Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Живий вогонь слова Степана Пушика



26 січня 2021 року Івано-Франківська обласна універсальна наукова бібліотека ім. І. Франка вшановує пам’ятну дату — День народження поета, письменника, літературознавця, фольклориста, громадсько-політичного діяча, професора, лауреата державної премії ім. Т. Шевченка Степана Пушика, якому могло б виповнитися 77 років.

Письменник залишив після себе велику творчу спадщину, яка століттями живитиме всю українську літературу та історію своєю неординарністю та багатогранністю. Уся його творчість - це терниста дорога прозрінь та спокут, але йшов він нею впевнено і амбітно. Степан Пушик - автор одного з найбільших щоденників у світі. Він налічує близько 300 томів, у кожному до 200 сторінок. Він є плідним автором, оскільки його творчий доробок вміщує: романи, повісті, оповідання, нариси, есе, літературознавчі розвідки, дослідження з міфології, історії, краєзнавства. Понад 150 віршів, які були покладені на музику і до цього часу чарують своєю ніжністю та мелодійністю; за його п'єсами наш обласний театр здійснив постановку 3 вистав. Добре знаний він і як автор перекладу та багатьох досліджень про «Слово о полку Ігоревім», «Моління Данила Заточника», «Бусова книга», праць з літературознавства, фольклористики, етнографії, історіографії, краєзнавства, культурології, статей для енциклопедій та ін. Письменник був високо пошанований почесними відзнаками країни, був лауреатом численних літературних премій, насамперед найвищої в державі - Національної премії ім. Т. Шевченка, Всеукраїнських та Міжнародних конкурсів.

До уваги користувачів посмертне видання двотомника творів Степана Григоровича "Легенди та перекази " та двотомник лірики "Я для Вкраїни жив" під упорядкуванням Ольги Слоньовської. За авторства В. Качкана представлене видання "За престолом нації: Степан Пушик в орамленні доби", до якого увійшли найактуальніші статті, есе, розвідки, діалоги та рецензії.

Івано-Франківська обласна універсальна наукова бібліотека має за честь містити у своїх фондах цінні напрацювання С. Пушика. Наші читачі можуть доторкнутися до вічності та нетлінності, ознайомившись з працями відомого письменника та фольклориста, який був настільки різностороннім та різновекторним, що його творчий доробок потішить навіть найвибагливішого літературного гурмана. Для більш ретельного та детального ознайомлення з діяльністю та творчістю Степана Григоровича у стінах нашої бібліотеки експонується виставка-пам'ять «Живий вогонь слова Степана Пушика».

 

 

Оновлено 26-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка