Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Герб України – символ віри і надії



19 лютого в Україні відзначають День Державного Герба України. З цієї нагоди з 18 лютого 2021 року у відділі загального читального залу Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка діє книжково-ілюстративна виставка-дата «Герб України – символ віри і надії».

Наш герб - тризуб. У ньому сила

Отця Небесного і Сина.

Уважно придивись до нього -

                                                                       На Дух схожий він Святого,

                                                                       Що голубом злетів з небес

                                                                       І у людських серцях воскрес...

 

Великий Герб України встановлюється з урахуванням малого Державного Герба України та герба Війська Запорізького, законом, що приймається не менш як двома третинами від конституційного складу Верховної Ради України.

Конституція України Ст. 20

Герб України - синій щит із золотим тризубом київського князя Володимира Великого являється офіційним гербом держави Україна. Він один із трьох державних символів нарівні з прапором і гімном. Золотий Тризуб на синьому щиті був затверджений 19 лютого 1992 року відповідною постановою Верховної Ради України. Проєкт герба, був розроблений групою українських геральдистів - Андрієм Гречилом, Олексієм Коханом та Іваном Турецьким.

Державний Герб - це символ, який презентує певну країну як суверенну незалежну державу, офіційна емблема, зображувана на офіційних документах, печатках, грошових знаках держави.

Державний Герб України символізує мир і творчу працю, спорідненість поколінь, він є продовженням глибинних історичних традицій українського народу.

Існує багато версій про походження тризуба та те, що він символізує, зокрема: тризуб символізує ту ж саму трійцю життєтворчих енергій, що й хрест та шестикутна зірка, тобто мудрість, знання і любов; інша версія - вогонь, воду й життя; або ж є уособленням трьох природних стихій - повітря, води і землі.

Тризуб - найдревніший із знаків, котрі дійшли до наших днів. У Київській Русі він став великокнязівським знаком. Згодом карбувався на монетах князя Володимира Святославовича, його синів Святослава та Ярослава Мудрого. У різні періоди історії наш Тризуб ставав символом боротьби за незалежність України.

Працівники відділу загального читального залу Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка організували книжково-ілюстративну виставку-дату «Герб України - символ віри і надії», на якій представлені як книжкові видання, зокрема Гречило «Герби міст України (ХІV - І пол. ХХ ст.)», Карпов В., Табачник Д. «Військова символіка держави», Панченко В. «Старовинні герби українських міст», Сокол А., Конечна О. «Моя країна - Україна» та ін., так і низка статей з періодичних видань.

Тож запрошуємо Вас до цікавого та пізнавального перегляду.

Чекаємо на зустріч з вами.

 

 

Оновлено 22-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка