Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

КРАЩА КНИГА ПРИКАРПАТТЯ 2020



16 лютого 2021 року в Івано-Франківській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка відбулося урочисте нагородження лавреатів конкурсу «Краща книга Прикарпаття 2020», ініційоване Товариством письменників і журналістів ім. І. Франка за підтримки Івано-Франківської обласної організації Національної спілки краєзнавців України та управління культури національностей та релігій Івано-Франківської обласної державної адміністрації.

До урочистого дійства долучилися відомі письменники, краєзнавці, історики та просто небайдужі читачі.

Із вітальним словом виступив поет, прозаїк, заступник голови Національної спілки письменників України Ярослав Ткачівський, який привітав лавреатів із почесними відзнаками.

Модерували дійство голова Товариства письменників і журналістів ім. І. Франка, літературний критик та есеїст Євген Баран; голова Івано-Франківської обласної організації Національної спілки краєзнавців України, заслужений працівник освіти України, громадський діяч Михайло Косило та заступниця начальника управління культури національностей та релігій Івано-Франківської обласної державної адміністрації Мирослава Корнелюк.

Вибрати переможців конкурсу серед значної кількости різноманітної і різножанрової літератури членам журі було нелегко, тому вирішили розширити звичні номінації і нагородити 16 лавреатів.

У сукупній номінації «Народознавство. Краєзнавство» виокремили таких лавреатів: Ігор Любчик «Лемківські долі: Трагізм і пам'ять поколінь; Василь Скригунець «На чатах оберегів предковічних»; Любов Соловка і Олег Жерноклеєв «Крихівці: коріння, що воскресає, оживляє, творить»; Петро Сіреджук «Галицька Гуцульщина доби Західно-Української Народної Республіки».

Іван Монолатій був відзначений у номінації «Історико-краєзнавча література» із книгою «Зоосад революції».

У номінації «Спадщина» лавреатом визначили Степана Хороба як голову редакційної колегії серії книг: «Василь Стефаник. Зібрання творів : у 3 т. 4 книгах».

У номінації «Проза» лавреатом стала Марія Вайно за новий роман «Нотатки її життя, або Кохання в запропонованих обставинах»;

Номінація «Щоденникова проза» була репрезентована книгою Михайла Вереса «Повернути на правий бік».

У номінації «Поезія. Верлібр» було відзначено Василя Мойсишина за поетичну збірку «Матерія», найкращим у номінації «Ліричний вірш» визнано Богдана Томенчука за поетичну збірку «Переступний день». Статус кращої «Дебютної поезії» вдалося заслужити поетичній книжці Ігоря Мочкодана «КругОгляд», а найбільше читацьких симпатій отримала книжка віршів Юлії Судус «О пів на сонце».

Визначили переможцем у новій номінації «Гумор і сатира» Василя Бабія та його нову книжечку «Насолода абсурдом».

Не оминули увагою і галузь «Мистецтво», де журі визначило кращим Олексія Сердюка і його фотоальбом «Графіка. Малярство. Мистецтво. Різьба», а перші лави у номінації «Пісенний збірник» отримав Володимир Гловацький за авторський пісенник «Криниця роду».

У номінації «Публіцистика» кращим став Ігор Костюк із книгою «Нотатки на полях», а лавреатом у галузі «Документально-історичної літератури» визнали Володимира Качкана з книгою «Паралелі і меридіани ІФНМУ».

Приємним доповненням до звичних номінацій стала ще одна - «Бібліографія», яка репрезентувалася бібліографічним покажчиком Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка за упорядкування Віолетти Дутчак та Віри Хімейчук «Життя у творчому горінні», який приурочений до 65-річчя заслуженої діячки культури України, докторки мистецтвознавства, професорки Ганни Карась.

Висловила свої привітання та побажання директорка обласної книгозбірні Людмила Бабій, яка входила до складу компетентного журі цього конкурсу. Очільниця бібліотеки зауважила символічність місця проведення даного дійства і його значимість у культурно-мистецькому просторі регіону.

Нагородження переможців перепліталося з музичним супроводом - піснями одного із лавреатів конкурсу Володимира Гловацького у авторському виконанні.

Доповненням до урочистого заходу стала тематична виставка, на якій було представлено видання лавреатів конкурсу «Краща книга Прикарпаття 2020».

Усі охочі можуть ознайомитися із згаданими книжками-переможцями у фондах обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка.

Світлини

 

Оновлено 19-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка