Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Янголи віщують Благовість



Наблизився «празник празників» – Христове Воскресіння – найбільше свято для всіх на світі християн! В Україні воно має ще одну назву – Великдень, що означає великий день. У відділі абонементу ОУНБ ім. І. Франка розгорнута книжкова виставка-інсталяція «Янголи віщують Благовість».

Дуже колоритно, щиро, та з гірким присмаком туги за рідним краєм описала Христове Воскресіння емігрантка з Галичини Леся Лисак-Тивонюк у своїй збірці «Прийде весна».  «Наш Великдень» - назва оповідання, рядками з якого хочемо поділитися:

«Український Великдень, був, є і буде найвеличавішим Празником у році. І то не в зовнішніх ефектах... Велич нашого Великодня є у його глибокій духовності, в особливій містерійній силі, якої не спроможні передати слова. Бо коли мова про справжню велич, її не годен замкнути навіть у найвибагливіших висловах. Та її виразно відчуває людська душа.

[...] Нічого дивного, що люди, які протягом довжелезних днів посту духовно і фізично приготовлялися до Великого Дня, вміли ним радіти так, як тепер рідко хто зуміє. Підсилювала цю радість краса українського обряду. Призадумаймося хоч би над Воскресною Утренею. Або трикратним обходом з Плащаницею довкола церкви. І найголовнішо: неповторно прекрасним, вічно новим нашим привітанням «Христос Воскрес»!

[...]Кожен з нас бачить Великдень по своєму, може дещо відмінно від других. Комусь це будить спомини з його дитинства. Може комусь - це будуть звуки великодніх дзвонів, які не вгавали цілий Великдень? А ще комусь - наші гагілки. Ті, що передавалися з покоління в покоління, немов найкращий весняний дарунок.

Багатьом - це буде напевно родинне свято, бо діти та внуки приїдуть із віддалених околиць і розвеселять хату. Та будуть теж між нами самотні. Їм у першу чергу треба сказати це наше найрідніше «Христос Воскрес». Сказати так, щоб їхні витончені смутком і журбою серця відчули в цьому привіті надію.

Тож, ще раз - і тим для кого доля ласкава, і тим, для кого доля є мачухою, найсердечніший привіт - Христос Воскрес!».

Збірку «Прийде весна» Лесі Лисак-Тивонюк та багато інших книг, які висвітлюють тему Великодніх свят, ви знайдете у відділі абонементу ОУНБ ім. І. Франка на святочній виставці «Янголи віщують Благовість». Приходьте, переглядайте і читайте книги, сповнені віри, надії, любові.

Бажаємо, щоб Ваше життя було чистим, як Святий Благодатний вогонь, щедрим, як запашна великодня паска, яскравим, як колоритна українська писанка. І нехай Воскреслий Ісус надасть нам сили перебороти труднощі, які випали на долю України.

 

Оновлено 26-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка