Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Онлайн-дискусія в Лабораторії фантастики



В січні 2021 року в інформаційному ресурсному центрі «Вікно в Америку» Івано-Франківської ОУНБ ім. І. Франка відбулася Лабораторія фантастики – три засідання англомовного клубу читання, де проходили обговорення книги «Homo Deus: За лаштунками майбутнього» Ювала Ноя Харарі. Книга складається з трьох об’ємних частин, тому модератор зустрічей Михайло Сенютович розділив читання на три засідання. 24 січня відбулося останнє спілкування з цього циклу.

Ювал Ной Харарі у своїй книжці піднімає філософські питання, аналізує досвід, який людство здобуло за час свого розвитку, заглиблюється в людські емоції та свідомість. Автор пропонує ескіз майбутнього людства, цілком реальний і не обов'язково райдужний. Скажімо, люди завжди хотіли подолати старість і злидні. Але для цього вони мають отримати контроль над власною біологічною основою. Якщо колись смерть і біль зникнуть із нашого життя, ми зможемо продовжити тривалість життя. На допомогу уже зараз приходять різноманітні пристрої зі штучним інтелектом. Та чи впевнені ми, що комп'ютери не мають жодних відчуттів чи бажань? А якщо вони не мають їх сьогодні, то, може, коли стануть значно складнішими, зможуть розвивати власну свідомість? І головне питання - якими будуть суспільні відносини? Чи не стане пересічна людина рабом штучно створених і вічно живих істот із незбагненною свідомістю?

Ювал Харарі в цій книзі не дає відповідей, а пропонує читачеві самому їх шукати. Тому на цій події учасники говорили про демократію та свободу; про використання технологій у нашому повсякденному житті; про те, яка різниця між маніпуляцією та впливом; що таке цифрова освіта; про деякі філософські аспекти життя, такі як емоції, біль, інтелект, амбіції.

Щира подяка Михайлу Сенютовичу, модератору та волонтеру нашого читацького клубу! Його модерація - найкраща!

Приєднуйтесь до наших клубних дискусій по неділях о 12 год! І ви обов'язково відчуєте подих нової епохи саме тут!

Світлини

 

Оновлено 27-03-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка