Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Шляхами Української революції



20 січня 2021 р. у рамках відзначення 100-річчя подій Української революції 1917 – 1921 років та з нагоди Дня Соборності України у відділі загального читального залу обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І.Франка розгорнута ювілейна книжково-ілюстративна виставка «Шляхами Української революції».

Українська революція - низка подій, пов'язаних з національно-визвольною боротьбою українського народу у 1917-1921 роках.

Поштовхом до початку Української революції стала Лютнева революція в Російській імперії. В Україні утворився альтернативний центр влади - Українська Центральна Рада (УЦР), що стала представницьким органом українських демократичних сил і очолила національно-демократичну революцію в Україні. Керівником УЦР став Михайло Грушевський.

У період 1917-1921 років Україна пережила різні форми національної державності (УНР, Українська держава, ЗУНР).

22 січня буремного 1919 року у Києві, на Софійському майдані було проголошено Акт Злуки українських земель, в єдину Соборну неподільну державу Україну, яким стверджувалось об'єднання двох тодішніх держав УНР та ЗУНР, що постали на уламках Російської і Австро-Угорської імперій в єдину соборну Українську державу. «Однині на всіх землях України, розділених віками - Галичині, Буковині, Закарпатській Русі і Наддніпрянській Україні - буде одна, велика Україна. Мрії, для яких найкращі сини України жили і вмирали, стали дійсністю. Однині повіки буде одна, самостійна Українська Народна Республіка». Та державі не пощастило тоді зберегти єдність і незалежність, а сам Акт Злуки виявився швидше декларативним, юридичним. Українські етнічні території були розділені між СРСР, Польською Республікою, Королівством Румунія та Чехословацькою Республікою.

Таким чином, Українська національно-демократична революція зазнала поразки. Ця поразка була наслідком незгуртованості політичної еліти, незавершеності процесу формування нації, відмінностей між національними та соціальними завданнями визвольного руху, його обумовленості зовнішніми політичними й насамперед військовими факторами. Однак, не досягши своєї мети, Українська революція започаткувала процес формування модерної політичної нації та відродила традицію української державності, а сама ідея соборності, незалежності залишилася в серцях людей.

У 71-у річницю Акта Злуки (22 січня 1990 року) в Україні відбулася одна з найбільших у Центральній і Східній Європі масових акцій - «живий ланцюг» як символ єдності східних і західних земель та знак ушанування подій Української революції. Більше мільйона людей, узявшись за руки, створили безперервний ланцюг від Києва до Львова та висловили своє бажання жити у незалежній країні. Сьогодні, після початку неоголошеної війни Росії проти України, проблема соборності України, на жаль, є не менш актуальною. День Соборності України - це нагадування нинішнім і прийдешнім поколінням про те, що сила нашої держави - в єдності українських земель!

На книжково-ілюстративній виставці-ювілеї «Шляхами Української незалежності» представлено видання, що стосуються подій Української революції 1917-1921 років та боротьби за незалежність України початку ХХ століття, видання, де висвітлено питання взаємин УНР і ЗУНР у 1918-1920 рр., описано передумови та основні причини об'єднавчого процесу, охарактеризовано події, пов'язані з умовами укладання Акта злуки, проаналізовано політичні, соціальні, культурні, історичні аспекти незалежності й соборності України, простежено розвиток відповідних державотворчих ідей, розглянуто шляхи розбудови соборності України за сучасних умов.

 Привернуть увагу користувачів та запропонують замислитися над історією нашої держави, сьогоденням та майбутнім українського народу представлені на виставці книжкові видання: «Державотворчий потенціал української соборності», «Нариси історії Української революції 1917-1921 років» (в 2-х кн.), С. Адамович «Соборність та регіональний розвиток у суспільно-політичному житті незалежної України», Вл. Верстюк «Українська Центральна Рада», Т. Гунчак «Україна: перша половина ХХ століття», Р. Іванченко «Українська державність в 20-90-х рр.», І. Мазепа «Україна в огні й бурі революції 1917-1921», В. Мороз «Україна у двадцятому столітті. 1900-1920 роки», І. Нагаєвський «Історія української держави двадцятого століття», А. Панюк та М. Рожик «Історія становлення української державності», В. Солдатенко «Українська революція» та «Проект «Україна» 1917-1920 рр. Постаті», О. Рубльов та О. Реєнт «Українські визвольні змагання 1917-1921 рр.», О. Салтовський «Концепції української державності в історії вітчизняної політичної думки», В. Сергійчук «Українська соборність», О. Удовиченко «Україна у війні за державність» та інші, які допоможуть вам почерпнути цікаву інформацію про ці події.

Пам'ять про існування власної держави у 1917-1921 роках стала одним із наріжних каменів формування модерної національної ідентичності українців, надихала на продовження визвольної боротьби. Зрештою вона завершилася відновленням незалежності у 1991 році. Через сторіччя після проголошення Акта Злуки на Софійському майдані соборність залишається на порядку денному національних завдань. Відновлення соборності відбудеться після деокупації Криму й окремих районів Донецької та Луганської областей.

Завітавши після закінчення карантинних обмежень до обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка, ви матимете змогу переглянути книжково-ілюстративну виставку «Шляхами Української державності» та детальніше ознайомитися з виданнями, котрі розкривають ці значимі для всіх нас події.

Тож чекаємо на зустріч з вами.

Дню Соборності присвячується

 

Оновлено 26-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка