Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Етнокухня Великоднього столу



28 квітня 2021р у відділі економіко-виробничої літератури обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка розгорнуто виставку за сторінками періодичних видань, приурочену святкуванню Воскресіння Христового та збереження традицій української кухні.

 

 

«Радість з неба нам являє,

Паска красна днесь вітає,

Радуйтеся щиро нині -

Бог дав щастя всій родині,

Бог дав радість нам з небес-

Христос  Воскрес!

Христос Воскрес!»

Великдень, Паска, Христове Воскресіння! Саме так називається свято, що відображає звершення найзаповітнішої мрії людства - подолання смерті.

Тому Паска стала святом найбільшої буттєвої радості - відчуття єдності з усім світом і Живим Богом.

Людство відзначає цей день уже тисячі років. Є чимало способів вшанування Воскресіння Христового, що сформувалися у традиції та звичаї. Основна ознака Великодня - писанка, крашанка, які мають свої особливі та характерні способи розпису та фарбування. А Страстного тижня господині печуть паску, яка є найбільшою окрасою та основною поживою святкового столу. Окрім паски та яєць, серед свяченого має бути смаженина, шинка, часник та хрін. Про страви, способи та рецепти їх приготування до світлого свята, ви можете дізнатись зі сторінок найактуальніших видань, що представлені на виставці «Етнокухня Великоднього столу» у відділі економіко-виробничої літератури ОУНБ ім. І. Франка. Це видання: «Звичаї нашого роду. Страви української кухні» під редакцією С. Андрющенко,   «Українська кухня», журнали кулінарних рецептів «Добра кухня», «Смачного», «Дім, сад, город» та ін.

Працівники економіко-виробничого відділу обласної книгозбірні запрошують усіх бажаючих  до перегляду цікавої та колоритної виставки та щиро вітають читачів, гостей, мешканців міста з Великодніми святами. Нехай Воскресіння Господнє принесе у ваші оселі мир, спокій, достаток!

 

Оновлено 19-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка