Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Івано-Франківська ОУНБ ім. І. Франка – учасник авторської зустрічі з Станіславом Славоміром Ніцеєю



08 червня 2021 року бібліотекарі та читачі Івано-Франківської ОУНБ ім. І. Франка взяли участь в онлайновій авторській зустрічі з професором Станіславом Славоміром Ніцеєю, яка проходила в саду Воєводської публічної бібліотеки ім. Е. Смолкі міста Ополє (Республіка Польща) – багатолітнього партнера обласної книгозбірні. На зустрічі відбулася презентація шістнадцятого тому історичного дослідження пана професора «Кресова Атлантида» («Kresowa Atlantyda»).

Це була урочиста зустріч, яку відкрив пан Тадеуш Хробак, директор WBP. Він запросив до слова пані директорку Департаменту культури, спорту і туризму Аґнєшку Камінську, яка представила Станіслава С. Ніцею гостям заходу. Заступник маршалка Опольського воєводства Збіґнєв Кубалянець вручив пану професору нагороду - статуетку від Опольської спільноти за великий внесок в польську історіографію.

Автор має намір описати історію 200 міст і містечок, місцевостей, територій, людей відомих і незнаних, їхні радощі і труднощі, історію «Кресової Атлантиди». Презентований шістнадцятий том представляє історію чотирьох невеликих населених пунктів: Болехова - міста лісівників, лісопилок та лісорубів; Свіржа, де знаходилася родинна резиденція відомих польських сімей Кшечуновичів та Коморовських; сіл Велдіж (нині с. Шевченкове Долинського району) і Хотінь (нині у складі м. Калуша). Звідси походять  Болеслав Венява-Длугошовський - перший улан Республіки Польща; Мечислав Козар-Слобідський - творець легендарних легіонерських пісень, в т. ч. «Цвіли білі троянди»; Ірена Коморовська - живописець, дружина командира Армії Крайової; Марселла Сембріч-Кочанська - визначна польська оперна примадонна, зірка Метрополітен-опери та Казиміра Альберті - письменниця. Саме про них та десятки інших людей на Бойківщині проф. Станіслав Ніцея розповідає барвисту історію, прикрашену унікальними фотографіями.

Модерував зустріч Гжегож П'єлак, колишній студент професора Станіслава С. Ніцеї.

Зустріч відбулася в рамках п'ятої кампанії «Zaczytany Opolski» - акції з промоції читання, ініційованої та фінансованої Маршальським управлінням в Ополє та реалізованої Воєводською публічною бібліотекою в Ополе за участі бібліотек з усього регіону.

Світлини

Оновлено 23-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка