Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Івано-Франківська ОУНБ ім. І. Франка – учасник Фулбрайтівського міждисциплінарного семінару



01 квітня 2021 року бібліотекарі та відвідувачі інформаційного ресурсного центру «Вікно в Америку» Івано-Франківської ОУНБ ім. І. Франка взяли участь в міждисциплінарному семінарі «Від ілюстрації до анімації: про ілюстрацію, навчання у США, творчі проєкти й пошуки» за участі Наталії Гайди, відомої української ілюстраторки, стипендіатки Програми імені Фулбрайта 2018-2020. Наталія навчалась на анімаційному відділенні коледжу дизайну та мистецтв в Саванні (Savannah College of Art & Design, Savannah, GA; M.A. Study in Animation) і змогла здійснити свою давню мрію – отримати освіту аніматора.

Програма імені Фулбрайта в Україні розпочала серію семінарів на відзначення 75-ї річниці діяльності. Фулбрайтівські семінари за участі випускників Програми та запрошених доповідачів - це чудова нагода познайомитись з колом яскравих фахівців, які, використовуючи унікальний американський досвід, збагачують й пришвидшують розвиток сучасної української науки та культури.

Під час семінару Наталія розповіла про свою творчість художниці, як працювала з численними великими українськими видавництвами («ВСЛ», «Віват», «Чорні вівці», «Книголав», «Наш формат», «Школа»), а також з видавництвами у США, Ізраїлі, Білорусі та інших країнах. Організовувала й брала участь у чисельних виставках та артпроєктах. На даний час працює як ілюстраторка у сфері ігор, анімації, реклами.

Після повернення з фулбрайтівської програми, продовжуючи роботу з анімаційними та книжковими проєктами, Наталка навчається на програмі Віжуал Девелопмент Мастерс в IDEA Academy, Рим, Італія (IDEA Academy, Roma, Italy; Visual Development Master's course).

Розмови з Наталією Гайдою модерувала Олена Голубєва, продюсерка анімаційної студії «Червоний собака», виконавча директорка ГС «Українська анімаційна асоціація» («УАнімА»). Понад 15 років Олена Голубєва займається продюсуванням анімаційних фільмів.

Інформація про програму Фулбрайта. Створена за ініціативою американського сенатора Джеймса Вільяма Фулбрайта, програма міжнародних наукових обмінів успішно діє з 1946 року, нині - більш ніж у 160 країнах світу. Понад 400 тисяч учасників різних національностей, віросповідань і наукових зацікавлень стали її успішними стипендіатами. Серед них - більш як 1100 українців, які навчалися, стажувалися чи проводили дослідження у США за час існування Офісу Програми в Україні. Це також понад 750 американських науковців, які викладали в цей же період в українських закладах вищої освіти та займались дослідницькою працею.

Сенатор Фулбрайт зазначав, що міжнародна освіта перетворює національні цінності на загальнолюдські, -  ми стаємо відкритішими й водночас вчимось цінувати те, що нас вирізняє; вона також сприяє олюдненню міжнародних стосунків, вчить визнавати й поважати різні культури, що складають сучасний світ. А найважливіше - завдяки Програмі ми усвідомлюємо цінність співпраці задля миру та добра людської спільноти.

Світлини

 

Оновлено 28-03-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка