Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Рідне слово – то зерно, посіяне Богом



Кожного року 21 лютого увесь світ відзначає Міжнародний день рідної мови. Це свято досить молоде. Воно було запроваджено у листопаді 1999 року під час тридцятої сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО з метою захисту мовної й культурної багатоманітності. З цієї нагоди з 19 лютого 2021 року у відділі загального читального залу Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка діє книжково-ілюстративна виставка-калейдоскоп «Рідне слово – то зерно, посіяне Богом».

Ти велична і проста.

Ти стара і вічно нова.

Ти могутня, рідна мово!

Мова - пісня колискова.

Мова - матері уста.

І. Багряний

 

Мова - духовний скарб нації. Це не просто засіб людського спілкування, це те, що живе в наших серцях. Українська мова - багата, ніжна й ласкава, мудра, доброзичлива, глибокодумна, чиста, правдива. Багатство української мови виявляється в тому, що нею можна висловити найскладніші думки, найтонші почуття і переживання, передати враження про побачене, почуте, прочитане.

Рідною прийнято вважати мову нації, мову предків, яка пов'язує людину з її народом, з попередніми поколіннями, їхніми духовними надбаннями. Вона віддзеркалює душу народу, його історію. Кожен народ відбувся тоді, коли усвідомив себе у рідному слові. З покоління в покоління, в часи розквіту та падіння передавали нам предки цей скарб. Народ плекав рідну мову у піснях, легендах, переказах і передавав від роду до роду, щоб не загинула.

Боротьба за чистоту й високу мовну культуру - це боротьба за культуру взагалі. Мовна культура - це надійна опора у вираженні незалежності думки, розвиненості людських почуттів, виробленні етичних норм, способу суспільного поводження, що виражається в народних звичаях, віруваннях, у ставленні одне до одного, до праці, до мови.

Після здобуття Україною незалежності відродження мови є актуальним і зорієнтованим як на історичну перспективу, так і на майбутнє України, на інтелектуально розвинену націю, яка б відчувала себе сучасними людьми, українцями не тільки розумом, але й душею, гідними громадянами України, а також і всього світу.

Серед представлених на презентованій книжково-ілюстративній виставці видань, зацікавлений читач знайде такі книги: енциклопедичне видання «Українська мова», Н. Бабич «Історія української літературної мови», Грищук «Студії з українського мовознавства», М. Грушевський «Про українську мову і українську школу», І. Іртиш, М. Іртиш «Історія виникнення і розвитку української мови в Україні», А. Коваль «Спочатку було Слово», В. Козирський, В. Кононенко «Мова у контексті культури» та «Українська мова: традиції та сучасність», О. Маловічко «Мовно-етнічна передісторія», Ю. Шевельов «Мовознавство» та багато інших, які розповідають про історію виникнення української мови, її велич та красу, розкривають значення нашої мови в світі.

Тож запрошуємо вас до цікавого та змістовного перегляду і пам'ятаймо, що українською мовою розмовляли наші діди та прадіди, а матері та бабусі співали колискові! Народ наш сміявся і плакав рідною мовою. Тож шануймо і любім рідну мову, піклуймося про неї, захищаймо, розкриваймо для себе її велич й могутню силу. Збережімо її в усій чудовій красі для себе й наступних поколінь!

Чекаємо на зустріч!

 

Оновлено 23-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка