Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Вільні творять свободу



18 лютого 2021 р. у відділі абонементу ОУНБ ім. І. Франка, відкрита книжкова виставка-пам’ять „Вільні творять свободу”, приурочена Дню Героїв Небесної Сотні та Всесвітньому дню соціальної справедливості.

Минає сьомий рік з часу тих трагічних подій в історії українського спротиву, коли було безжалісно вбито режимом тодішньої влади українських патріотів - Героїв Небесної Сотні. На вшанування подвигу учасників Революції гідності, Указом Президента України від 11 лютого 2015 року, встановлено особливий пам'ятний день - «День Героїв Небесної Сотні», який відзначається тепер, щорічно, 20-го лютого.

Цю ж дату, за рішенням 62-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН від 19 лютого 2009 року, було проголошено Всесвітнім днем соціальної справедливості. У прийнятій резолюції Генеральної Асамблеї, зокрема, підкреслюється, що соціальний розвиток і соціальна справедливість - необхідні умови підтримки миру і безпеки як всередині кожної окремої країни, так і у взаємовідносинах між ними.

У 2014-му українцям довелося піднятися на захист ідеалів демократії, справедливості як невід'ємного природнього права кожної людини. І пролилася кров, і було втрачено сотні життів... Відстоюючи права і свободи, європейське майбутнє України, Небесна Сотня стала символом жертовності, героїзму та патріотизму, а також прикладом для наших воїнів, які захищають територіальну цілісність України на Сході.

На книжково-ілюстративній виставці „Вільні творять свободу" представлені видання, які відображають події на Майдані 2013-2014 рр., зокрема книги М. Матіос, А. Кокотюхи, братів Капранових, М. Рудневича, А. Куркова; публікації літераторів нашого краю - О. Букатюка, Л. Геник, С. Процюка. Привернуть увагу читачів книга-реквієм „Небесна Сотня", авторський проєкт „Літопис самовидців: Дев'ять місяців українського спротиву", велика підбірка художніх та документальних видань про події від Євромайдану до війни на Сході України.

Ці книги - як пам'ять про величезну самопожертву героїв Небесної сотні, німе нагадування всім нам про те, якою ціною здобувалася свобода та новий шанс для України стати справжньою європейською державою.

Герої не вмирають!

Запрошуємо завітати до відділу абонементу для перегляду книжкової виставки „Вільні творять свободу".

 

Оновлено 28-03-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка