюючих ідей, коли формувалася модерна українська нація, переломна епоха не лише для України, але й для Європи і світу.

У Відні наприкінці січня 1929 року зібралися представники різних українських націоналістичних організацій. Це були групи української націоналістичної молоді, Леґія українських націоналістів, Союз української націоналістичної молоді, Українська військова організація (УВО), керівником якої був Євген Коновалець. Зібрання, на якому створили Організацію Українських Націоналістів, тривало з 28 січня по 3 лютого 1929 року.

Євген Коновалець очолив цю нову політичну організацію. Він подає такі ідеї щодо завдань національно-визвольного руху: боротьба з окупантами за утворення української держави; український національно-визвольний рух мусить опиратися на українські збройні сили, українські за своїм командним складом та своєю ідеологією; Україна мусить бути єдиною, соборною державою, що веде рішучу боротьбу з будь-якими, інспірованими ззовні, проявами внутрішнього національного сепаратизму та інші  ідеї.

Постать Євгена Коновальця досі недооцінена, наголошують дослідники його життя та діяльності. У націоналістичному русі на першому місці - провідник ОУН Степан Бандера, але фундамент організації заклав Євген Коновалець, який, як писав про нього Ярослав Дашкевич, «був добрим спостерігачем подій та, не менше добрим, спостерігачем людей».

Із циклу ювілейних виставок «Галерея видатних особистостей», відділ читального залу підготував виставку до 130-річчя від дня народження Євгена Коновальця, де вас зацікавлять наступні видання: П. Мірчук «Євген Коновалець», Ю. Бойко «Євген Коновалець і Осередньо-Східні Землі», «День героїв», «Українська революція:1917-1921 років з ілюстраціями» та інші.

Тож запрошуємо всіх до перегляду експозиції і нехай дороговказом у житті для кожного українця стануть слова полковника Є. Коновальця: «У вогні перетоплюється залізо у сталь, у боротьбі перетворюється народ у націю».

              Чекаємо на зустріч з вами.

 

 

Оновлено 23-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка