Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

«ЗООСАД РЕВОЛЮЦІЇ» ВІД ІВАНА МОНОЛАТІЯ: ПРЕЗЕНТУЄМО ОНЛАЙН



16 квітня 2021 року в режимі онлайн відбулася презентація книги «Зоосад революції. Західноукраїнська державність 1918-1923 років і теорії випадковостей ХХ – початку ХХІ сторіч» відомого українського науковця, академіка Академії наук вищої школи України, доктора політичних наук, професора факультету історії, політології і міжнародних відносин Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, дійсного члена Наукового товариства імені Тараса Шевченка та члена Національної спілки краєзнавців України – Івана Монолатія.

Принагідно зауважимо, що віртуальна презентація відбулася в рамках онлайн-проєкту «Вчені Івано-Франківщини», започаткованого обласною універсальною науковою бібліотекою ім. Івана Франка при співпраці з Прикарпатським національним університетом імені Василя Стефаника. Онлайн-зустріч стала помітним науковим заходом міжнародного рівня, оскільки у ній прийняли участь представники інших міст України та з-за кордону.

У збірнику есеїв «Зоосад революції» мова йде про природу ЗУНР на основі нині популярних політологічних напрацювань західних інтелектуалів із використанням образів тварин - від Ніколо Мак'явеллі і Зигмунда Фройда до Насіма Ніколаса Талеба, Мішель Вукер, Макса Вебера, Ісайї Берліна, Конрада Лоренца і сучасного дослідника історії України Тімоті Снайдера.

Головна мета цих есеїв - деконструкція міту про Українську революцію в її «галицькому» вимірі і бажання написати «іншу» історію ЗУНР. Це спроба без емоцій, без уславлення гімнами і панегіриками розібратися у хитросплетіннях минулого Національної революції 1914-1923 рр.

Зобразивши відомих політичних діячів періоду ЗУНР та УНР у вигляді тварин, цим самим автор спромігся пояснити долю галицької державности та її творців, фактично розкрив стихійність, неготовність та амбіційність людей, які опинилися в потрібний час і в потрібному місці, проте не використали своїх можливостей.

Модератором онлайн-презентації була завідувачка відділу краєзнавчої літератури Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Івана Франка Оксана Шаран.

Долучилася до розмови когорта відомих українських вчених, зокрема: доктор історичних наук, професор, декан факультету туризму Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Володимир Великочий, який був рецензентом презентованого видання; доктор філологічних наук, літературознавець, перекладач, професор університету імені Марії Кюрі-Склодовської у Любліні Ігор Набитович; доктор політичних наук, професор Рівненського гуманітарного університету Максим Гон; докторка філологічних наук, професорка Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, відома письменниця Ольга Деркачова; доктор історичних наук, професор Юридичного інституту Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, голова ГО «Поступовий гурт Франківців» Сергій Адамович; доктор політичних наук, професор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Сергій Дерев'янко; літературознавець, голова відновленого Товариства письменників і журналістів імені Івана Франка Євген Баран; історик, директор Львівської обласної універсальної наукової бібліотеки Іван Сварник; доктор історичних наук, професор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Олег Жерноклеєв та інші.

Висловила свої судження стосовно презентованого видання і директорка обласної книгозбірні Людмила Бабій, яка зазначила, що нове видання Івана Монолатія «Зоосад революції» - це справді хороша наукова книжка. Адже у ній, побіч основного тексту є велике англомовне резюме,  іменний покажчик, а стиль викладу у книзі - дискусійний  і є прикладом того, як науковець може зацікавлювати, переконувати, сумніватися, щоб історія була не нудним переліком мертвих фактів, а давала приклади сучасним поколінням того, чого і як не варто чинити, аби не втратити власної держави. Очільниця книгозбірні подякувала Іванові Монолатію за декілька примірників подарованих книг для читачів обласної бібліотеки та наголосила на значимости наукової праці не тільки для історії чи культури, а й для цілого інтелектуального простору держави.

Жвава та динамічна дискусія, що стосувалася подій ЗУНР, її алегоричних постатей, культури, «галицького виміру» переривалася влучними та чіткими ремарками автора, доречними та вмотивованими питаннями присутніх, а також зацікавленими коментарями від всіх учасників онлайн-проєкту.

Світлини

 

Оновлено 29-03-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка