Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Голокост. Цього не можна забувати…



Цими днями увесь світ вшановує пам’ять жертв Голокосту. Саме 27 січня 1945 року було звільнено в’язнів найбільшого нацистського табору смерті Аушвіц-Біркенау в Освенцімі. До Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту 25 січня 2021 року у відділі загального читального залу ІФОУНБ ім. І. Франка відкрита книжково-ілюстративна виставка-пам'ять під назвою «Голокост. Цього не можна забувати…».

 

На голод-холод, на коросту

Скарає рід наш. Під косою

на чорних квітах Голокосту

червоне випаде росою.....

( І. Олафсон)

 

Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту запровадила Генеральна асамблея ООН Резолюцією № 60/7 від 1 листопада 2005 року. «Голокост, який призвів до знищення однієї третини євреїв і незліченної кількості представників інших національностей, завжди слугуватиме всім людям пересторогою про небезпеки, які приховують у собі ненависть, фанатизм, расизм та упередження...», - зазначається в документі. Україна приєдналася до відзначення Міжнародного дня пам'яті жертв Голокосту у 2012 році.

Усього жертвами Голокосту стали 6 мільйонів європейських євреїв. На території України загинули півтора мільйона. Були знищені всі єврейські громади, які існували на території нашої країни до Другої світової війни.

Більшість українських євреїв - жертв Голокосту - була вбита під час масових розстрілів. Саме тому в Україні символом геноциду євреїв стали не газові камери таборів смерті, а Бабин Яр у Києві. У цьому місці лише 29-30 вересня 1941 року нацисти розстріляли понад 33 771 єврея. Загальна кількість загиблих у Бабиному Яру з 1941 по 1943 рік, за різними оцінками, становить від 70 000 до 100 000 людей.

Пам'ять про невинно убієнних за національними, етнічними, релігійними, культурними ознаками має бути попередженням для людства про небезпеку, що таять в собі тоталітарні ідеології, зверхність, ненависть, ксенофобія та расизм. Подібним злочинам немає виправдання і терміну дії.

З цією метою працівники відділу загального читального залу обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка організували книжково-ілюстративну виставку-пам'ять «Голокост. Цього не можна забувати...».

Серед книг з фондів нашої бібліотеки, які представлені на експозиції, зацікавлений читач знайде такі видання: матеріали міжнародної наукової конференції 23-25 жовтня 2012 р., м. Київ «Бабин Яр: масове убивство і пам'ять про нього», вибрані доповіді ІХ і Х круглих столів до Міжнародного дня пам'яті жертв Голокосту «Українське суспільство і пам'ять про Голокост: наукові та освітні аспекти», альбом-каталог мультимедійної виставки «:Бабин Яр: пам'ять на тлі історії», «Книга пам'яті Дрогобицького Яру: Спогади. Нариси. Документи», «Етнічні війни проти українців», Ален Безансон «Лихо століття: Про комунізм, нацизм та унікальність голокосту», Анатолій Кузнєцов «Бабин Яр» та інші.

Тож запрошуємо Вас до серйозного та вдумливого перегляду книжково-ілюстративної виставки та схилімо голови у скорботі за навіки полеглими у безіменних могилах і печах крематоріїв. Зробимо все можливе, щоб найбільші суспільні цінності - свобода, гуманізм, мир та злагода - завжди панували на нашій землі.

 

Оновлено 19-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка