Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Онлайн зустріч з королевою польського репортажу Ілоною Вішнєвською



01 червня 2021 року Івано-Франківська ОУНБ ім. І. Франка здійснила чарівну онлайн подорож на Північ разом з Ілоною Вішнєвською, польською репортеркою та фотографинею з Прушкова, що біля міста Ополє. Зустріч з письменницею організувала Воєводська публічна бібліотека ім. Е. Смолкі, м. Ополє (Республіка Польща), яка є багатолітнім партнером і другом нашої обласної книгозбірні. Захід відбувався в рамках п’ятого фестивалю промоції читання Zaczytany Opolski.

Подію в саду Опольської бібліотеки відкрив директор пан Тадеуш Хробак, який представив гостю відвідувачам заходу.

Ілона Вішнєвська співпрацює з польськими виданнями «Двотижневик» («Dwutygodnik»), «Політика» («Polityka») та «Великий формат» («Duży Format»). Авторка книг «Біле. Холодний острів Шпіцберген», «Хен. На півночі Норвегії» і «Народ. З гренландського острову». Вона була номінована на премію «Newsweek» ім. Терези Тораньської, на титул «Жінка року 2015» в опитуванні порталу wp.pl та на нагороду Беати Павляк. За книгу «Хен» вона отримала нагороду в конкурсі «Мандрівники», а за книгу «Народ» - кришталеву карту польського репортажу - нагороду президента Любліна та номінацію на премію «MediaTory» у категорії «ObserwaTOR» та нагороду Беати Павляк. Вона також є лауреатом «Золотої сови» - нагороди Польського клубу інтелігенції у Відні, що присуджується мистцям, які прославляють польську культуру за кордоном. Проживає в Північній Норвегії.

Філіп Спрінгер, перекладач мови архітектури та колекціонер візуальних абсурдів, репортер польского пейзажу так написав: «Ми довго чекали когось на кшталт Ілони Вішнєвської. Її першу книгу, з чудовою назвою «Біле», можна було трактувати як розповідь про острів, який навряд чи хтось із нас знайде. Зрештою, Шпіцберген - це полярна екзотика. Однак «Хен» - це історія про «континентальну» Норвегію - літературно сліпучу, це репортерська подорож по снігу, льоду та пустоті, яку переслідує вітер. Кожна людина, яку зустрінете тут -  це скарб. На сьогодні нам ніхто не описував і не тлумачив Північ. Нам подобається думати, що там все простіше і краще, а отже і дорожче. У «Хен» виявляється, що цей скандинавський рай не такий чудовий, як намальований. Але прочитавши цей твір, ви все одно захочете побувати там і перевірити все описане. Ніхто так не спонукає до подорожі на Північ, як Вішнєвська».

Зустріч модерувала Аґнєшка Зєнтарська.

Світлини

 

Оновлено 19-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка