Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Веб-трансляція Оргкомітету ІФЛА з підтримки бібліотек: Інновації, інструменти та послуги для бібліотек: виклик COVID-19



09 квітня 2021 року фахівці інформаційного ресурсного центру «Вікно в Америку» Івано-Франківської ОУНБ ім. І. Франка Л. Жирик та М. Цюпа взяли участь у веб-трансляції Оргкомітету IFLA – Міжнародної федерації бібліотечних асоціацій та установ. Темою обговорень було вибрано «Інновації, інструменти та послуги для бібліотек: виклики COVID-19».

Учасниками обговорень стали 4 Президентки, теперішня і колишні, які говорили про роботу публічних бібліотек у своїх країнах та у світі загалом. Модераторкою розмови була Антонія Арахова, президентка Асоціації грецьких бібліотекарів та науковців в галузі інформатики, казначей ІФЛА.

Першою спікеркою була теперішня Президентка ІФЛА Крістін Маккензі (2019-2021), позаштатний бібліотекар з Мельбурну, Австралія. Пані Крістін говорила про виклики, які постали перед бібліотеками в часи пандемії та про підтримку бібліотек в непрості часи; про внесок активних членів з усього світу у вирішенні завдання підтримки демократії та культурного різноманіття, а також гарантування свободи доступу до інформації через бібліотеки.

Барбара Лізон, директорка системи публічних бібліотек Бремена, Німеччина представила діяльність німецьких бібліотек в період пандемії, а саме про надання електронних послуг своїм читачам, безкоштовну картку читача, ліквідацію пені за невчасне повернення книг. Велику роботу бібліотеки проводили з читачами онлайн: читання книг online з дітьми, різноманітні семінари, вебінари, тренінги, навчання. Значну увагу пані Барбара приділила роботі самих бібліотекарів, їхньому відношенню до даної ситуації, чому вони навчилися, що відчували, як побороли виклики та підвищували свій фаховий рівень бібліотекаря. Заключною фразою вичтупу були слова: «Ми зростали і процвітали в умовах кризи!».

Глорія Перес-Сальмерон - завідувачка кафедри глобальних бібліотек ІФЛА та директорка Національної бібліотеки Іспанії. Вона була президенткою Іспанської федерації товариств архівістів, бібліотекарів, документалістів та музеєзнавства (2014-2018) та з 2017 по 2019 роки - президенткою Міжнародної федерації бібліотечних асоціацій та установ (IFLA). Глорія говорила про проблеми діяльності іспанських бібліотек, і головним питанням виявилося цифрова грамотність бібліотекарів та читачів громади. Тому забезпечення важливої ролі бібліотек для суспільства у здобутті знань у цифрову епоху стало пріоритетним.

Донна Уіллс Шедер - американська бібліотекарка, яка була президентом Міжнародної федерації бібліотечних асоціацій та установ (IFLA) з 2015 по 2017 роки. Основною темою її виступу були «Бібліотеки: заклик до дії».  Вона висвітлила питання бібліотечної політики та адвокації, маркетингу та управління, нової ролі американського бібліотекаря щодо заходів у рамках Міжнародної програми адвокації ІФЛА стосовно цілей ООН зі сталого розвитку.

Світлини

Оновлено 25-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка